top of page

При безсъние решението е терапия Боуен




Съвременният човек, често среща трудности със заспиването


Биологичен часовник регламентира живота на човека и определя денонощен ритъм сън – бодрост. Нарушението на този цикъл може да бъде предизвикано от различни причини, При всички случаи обаче проблемът се свежда в по-голяма или по-малка степен до безсъние.

Цикълът на сън и будно състояние се регулира от главния мозък, таламуса, различните хормони и невротрансмитери, продуцирани от хипоталамуса и от външните въздействия. Разстройствата на съня и бодърстването затрудняват жизнената адаптация на индивида и социалния му живот. Съществуват различни видове нарушения на съня. Един от тях е инсомнията (безсънието) - нарушение на съня, което се характеризира с трудност/неспособност за заспиване и/или за поддържането на съня за достатъчен период. Съпровожда се с нервност, сутрешна умора, затруднена концентрация на вниманието, отслабване на паметта, главоболие, сънливост през деня.


Безсънието може да се дължи на стрес, напрежение, психически проблеми (депресия, гняв, тревожност), хронични болки, въздействия на заобикалящата среда, дискомфорт, липса на физическа активност, дълъг полет със смяна на часовите зони, смущения в храносмилането, системно преяждане, използването на стимуланти (кафе, цигари, енергийни напитки, наркотици), злоупотреба с алкохол, може да е проява на някои болести или резултат от прием на определени лекарства. Най-често причините за проблеми със съня се крият именно в начина ни на живот.

Безсънието не е болест, а симптом. Хроничното безсъние е проява на разстройство на висшите регулаторни центрове на главния мозък, като може да идва и от проблемно функциониране на някои вътрешни органи. Безсънието засяга здравето и разстройва съществуванието ни, особено ако са налице хронични проблеми със съня. С нарастването на ефектите от безсънието човек открива, че е все по-неспособен да управлява и да се справя със стреса от ежедневия живот. Хора със значителен “опит” в безсънието имат качество на живота, подобно на пациенти с хронични болести, като сърдечна недостатъчност и други.

Недоспиването може да повлияе на качеството на живота и да доведе до сериозни проблеми (тревожност, депресия). Недостъгът на сън при хора над двадесет и пет годишна възраст (в продължение на 5 годни) може да доведе до повишено кръвно налягане, аритмия, затлъстяване, диабет и по-бързо състаряване.


Недостигът на сън води до големи проблеми в човешкия организъм в това число редица сърдечносъдови и цереброваскуларни заболявания, проблеми с обмяната на веществата. Нестабилният и недостатъчен сън предизвиква замъглено зрение и дискомфорт в очите. Недоспиването предизвиква глаукома – втората най-разпространена причина за развитието на необратима слепота. Безсънието, от друга страна, може да доведе до исхемична отична невропатия – съдово поражение на очния нерв, характеризиращо се с внезапно загуба на зрението на едното око.

Липсата на достатъчно сън забавя производството на хормони, отслабва цялата имунна система и ако не си доспивате редовно, нервната ви система може да се разруши, интелектът ви да отслабне, както и реакциите на тялото и мозъка.


Как да подобрим съня си?

Следните стъпки значително могат да подобрят съня ви:

  • Ограничете кофеина, алкохола и тютюна. ;

  • Физическите упражнения значително подобряват качеството на съня, но ги избягвайте 3-4 часа преди лягане.;

  • Не използвайте шумни стаи за сън, изберете подходящ матрак и възглавница.;

  • Проветрете спалнята един час преди лягане и ще заспите много по-бързо.;

  • Ако не можете да заспите и се въртите в леглото, затворете очи и се опитайте да отпуснете мускулите на тялото си. Ръцете ви трябва да лежат покрай тялото с дланите нагоре. Затворете очи и със спуснати клепачи завъртете очните си ябълки нагоре. Така ще заспите много бързо.;

  • Не консумирайте храна 2-3 часа преди лягане (добре е само някакъв плод);

  • Вземете си топъл душ преди лягане (подобрява кръвообръщението и се особождава мелатонин, според японците на това се дължи дълголетието им).;

  • Чаша топло прясно мляко (или какао) с лъжица мед.;

  • Създайте си график (лягайте по едно и също време).;

  • Практикувайте релаксиращи техники.

Най-важният съвет! - тренирайте съзнанието си и не „превъртайте” преди сън, какво ви се е случило през деня, или какво ще ви се случи утре.

Човешкото тяло има много механизми за самовъзстановяване. За щастие ефективността на тези механизми е много висока. Създадени сме по начин, по който да можем да преодоляваме всички проблеми, които тялото ни има, притежавайки целия ни необходим „инструментариум” за това.

Техниката Боуен е идеална терапия за въздействие на стресовите ситуации, които ни атакуват през целия ни живот. Отражението на стреса върху физическото и психическото ни състояние може да доведе както до заболявания в дългосрочен план, така и до провокиране на кратка болка. За да ни помогне да се справим със стреса, тялото увеличава производството на адреналин, но предизвиканият ефект е повишено кръвно налягане, храносмилателни разстройства, поява на мускулни болки и нарушен сън. Това поставя организма в постоянно състояние на възбуда/симпатикус/. Терапия Боуен позволява на тялото да „превключи” от симпатикува към парасимпатикова нервна система, което му помага да отпочине и да премине към самовъзстановяване. Много от болестите и оплакванията ни се дължат на проблеми на вегетативната нервна система , която контролира 80% от функциите на тялото.

Оздравителният процес се дължи на вроденатa интелигентност на организма за самолечение, която използва признаците и симптомите, като средство за комуникация и осигурява достъп до "причината’” за дискомфорт. Реализират се директни връзки и усещания с фината анатомия на тялото, включително с енергийните потоци и меридиани , мускулните и фасциалните структури.След освобождаване на мускулното напрежение ,следва състояние на добро физическо здраве и релаксация.

Щастливи сме да поканим в нашия център всеки, който се опитва да определи истинските причини за своя дискомфорт и разглежда организма си като едно цяло. Може би до сега не сме могли или не сме знаели как да открием своя свят или не сме имали време за това. Сега можем да се спрем, да се поогледаме и да подобрим качеството на своя живот.


Бъдете здрави!


Наташа Платнарова

тел: 0888 960 684


0885 421 842

bottom of page