top of page

Боуен усилва оздравителните и възстановителни процеси


Боуен е вероятно една от най-бързите и безболезнени терапии в съвремието за облекчаване на болки и възстановяване след контузии. Включена в оздравителния план на пациента, тя води до забележителни резултати, признати от всички – лекари, физиотерапевти и рехабилитатори. За нея се говори като за „масажна хомеопатия”, при която с такова минимално външно въздействие се постигат феноменални и устойчиви резултати.

Тази терапия е в състояние да се докосне до матрицата на организма и да я пренастрои така, че организмът да започне да се лекува сам, само с няколко прецизни движения (мотото на нашите терапевти е „по-малко означава повече”).

Боуен балансира автономната нервна система и детоксикира тялото и затова е ефективна в широк спектър от физически и психични състояния.

Тази мануална, балансиращa организма терапия обединява

физическите, химични, емоционални и ментални аспекти на човека, подложил се на това лечение.

Боуен ускорява процеса на излекуване и възстановяване като на практика стимулира собствените сили на организма за постигане на общ баланс и хармонизиране. Въздейства се на физическо ниво с докосване на сензорни рецептори, разположени под кожата, които подават сигнал към мозъка за всякакви, съществуващи в тялото проблеми. Това се извършва без каквито и да било силови манипулации, а тялото или приема, или отклонява сигналите. Мозъкът изпраща съответния сигнал към тъканите за освобождаване от всякакво напрежение и по този начин позволява структурното подравняване. Терапията е нежна, ефектът е мощен, а възстановяването от болка и травми е бързо и безопасно. Повечето хора усещат значително подобрение след първата сесия и често резултатите са изненадващи. Пациентите споделят, че докато се подлагат на Боуен терапия за едно състояние, се повлияват благотворно и други, нямащи никаква връзка с него.

Терапията произхожда от гениалната работа на Том Боуен, австралийски мануален терапевт (1916-1982). Неговият природен талант и способности са му помогнали да разработи цялостна система от движения и процедури за противодействие на широк спектър от вътрешни състояния и проблеми на опорно-двигателния апарат. Той твърди, че работата му е „дар от Бога, която може да помогне на всяко ниво и на абсолютно всяко състояние, което изпитва човек”

В проучване, проведено от австралийското правителство през 1975 в областта на алтернативните здравни практики установява удивителните 13 000 успешно лекувани с помощта на Боуен терапия пациенти на година. В доклада се цитират резултати, достигащи забележителните 80-85% успешни случаи на пациенти след само 1 или 2 сесии.

След смъртта му, неговите ученици продължават делото му. Сега тази терапия се прилага в 40 страни, а в 30 се води обучение. В цял свят работят повече от 20 000 обучени терапевти.


Боуен процедури за прецизна настройка на тялото


В Боуен терапия на тялото се гледа по-скоро като на струнен инструмент. Когато се прилага Боуен движение, то предизвиква резонанс, при който специфични хармонични честоти имат ефект върху определени части на тялото. Като създава вибрационен модел, който се съотнася към специфична честота за коригиране на напрежението в тъканите, Боуен помага за фината настройка на тялото и така се подобрява неговата обща функция и подвижност.

В повечето случаи, уникалните индивидуални потребности и структура на човека определят формата на лечение. То се състои от последователни серии от кратки и леки допирни движения, които са напречни на влакната, мускулите, сухожилията и ставните връзки в определени части на тялото. С движението над тъканта, терапевтът генерира енергия в областта и тя отеква като ехо сред градивните частици дотогава, докато напрежението в тъканта намалее и се отпусне. През по-голямата част от времето на лечението пациентът лежи удобно и няма физически контакт с терапевта. Паузите от 2 до 5 минути са задължителни, за да се позволи на организма времето, необходимо му да се пренастрои и поправи, преди следващата серия движения.

Една процедура трае около час. За оптимален резултат, те се провеждат през определен брой дни. Обикновено, за повечето състояния, са препоръчителни от 3 до 5 процедури, като всяка следваща надгражда предходната.


Пoлзи от Боуен


Независимо от възрастта и физическото състояние на пациента тази терапия е успешна в облекчаването на хронични и остри болки, подобряване на позицията и подвижността на ставите, ускорява възстановяването от травми и инциденти, намалява физическия и психически стрес и подобрява общото здраве и енергийни нива.

През 1998 в Университета на Северна Каролина в Чапел Хил, департамент „Физическо обучение”, Ейми Норман представя проучването „Exercise and Sport Science”. В него се сравняват отговорите в запитване за ефективността на техниката Боуен при лечение на болка, дадени от терапевти и пациенти.


85% от практикуващите я оценяват като ефективна при болки в гърба със средно 4,3 сесии,

88% при болки във врата с 4,5 сесии,

83% при стрес и напрежение с 4 посещения,

83% при други състояния с 5,8 посещения

80% при фибромиалгия, която изисква по-дълго лечение.


Ефективността според пациентите е:


85% при болки в гърба,

80% при стрес и напрежение,

95% при темпоромандибуларна става

80% при болки в бедрото

75.6% при други състояния.

Боуен усилва оздравявителните и възстановителни процеси като стимулира естествените способности на организма за самолечение

Терапия боуен ускорява лечението и постига състояние на баланс,

Боуен е наистина една от най-иновативните и силно одобрявани форми на грижа за здравето в света сред тези, които я ползват.

Тя е уникална!


Боуен терапевт:

Наташа Платнарова

0888960684

bottom of page