top of page

Терапия Боуен при Замръзнало рамо


Замръзналото рамо може да бъде много болезнено и инвалидизиращо състояние

Рамото става все по-неподвижно. Движенията – ограничени. Дори обикновеното закопчаване на сутиена или пъхането на риза в панталона са трудни или невъзможни. Болката може да бъде постоянна. Заради тази неотшумяваща болка може да е трудно да се съсредоточиш в работата си. Тя често става непоносима през нощта, когато се опитваш да спиш. Недостигът на сън е често явление. Лек удар или определени движения могат да отключат изключителна болка.


Смята се, че замръзналото рамо засяга 3% от хората. Най-често страдат тези на възраст 50-60 години, а под 40 това състояние е рядко. Жените са по-уязвими от мъжете.

Обикновенно причините са комплексни, но най-често имаме комбинация от възпалени сухожилия и околоставни торбички, както и промени в самата ставна капсула. Тези изменения оформят синдрома на замръзналото рамо. Наречен е така, защото повечето пациенти описват оплакванията си като чувство на сковаване и силни болки при опит за движение.

Какво точно предизвиква самите възпаления, променящи съединителната тъкан, не е напълно изяснено. Все пак, за рискови се смятат няколко фактора.

На първо място е травматизмът при професионалните спортисти, но също и при любителите. После идват повтарящите се във времето микротравми от еднотипни движения и пози, характерни за определени професии. Обездвижването при операции, заболявания и интервенции в раменната става са друг виновник за замръзнало рамо.


Диабет и проблеми с щитовидната жлеза, както и още някои системни заболявания често играят ролята на пусков механизъм. Несъмнена е намесата на простудите и инфекциозните болести, които поразяват нервните сплитове в рамото


Известно в медицината като адхезивен капсулит, капсулата на рамото и съединителната тъкан стават все по-сковани и уплътнени. Това води до големи ограничения в движенията на ставата., преди всичко на вътрешната ротация и абдукцията.


Единствената добра новина е, че това е временно. Има известна прогресия и след известно време отшумява. Поне 90% от движенията в раменната става се възстановяват и е малко вероятно да се появи отново в същото рамо. Лошата новина е, че около 20% от хората развиват по-късно същото състояние и в другото рамо.


Има три основни отличителни белега на замръзналото рамо:

– рамото се сковава без конкретна причина

– силна болка, която се влошава през нощта или в студено време

– почти пълна загуба на подвижността в рамото – Движенията се ограничават - активни (когато се опитвате да го движите сами) и пасивни (опит друг да го раздвижи при отпуснато рамо) Болният може да извърши лека абдукция в раменната става, но това става за сметка на плъзгане (завъртане) на скапулата върху ребрените дъги.

Нерядко се установява хипотрофия на мускулите около рамото и мишницата. При некомпетентно приложено лечение заболяването може да продължи повече от година и понякога завършва с ограничение на движенията в рамото.

Обикновено доктор или физиотерапевт поставя диагнозата с преглед. Може да се назначат рентгенови снимки или ЯМР, за да се изключат други причини от рода на артрозни изменения в ставата или травми на ротаторния маншон.


Стадии на състоянието

Обикновено се развива бавно във времето. Познати са три стадия, всеки с различни симптоми.

Стадий 1 - замразяване

Рамото става болезнено, последвано от прогресивна загуба на подвижност. С влошаване на болката, рамото изгубва подвижността си. Често първо се наблюдава загуба на движенията в посока на абдукция и външна ротация, а след това и в другите посоки. Това е най-болезнената фаза. Обикновено трае 2-3 месеца, може да обхване период от 6 седмици до 9 месеца.

Стадий 2 - замръзнало

Обикновено при него се наблюдава слабо облекчаване на болката. Все пак остава неподвижността в ставата, но без влошаване или подобряване на движенията. Обикновено продължава между 4 до 9 месеца.

Стадий 3 - размразяване

Постепенно се възстановяват движенията. В много случаи обхватът на движения се възвръща напълно, но в някои остава известно ограничение. Поради щаденето по време на предходните стадии, на този етап може да се усеща слабост в рамото. Може да продължи от 6 до 12 месеца, но до пълното възстановяване на движенията могат да минат няколко години.


Лечение​​

Видът лечение зависи от стадия на състоянието.

В етапа на замразяване е ключово да се облекчи болката. Обикновено се налага прием на медикаменти, макар че трябва да отбележим, че е малко вероятно те да повлияят на самото замръзване на рамото.

Полезни са упражнения за разтягане и раздвижване. Те са различни в различните етапи. Най-добре е физиотерапевт да определя кои са най-подходящите при наличие на специфичните за всяка фаза симптоми.

Tоплолечение, средни и нискочестотни токове, ултразвукова терапия, ЛФК, криотерапия, аналгетици и други методи (ТЕНС - транскутанна електрическа нервна стимулация) могат да помогнат за запазването на раменната става и капсула.

Полезна може да бъде и акупунктурата. Тя намалява болката в етапа на замразяване и спомага раздвижването при стадия размразяване.

През цялото време мануалните терапии са полезни за запазване на ставите и възвръщането на подвижността. При загубата на подвижност във втория стадий, най-вероятно тялото ще опитва да компенсира и в отговор на това ще се сковават и други части на тялото, които няма да могат да се движат по правилен начин.


Това е период, в който могат да се получат сраствания между капсулата и подлежащите тъкани, което да доведе до трайна органична контрактура



Боуен терапия при замръзнало рамо

Боуен терапията е помогнала на много хора за преодоляване на това състояние.

В изследване, публикувано през 2000 г. обхващащо 100 случая на замръзнало рамо, подложили се на Боуен лечение и метод с плацебо ефект- лекуваните с Боуен терапия отбелязват значително подобрение в обема на движения в сравнение с тези, с плацебо метод . Субективно, нивата на болка са също подобрени. Пациентите, които първоначално са подложени на плацебо лечение, но по-късно преминават на Боуен терапия, отбелязват сериозно подобрение.

В друго изследване, публикувано през 2001 г. от 20 пациенти със замръзнало рамо, 70% възвръщат пълна подвижност в рамките на 3-5 посещения (останалите 30% са с подобрена подвижност). Тези пациенти са страдали от състоянието от 1 месец до повече от 2 години и затова са претърпели различните стадии на замръзнало рамо. Всички отбелязват намаляване на болката. С начален резултат - степен на болка 7/10- 80% споделят 0-2/10 след лечението (40% не чувстват никаква болка).

Леки движения за отпускане на тялото и определени упражнения за самото рамо помагат на тялото да се възстанови . това се случва много по-бързо, отколкото да оставим рамото да се справи само.

Повечето от моите пациенти споделят истинско подобрение в усещането за болка и подвижността на рамото само след няколко посещения. Някои се повлияват значително още от първата среща, но за повечето по-добри резултати се наблюдават за 3-6 сесии.

Мисля, че Боуен терапия е особено полезна с това, че има въздействие за цялостното състояние на тялото, не само на рамото. Пациентите често споделят, че движенията им са ограничени не само в областта на раменната става, но и в други части на тялото. За да предпазят рамото от удари и болка, цялото тяло се движи и действа по различен начин, а това води до ограничаване и в други области. При някои това може да доведе до забавяне на възстановяването на рамото защото тялото продължава да работи в компенсаторен режим.


Боуен терапия помага за възвръщане на цялостния баланс, предпазва от появата на допълнителни проблеми, докато работи за преодоляването на вече съществуващите. Терапията има важно значение за възстановяване на увредените структури на опорно-двигателния апарат, подобрява трофиката, намалената циркулация и оксидацията на тъканите.

Не чакайте замръзналото рамо да се оправи само ,опитайте с Боуен терапия-сигурна, безболезнена , много лека и ефективна терапия!


За консултация:

Боуен терапевт Наташа Платнарова

0888960684



bottom of page