Водещи публикации

Боуен помогна за раждането на бебе!

April 29, 2020

1/4
Please reload

Скорошни публикации
Please reload

Етикети
Последвайте ни
 • Facebook Reflection

Как един мускул може да причини безпокойство и страх

February 20, 2017

Псоас – „мускулът на душата“. 

 

 

 

Псоас е основен мускул, често наричан мускулът на душата. Разположен в таза, той играе ролята на стабилизатор и влияе на мобилността, структурния баланс, функционирането на ставите. Този мускул е причината да стоим прави. Според изследвания псоас е важен и за психологическото здраве.

Псоас е единственият мускул, който свързва краката с гръбначния стълб. Също така е свързан и с диафрагмата и често е мястото, където се проявяват физическите симптоми на страх и безпокойство. Според Лиз Кох /Liz Koch/, автор на книга, посветена на псоас, този мускул е и директно свързан с най-древната част от мозъка, наречена рептилоиден мозък, отговорна за инстинктите за оцеляване.

 

Начинът, по който хората живеят днес, в постоянно съревнование, бързане и преследване на постижения, държи псоаса в постоянно напрежение, което активира състоянието на „битка или бягство“. Така този мускул е подложен на напрежение, почти от самото раждане.

 

Ситуацията се обостря от много неща в съвременния свят – от седалки до облекло, също от обувки, които променят позата ни. Този постоянен стрес за псоаса може да доведе до много проблеми, като болки в гърба, таза и колената, и дори храносмилателни проблеми и нарушено дишане.“ – обяснява Кох.

Псоаса не само ни поддържа изправени, според независими проучвания, различни други проблеми са свързани със състоянието на мускула – може да влоши емоционалното състояние, взаимоотношения и влияе на задоволството като цяло.

 

Тъй като мускула е свързан с механизма за „битка или бягство“, при хора с напрегнат псоас може да се наблюдава и чувство за страх. Страхът като емоция може да се прояви и чрез физическо напрежение. Същото важи и за безпокойството, и по обратния ред физическото напрежение може да доведе до възникването на чувства на страх и безпокойство.

Според древни и съвременни йога учения е важно да се отпуска и разтяга този мускул, например с упражнения, за да се възстанови баланса в цялото тяло.

Напрегнатите мускули много често водят до емоционални и психически проблеми, стрес и главоболие.

Един ефикасен и нестандартен начин на въздействие върху  м. Псоас е терапия Боуен.

 

Тя е холистична методика, която използва леки неивазивни движения върху тялото. Наподобява като вид на остеопатията, но самото движение е съвсем различно. Тези движения се правят на определени места на тялото, които активират определени неврорефлекторни механизми, даващи  възможност на тялото да функционира и да се възстановява по-добре.

 Боуен терапията се основава на теорията, че щом веднъж се постигне цялостна релаксация на тялото, започва процес на възстановяване на неговото равновесие и хармония, посредством присъщата му вътрешна способност да се справя с всеки проблем, било той на физическо или психическо ниво.

 По правило нежните Боуен движения се редуват с паузи, които различават Боуен терапията, от която и да е физиотерапевтична модалност. Паузите са времето, необходимо на мозъка да преработи „получените съобщения" и да върне „възстановителния отговор".

 Съвременното общество е в симпатикувата доминанта. Храната, която ядем, стимулиращите напитки, обездвижването, стресът и всичко останало ни държи под нейната власт. Симпатикусът е този, който учестявя пулса, повишава кръвното налягане, напряга мускулите и резултатите от това са ни добре познати: превъзуденост, нервност, дори агресивност.

 Парасимпатикусът, който отговаря за храносмилането и за процесите на възстановяването като цяло се оказва подтиснат при много хора. Боуен терапията активира парасимпатикуса и дава възможност да се балансират двата дяла на вегетативната нервна система и да заработи тя по-добре.

Вегетативната нервна система контролира около 70% от функциите на нашето тяло, което представлява над 1400 функции.Тя е автономна и не може да бъде командвана волево.

 Характерното за терапията Боуен, че има възможност пряко да влияе на парасимпатикусовата система и да я активира. Много малко неща в света могат да въздействат на вегетативна нервна система. Това обяснява високата ефективност на Боуен терапията при редица проблеми на тялото и то не само на физическо ниво.

 

С въздействие върху мускул псоас се повлияват прекрасно състояния като:

 • проблеми в долна част на гърба

 • затруднения при свиване на бедрото

 • увеличена лумбална лордоза

 • дискова херния

 • болки в слабините

 • дискомфорт при опит за стоеж

 • бременност

 • възпалени яйчници

 • кисти на яйчниците

 • бебета с дисторзия на таза при раждане/луксации/

 • проблеми с червата –спазъм или др.проблеми

 • сколиози,лордози

 • хиперлордоза на лумбален дял и антеверзия на таза/завъртян таз напред/

 • чудесна процедура за хора бягащи назад-съдии,футболисти,баскетболисти.

 Терапия Боуен ускорява възстановяването след операции, травми от емоционален и физически характер, умствени заболявания, наранявания, хормонални проблеми, мускулни увреди, сраствания на фасцията (съединително – тъканни),  профилактика и превенция на болести и т.н.

 

 

 

                                                                                        

Боуен терапевт-Наташа Платнарова

            тел.0888960684

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За повече информация :  на тел. 0888960684 или тел. 0885421842

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Харесайте ни във Фейсбук!
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now