top of page

Хиперхидроза



Човешкият организъм има 3 млн. потни жлези, които са с обща дължина около 4 км и обща повърхност 1000 кв.м. Отворите им са разположени по повърхността на кожата, а по-голямата част от тях се намират по дланите, слабините, стъпалата и под мишниците.

Нормалното потоотделяне е два вида – термично и психогенно. Термичното до голяма степен се влияе от околната среда и от топлоизолационните свойства на дрехите, докато причините за психогенното потене са емоционално или физическо напрежение. Второто не е свързано с необходимост от охлаждане на организма.

Хиперхидрозата е известна още като профузно изпотяване. Това е състояние, при което се отделят твърде големи количества пот. Преди няколко години хиперхидрозата бе определена като патологично състояние. При нея се наблюдава нарушение в механизма на охлаждане на тялото, при което се отделя 4-5 пъти повече пот от обикновено. Повишената концентрация на сол при силното потоотделяне е причина за появата на силна жажда.

Освен това силното потоотделяне губи своето значение на терморегулотор и става причина за вълнение и стрес. Обилното изпотяване се появява само по определени места от тялото – ръце, подмишници и крака, но може да се появи и по бедрата, корема, кръста,гърба и челото. Изблиците на студена пот не са изключени.

Хиперхидрозата може да доведе до сериозни социални несполуки. Тя не е заболяване, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми, но определено може да повлия негативно върху качеството на живот. В редица случаи хиперхидрозата е породена от метаболитни, неврологични или други системни заболявания. Все пак хиперхидрозата може да се появи и при напълно здрав човек.


Видове хиперхидроза

Първична хиперхидроза – засяга 1% от хората между 15-35 години. Симптомите при нея се изразяват в обилно потоотделяне, без да е породено от болест или прием на някакви хапчета.

Проявява се само на определени места – предмишници, длани, стъпала. Много често изпотяването е съпроводено с изчервяване при силни емоции и безсъние. Първичната хиперхидроза има определена доза наследственост. Някои специалисти твърдят, че тя се дължи на хиперактивност в симпатиковия дял на вегетативната нервна система.

Вторична хиперхидроза – тук липсва факторът наследственост. Обхваща по-големи части от тялото, а проявлението на симптомите се наблюдава постоянно. Трудно е да се даде еднозначен отговор относно причините за възникване на вторичната хиперхидрозата.

Най-често от обилно изпотяване се оплакват болни, подложени на терапия с антипсихотични средства; спортисти, които използват забранени медикаменти; хора, които често уптребяват обезболяващи медикаменти. От друга страна ниските нива на естрогените по време на менопаузата при жените, ниското ниво на тестостерон при мъжете, също могат да предизвикат хиперхидроза.

Нарушената функция на жлезите с вътрешна секреция почти винаги предизвиква хиперхидроза. При заболявания на щитовидната жлеза, потенето е съпроводено с безсъние, лошо настроение, необичаен апетит.Хиперхидрозата е признак на различни заболявания - хормонални нарушения, туберкулоза, диабет, ревматизъм, инфекциозни заболявания, болести на нервната система, вегетативна дистония и дори новообразувани тумори.


Симптоми при хиперхидроза

Главният симптом при хиперхидроза е обилното потене, за чието възникване няма особена причина. Както споменахме хиперхидрозата бива два вида, при които симптомите се различават. При първичната хиперхидрозата обилното потоотделяне засяга дланите, стъпалата и предмишниците. При вторичната хиперхидроза потенето се наблюдава постоянно, а засегнатите части на тялото са по-големи.


Диагностициране на хиперхидроза

Диагностицирането на хиперхидроза не е трудна задача, имайки се предвид характерната проява на симптомите. Може да се наложи провеждането на някои изследвания и тестове, с цел установяването на причината за възникването на хиперхидрозата.


Лечение на хиперхидроза

Хиперхидрозата не е тежко заболяване, което може да влоши здравето, но когато се установят и други нарушения, трябва да се предприеме адекватно лечение. Симптомите на увеличено потоотделяне могат да с различна продължителност и ако не се лекува, да продължи от месеци до няколко години.

При някои хора отделянето на пот може да бъде толкова силно, че потта да капе от ръцете. А трябва да се знае, че процесът никога не спира, като през лятото дори се засилва.

Съвременната медицина прилага няколко метода за лечение на хиперхидроза, но за голямо съжаление повечето от тях не са особено ефективни. Сред най-успешните са инжектирането на ботокс, медикаментозна намеса, йонофреза. В тежките случаи се налага оперативна намеса, при която се премахват самите жлези.

Всеки човек малко или много може да си помогне и сам. На първо място трябва да се редуцират излишните килограми и да се промени начина на хранене. Трябва да се избягват пикантните храни, безалкохолните, кофеиновите и алкохолни напитки, защото голяма част от тях причиняват дехидратация.

Страдащите от хиперхидроза трябва да пият повече течности, да носят удобни и свободни дрехи и да избягват стресовите ситуации.


Усложнения при хиперхидроза

Хиперхидрозата създава идеални условия за развитие на гъбични инфекции. Влажните и топли места са любима среда на гъбичките. Друго неприятно усложнение от обилното потене е обрив в резултат от запушване на потните жлези. Обривите най-често се появяват в областта на гърдите, ръцете и гърба.

За щастие хиперхидрозата се лекува, затова ако имате проблем с обилното потене – не чакайте да ви „мине.

Терапия Боуен е сигурен и ефикасен метод за въздействие на хиперхидрозата.Тя провокира механизма за самовъзстановяване, който нашето тяло притежава,като въздейства върху Вегетативната нервна система, контролираща голяма част от функциите на тялото. Целта е тялото да се приведе от симпатикова (напрегната) в парасимпатикова (отпуснатост и възстановяване) доминанта, като по този начин се активират лековитите функции и се постига окончателен оздравителен ефект

Този специфичен вид терапия има много по-бърза реакция от други лечения като хиропрактика или физиотерапия, защото способства за незабавното събуждане на регенеративните способности на организма. Специфичните Боуен движения водят до облекчаване на напрежението, снижаване на стреса и изчезване на оплакванията. В резултат на използването на основните релаксиращи движения и/или специални процедури от Терапия Боуен, повечето пациенти получават усещането за незабавно облекчение на симптомите и отстраняване на причините за тях, още след първата процедура. Много клиенти се нуждаят само от няколко процедури за лечение на изпотяването . Това, разбира се, зависи от тежестта на състоянието на всеки отделен пациент.

Боуен е методът, който ще възвърне равновесието и хармоничното функциониране на тялото , за да може то да възстанови собствените си защитни механизми и във всяка конкретна ситуация да избира оптималния баланс за поддържане на здраве в превъзходно състояние.

Техниката Боуен среща одобрението на традиционната, на алтернативната и на съпътстващата медицина


Боуен терапевт-Наташа Платнарова

тел.0888960684




навсякъде по света, като връх на грижите за човешкото здраве!

bottom of page