top of page

Учените предупреждават жените да не носят сутиени. Ето защо...


За зараждането на феминизма в края на 60те и началото на 70те са типични млади жени, които палят сутиени в отговор на палене на чекови книжки от млади мъже. Смятало се е, че е демонстрация на женска независимост. Днес коментираме медицинския аспект на тези демонстрации.


Съществуват противоречиви данни, които до известна степен свързват продължителното носене на сутиен с доброкачествения фиброцистит и злокачествения рак на гърдата. Някои са сигурни, че такава връзка има.

Иронията е, че американка изобретява сутиена около началото на ХХ в. До тогава се носят корсети за извайване на фигурата във форма на пясъчен часовник и за повдигане на бюста според тогавашната мода.

Проблемът бил, че корсетите притискат вътрешните органи, придавайки желаната осанка и в резултат жените припадали лесно и често.

Раждането на сутиена: През 1893, Мари Тюсек прави "подпирач на бюста", подобен на сегашните сутиени. Малко по-късно Мери Фелпс Якобс прави по-добра версия и я нарича сутиен. Патентова я и продава лиценза на компанията Уорнър Брадърс Корсет Къмпъни за 1 500 долара.

До 1950 младите момичета са насърчавани да купуват и носят спортни сутиени, които да придържат стегнато и подходящо гърдите и да предотвратяват отпускането. Но дори производителите признават, че единствения начин, по който сутиените предотвратяват отпускането е когато се носят.

Грешно разпространена е идеята, че с носенето на сутиен гърдите ще останат стегнати и няма да се отпуснат. Дори има твърдения, че сутиените биха могли да имат обратния ефект на очакваното. Една от посочените причини, е, че в гърдите няма мускулна тъкан, а фиброзни жили, наречени лигаменти на Купър, и съответно няма как да се съкращават, както мускулите. Ако постоянно има нещо, което изкуствено подпира гърдите и не позволява да „използваме“ за тази цел въпросните лигаменти, то те в един момент биха атрофирали и би се стигнало до отпускане на гърдите. Полезни биха били упражнения за укрепване на пекторалните мускули.

Препоръчително е да се носи спортен сутиен от една част при трениране. Някои жени носят такива като алтернатива на обикновен сутиен, дори когато не спортуват.


Сутиените и последствията за здравето на гърдите


Връзката между носенето на сутиен и болезнената и създаваща притеснения доброкачествена фиброкистоза и злокачествени заболявания на гърдата се споменава бегло в миналото, докато не се публикува книгата Dressed to Kill, от Сидни Рос Сингер и Рома Грисмайер през 1995.

Те проучват 5000 жени и откриват, че тези, които носят сутиен 12 или повече часа са с много по-висок риск от рак, отколкото тези, които го носят по-малко.

Д-р Грегъри Хай открива, че над 90% от жените с фиброкистоза докладват подобрение, щом спрат да носят сутиен. Съществуват случаи на фиброкистоза, които се наблюдават след спирането или намаляването на носене на сутиен .

Връзката между туморите (злокачествени и доброкачествени) и сутиените има своята почва, когато се имат предвид проблемите в лимфния дренаж от прекалено носене на сутиен.Лимфната система, част от която са и лимфните възли в гърдите, се нуждае от движение на тялото, за да изпомпва акумулираните във възлите отработени токсини.

Не само че сутиените пречат на движението на гърдите за правилното изпомпване на лимфните възли, а и тесните чашки ограничават гърдите и спират движението на лимфата.

Сутиена може да окаже негативно влияние върху развитието на бюста ,тъй като го притиска и пречи на нормалния растеж и оформяне.Тесните сутиени са вредни,поради нарушаване притока на кръв към бюста, а в зависимост от това колко стегнати са пречат и на дихателния процес.


Имало е проучване,което да докаже липсата на връзка, но то самото било опровергано в по-ранна статия.Лекар във Флорида е наблюдавал 90% излекуване от фиброкистоза при не носене на сутиен или намаляване на времето за носене . Много жени споделят положителни резултати след отказване да носят сутиен,от което следва че намаляването или спирането води до превенция на рак на гърдата.


bottom of page