top of page

Болки в гърба и Боуен терапия


Изчислено е, че 80% от хората, в някакъв момент от живота си, страдат поне веднъж от някакви болки в гърба. Един от петима посещава личния си лекар по тази причина всяка година. Въпреки, че на някои ще им бъде поставена диагноза за проблема от рода на изместен диск, ишиас или артрит, за повечето от тях, нито страдащият, нито лекарят определят защо се е появила болката в гърба.

В болшинството случаи пациентът си тръгва с отговори само на някои от въпросите, няколко вероятни препоръки да посети физиотерапевт или остеопат и рецепта за противовъзпалителни и/или болкоуспокояващи, които да приема, докато отшуми болката (за средно 2/3 от случаите това отнема около 2 седмици). Приема се, че щом веднъж се е появил проблем, от тук нататък той ще се проявява отново.


Боуен терапия


Но болката не се появява без причина. Логично е, че ако не се фокусираме върху първопричината, това ще се случи отново. Попитайте някой боуен терапевт и той ще ще ви даде такова обяснение, че ще погледнете от една абсолютно различна перспектива към на пръв поглед очевидната непредсказуемост и безпомощност при болки в гърба. Той ще ви предложи подход с висока степен на ефективност за справяне с проблема.

Използваме боуен, за да въздействаме на меките тъкани и да намалим напрежението в цялото тяло с цел да разрешим основната причина за проблема, а не просто да залепим лепенка върху симптомите.

Винаги подчертавам, че телата ни не стоят изправени от костите. Всъщност нито една кост не се допира директно до друга кост. Нашият скелет се придържа от сложна матрица от „гъвкави връзки”, всички взаимно свързани от върха на главата до пръстите на краката.

Тези гъвкави, еластични връзки – мускули, сухожилия и ставни връзки, познати като „мека тъкан”, изцяло диктуват как да бъде придържан и стои скелетът.

Ето защо неправилното напрежение в меките тъкани, причинено от травми, позиция, емоции и безброй други въздействия разместват костите ни и вече сме „неподравнени”. В резултат възникват различни видове болки и дори вътрешни проблеми.

Нека да си представим тялото като палатка. Тя се поддържа изправена и стабилна от изпъването по линиите на обтягане като основния прът на палатката е в средата. Ако увеличим напъна по линиите на обтягане от едната страна, клиновете от другата най-вероятно ще се изскубнат. В нашето тяло там, където има „изскубнати клинове”, усещаме болка.

Много често проблемът е в неправилното разпределение на напрежението в меката тъкан в другата половина на тялото. Изпукването, насилването или друга манипулация на гръбнака, за да се изправи е само кратковременно решение, докато не се балансират и настроят „линиите на обтягане”.


Причини за болки в гърба


Най-вероятно болката в гърба, която усещате е резултат на години, през които тялото ви се е измествало от баланса. С времето се развиват компенсаторни механизми, при които се добавя допълнително напрежение и стрес върху определени групи мускули, докато не се стигне до „точка на пречупване”. Обикновено това става, когато се навеждате, за да си обуете чорапа или да вдигнете нещо. Въпреки, че „пречупването” и болката се усещат ниско долу, ключът към разрешаването на проблема може да се намира в съвсем друга част на тялото.

По тази причина, за да се третира каквато и да било болка в гърба, ишиас, артритни износвания, и всъщност всякаква болка в ставите или друго подобно напрежение, е ключово да се освободи меката тъкан навсякъде, за да се осигури подравняване на цялото тяло.

Започнете да задавате въпроси на вашия терапевт, ако той лекува вашето рамо локално за „замръзнало рамо”, само врата ви за болки във врата или болки при отвеждане назад на главата, само стъпалото при плантарен фасциит, лакътя при „тенис лакът”, само поясната област на гръбнака за ишиас и т.н. всички те са само наименования, дадени на проблеми и области, където „клиновете са измъкнати”.


Боуен терапия – лечение на болки в гърба


По време на лечение всяко уникално боуен движение изключва в мозъка зададения отговор на стреса „бори се или бягай”, което води до намаляване на нивото на стрес и напрежение. Когато мускулите се отпуснат, гръбнакът започва да нормализира позицията си, засегнатите нерви се освобождават, а обтягането и напрежението във включените мускули, сухожилия, връзки и стави са облекчени. Резултатът е намаляване на възпалението, сковаността и болката.



Боуен подпомага подсилването на естествените защитни и възстановителни механизми на тялото. Така се подобрява способността му да поправя и самолекува увредените и възпалени тъкани.

Лечението е изключително нежно, тъй като всяка болка би вкарала тялото в режим на „защита”, а не на „поправка”. Това определено не е ситуация на „няма болка, няма резултат”.

Препоръчително е всички пациенти в началото да се подложат на 3 сесии в рамките на 3-4 седмици, за да се подходи към тялото от всички ъгли, да се отключат структурни промени там, където е необходимо.

Цялата идея „колкото по-дълбоко навлизаш (и колкото повече болка причиняваш), толкова по-добре” е същински мит. Нервната система получава повечето от информацията си на много повърхностно ниво, много близо до повърхността на кожата. Докато навлезем „дълбоко” в третирането на меките тъкани, най-вероятно ще сме достигнали до момент на гранични и дори разрушителни резултати.

С всяко въздействие върху меките тъкани, ние навлизаме и в чудесния свят на съединителната тъкан (тъканта, която свързва всичко към всичко). Съединителната тъкан (или фасция) представлява една непрекъсната мрежа. Тя ни позволява или не да извършваме определен обхват движения.


Благодарение на незаменимата фасция всеки един орган в човешкото тяло се намира на точно определено място.Фасцията е снабдена със сетивни рецептори за различни състояния като болка. Тя изпраща информация към мозъка и получава обратна информация от него.Колкото по-добре е хидратирано човешкото тяло, толкова по-жизнена и по-еластична е фасцията.


Трайната липса на вода довежда до разкъсване на фасцията.Всички наши мускули разчитат изцяло на „благоволението” на съединителната тъкан, за да се движат. Според проучвания, за да се адаптира или промени съединителната тъкан е необходимо много повече от обикновена човешка сила. Все пак тя реагира на фино въздействие и това обяснява как терапия Боуен, с толкова малко намеса, стимулира такава невероятна цялостна промяна в тялото.


Има една стара поговорка, „ако правиш, каквото винаги си правил, ще получаваш, каквото винаги си получавал”.

Ако страдате от едни и същи, появяващи се периодично проблеми в гърба или друга зона на тялото, защо не направите нещо различно и опитате техниката Боуен.




Боуен терапевт-Наташа Платнарова

тел.0888960684













bottom of page