top of page

Боуен терапия за храносмилане и функция на органите


Обикновено хората мислят, че Боуен терапията е специализирано лечение за проблеми от рода на болки в гърба, врата, рамената или артритни състояния. Боуен е универсален метод за лечение, което повлиява положително много и разнообразни проблеми. Само някои от тях са нарушения в хормоналния баланс, безплодие, психически проблеми и функционирането на вътрешните органи.

Вътрешните органи и кръвоносни съдове се поддържат в позициите, които заемат от мрежа от съединителна тъкан (фасция), подпомагат се от мускулите и са обгърнати от скелета, за да бъдат защитени и държани в необходимата позиция. Гръбнакът осигурява стабилността и закрепването на тези системи.


Срастванията на съединителната тъкан и белезите от хирургически намеси, наранявания и травми могат да дехидрират и нарушат позиционирането на органите. Това означава, че функцията се нарушава и може да доведе до всякакви здравословни проблеми – от обща отпадналост, до много по-сериозни състояния.

Боуен работи за разграждането на тези сраствания и подпомага рехидратацията на вътрешните тъкани. Сраставанията и дехидратираните тъкани ограничават приплъзването един в друг на вътрешните органи при движението им в коремната и торакална кухини. С освобождаването на напрежението в тези области се позволява по-добро позициониране на органите и подобрена функция на клетките, което води до по-ефективно функциониране на органите.

Как боуен може да подобри храносмилането?

Храносмилателната система обработва храната така, че хранителните вещества да бъдат абсорбирани в потока на кръвта и след това усвоени в системите на тялото. Храносмилателната система отговаря за приемането на храната и водата, храносмилането, абсорбирането и отделянето на отработените продукти от тялото. Този процес е и физиологичен, и химически. Физиологичния аспект на храносмилането се случва в стомашно-чревния тракт, който включва устата, хранопровода, стомаха, тънките черва и дебелото черво, а химическите процеси, познати като ензимни, произхождат от други пет зони в тялото: слюнчените жлези, стомашната лигавица, панкреас, черен дроб и стените на тънките черва. Изключително важно е тези органи да функционират правилно, за да се гарантира, че човек получава правилния баланс от хранителни вещества, витамини и минерали, нужни за оптималната функция на храносмилателната система.

Слюнчените жлези се активират при мисълта за храна, за да подготвят храносмилателната система. Всички сме преживявали случаи, когато при мисълта за нещо вкусно се отделя слюнка. Това е началото на храносмилателния процес, когато тялото се подготвя чрез секреция на ензими в стомашно-чревния тракт, за да разгради приетата храна.


Боуен помага на този процес като превключва автономната нервна система от симпатиков дял (бий се, страхувай се, бягай) към парасимпатиковия (почивай си, отпусни, поправи се, храносмилай) и се насочва към срастванията, които могат да причинят дисбаланс в тялото.

Стомашно-чревният тракт е чувствителен и реагира на условия, които рефлектират върху вътрешното и външно състояние на организма, като напр. нервност и безпокойство (топка в стомаха), които влияят на стомаха и храносмилането. Хранене, когато човек е объркан, изморен или разтревожен може да предизвика стомашно-чревни смущения, задържайки храносмилателните сокове в резултат на пренасочване на кръвния поток към мускулите (подготвящи се за бий се, страхувай се, бягай) вместо към стомашно-чревния тракт, и попречвайки на абсорбирането на хранителните вещества.

Проблеми с теглото и храносмилателни смущения като непоносимост към житни и млечни продукти стават все по-чести в модерното общество и обикновено се отдават на повишения стрес, който поставя тъканите под напрежение, а това води до невъзможност да се усвояват ефективно хранителните вещества.

Когато органите не функционират правилно заради напрегнати, със сраствания тъкани, тялото не е в състояние да усвоява необходимите хранителни вещества без значение колко здравословна и богата на тях е храната.

Седемте основни минерала, необходими на тялото за оптималното му здраве са натрий, калий, фосфор, хлорид, калций, магнезий и сяра, с около още 10 други микроелемента. Мастнорзтворимите и водоразтворими витамини също работят в унисон за функционирането на организма. Без всички тези необходими витамини и минерали, циркулиращи в кръвта, тялото не е в състояние да функционира правилно и развива болести и дисфункции.



Доброто храносмилане е ключово за доброто здраве. Боуен може да помогне на тялото да оптимизира усвояването на хранителни вещества и вода като намалява напрежението в тъканите и позволява на срастналите тъкани да си спомнят първоначално заложеното им позициониране и така да подобрят процеса на храносмилане.

Как боуен подобрява функцията на органите?

Има много причини, поради които тялото не работи адекватно. Превключването към парасимпатикова нервна система (отпочивай, отпусни, поправи се) по време на боуен сесия пренасочва кръвообращението към жизненоважни органи и оптимизира вътрешните функции, като не забравяме, че в стомашната и гръдна кухини са разположени много органи:

  • Тънки черва и дебело черво;

  • Стомах, далак и панкреас;

  • Черен дроб и жлъчен мехур;

  • Бъбреци, надбъбречни жлези и пикочен мехур;

  • Бял дроб, сърце и репродуктивни органи.


Тялото е съставено от много системи, изградени от органи и ако един от тях не функционира както трябва, това неминуемо се отразява на съседните органи и системи. Ето защо организмът е едно цяло. Правилното функциониране на органите се основава на здравата, хидратирана фасция, за да са в състояние вътрешните органи да се трият един в друг, за да са правилно ориентирани тъканите и електрическите импулси да се разпространяват от нервната система без нарушения, а мускулно-скелетните структури да са на правилните места. Боуен е катализатор за това чрез лечение на срастванията на фасцията и позволявайки по-добро хидратиране на клетъчно ниво, усвояване на хранителните вещества, подобрено кръвообръщение, ефективно отвеждане на отпадъчните вещества и движение на тъканите.

Можете да помогнете на собственото си здраве като си осигурите адекватно приемане на вода (препоръчителното количество от 2 литра на ден). Дехидратираната и със сраствания клетъчна тъкан може да доведе до дисфункции в определена зона, което с времето неизбежно уврежда заобикалящите органи и структури. Ако не се лекуват, проблемите могат да ескалират, а останалата част на организма е принудена да компенсира. Така боуен спомага коригирането и поддържането на ефективната функция на клетки и органи – усвояване на храната, на витамините, минералите и хранителните вещества и отделянето на отпадните продукти от процеса по-ефективно. Само тогава тялото може да функционира добре.


bottom of page