top of page

Боуен терапия при Плантарен фасциит

Плантарен фасциит – болка в петата


Плантарния фасциит е болезнено възпаление на плантарната фасция – плътната лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака.


Фасцията е съединителна тъкан, простираща се в цялото тяло, обвиваща мускулите и формираща сухожилията и връзките. Всичко, завършващо на “-itis” означава възпаление– фасциит е възпаление на фасцията. Долната (плантарната) част на ходилото е стъпалото. Т.е. плантарен фасциит е възпаление на съединителната тъкан на стъпалото...

Плантарната фасция е плътна, фиброзна съединителна тъкан, разпростираща се отдолу на стъпалото от петата към пръстите. Има функция на поемаща шока при ходене, движение или бягане. Все пак, тя е не е много гъвкава. Ако бъде подложена на прекалено силно опъване, може да се стигне до „травма” от рода на инцидент или „претоварване”, а това да доведе до появя на възпаление.

Прекомерното разтягане на тази тъкан, обикновено вследствие на свръх пронация или плоско стъпало, причинява плантарен фасцит.


Възпалението е естественият начин на тялото да се предпази. Когато се нараним, тялото реагира. Повишава се кръвообращението в пострадалата зона(в този случай петата), изпращайки клетки, които да започнат процеса на самовъзстановяване, който може да продължи дни, седмици , месеци... и то в случай, че няма последващи травми.

Ако плантарната фасция е подложена на повтарящ се стрес, тя може да не се възпали, но да дегенерира – в резултат от съществуващ, нелекуван плантарен фасциит. Точният термин за това е плантарна фасциоза. Хората с такава хронична травма обикновено откриват информация за нея под названието плантарен фасциит…


В някои случаи , ако травмирането продължава, може да се появи шип на петата. Тялото складира калций в близост до петата в опит да поправи отделените влакна в петата. Много хора не усещат болка от тези шипове, но те са все пак сигнал, че проблем съществува от доста време.



Какво усещаме при плантарен фасциит?


Състоянието обикновено причинява болка в петата или ходилото. При някои тя се усеща в областта на свода или други части на стъпалото. Макар че болката в петата е най-чест симптом, може да има и леко подуване на петата.

Обикновено болката е по-силна сутрин или след почивка. Първите стъпки след ставане от сън могат да наподобяват пробождане с нож в стъпалото, но облекчение има след раздвижването и затоплянето на ходилата. В много случаи болка се наблюдава и след дълго стоене прав или раздвижване след продължително седене.

За спортуващите, болката обикновено се проявява след, а не по време на тренировка.

Ако не се лекува дълго плантарният фасциит, болка в петата може да бъде усетена и в края на деня.

Въпреки, че могат да се засегнат и двете ходила, е типично в даден момент болка да се чувства само в едното.



Какво причинява плантарен фасциит?


Най-често страдат хора с лоша биомеханика на ходилата, което поставя плантарната фасция под стрес. Плоскостъпие, паднал свод и силната пронация в следствие от прекомерно разтягане/опъване на плантарната фасция, са сред честите причинители.

Пронация (еверзия) на петата (петната кост)



Неправилната походка също причинява болка в петата

Причина за болка в петата може да бъде и разположението на петната кост, несъразмерното натоварване на ходилото. При т.н. пронация или еверзия тежестта на тялото при ходене пада навътре, глезенът също е насочен към вътрешната страна на ходилото и към палеца. Този проблем може да е провокиран от наднормено тегло, но в повечето случаи успешно се коригира чрез анатомични стелки и обувки, мануална терапия и лечебна гимнастика. Редукцията на теглото също помага

Плоско стъпало, свръхпронация

Сводовете обират шока в стъпалото. Ако ги няма, или са слаби и има силна пронация, се оказва допълнително натоварване върху плантарната фасция, която поема силата.


Чести рискови фактори:


Дейности

Спортове като бягане, ходене или танци, оказващи стрес върху костта на петата и свързаните тъкани, повишават риска от плантарен фасциит, особено ако практикуването им е интензивно. Макар че може да звучи противно на логиката, състоянието се отнася повече до тези, чийто стил е да бягат на пръсти, а не на тези, стъпващи на пета. Това се дължи на обикновено стегнатите мускули на прасеца или проблеми с глезените, които ограничават движенията.


Продължително стоене или работа на крак

Дейности и професии, които изискват продължително стоене на твърда повърхност, а това причинява стрес и умора в мускулите на ходилото.

Тегло и бременност

Повишаването на теглото, дори през последните месеци на бременността, увеличават натоварването и стреса върху плантарната фасция.

Обувки с лоша опора за ходилото



Обувки, които не оказват опора на ходилото допринасят за повишеното натоварване на плантарната фасция. Макар и модерни, обувки тип балетни пантофки, кецове, джапанки и чехли между пръстите не са добър вариант. Всички те са с тънки подметки и не поддържат сводовете. Чехли и джапанки променят походката и допълнително изменят биомеханиката. Високите токове провокират скъсяване на ахилесовото сухожилие и допълнително натоварват тъканите в петата. Обърнете внимание и на факта, че спортните обувки също не осигуряват опора завинаги....


Боуен терапия

Боуен терапията е много фина терапия на тялото. Малки, леки, точни движения биват извършвани по мускули, сухожилия, връзки и нерви и така провокират тялото да започне процес на самолечение. Терапията стартира промени в тялото, които могат да продължат до 1 седмица.

Боуен въздейства на тялото чрез фасцията. Тя има важна роля в координацията на мускулите, позиционирането на тялото и за общия структурен и функционален интегритет.

Терапията има за цел да помогне организма като цяло – да го върне към баланс, като в същото време е насочена и към травмирано място/болка . Позицията и компенсаторните модели също се оценяват, за да се гарантира, че е налице по-голям шанс проблемът да бъде решен.




Как да помогнем при плантарен фасциит


Поставянето на лед или разтриването на стъпалото с топка наистина облекчават симптомите, но не решават проблема. Разтягането и/или йога са изключителни за добрата позиция и походка, но им е нужно много време, за да дадат резултат.

Тъй като механиката на ходилото е ключов фактор за плантарния фасциит, да преподредим ходилото е основна цел на всяка терапия.

Ето как Боуен помага при плантарен фасциит –

Боуен помага цялото тяло да бъде балансирано отново. Когато се подредят правилно пелвис, крака и ходила, се подобрява походката и плантарната фасция вече не се травмира.

Краката са често жертва на причинител на вреда в друга част на тялото. Излизане от правилно разположение на таза заради причина в лумбалната зона на гръбнака, скъсени бедрени флексори или стегнати подколянни сухожилия могат да се отразят силно на начина, по който се движат краката. В допълнение, подреждането на колена и глезени също се отразява на начина, по който ходилото стъпва на земята и на степента на натоварване, които понасят стъпалото и сводовете.


Боуен терапия помага на много страдащи от плантарен фасциит. Всички имат забележително подобрение, макар че скоростта на възстановяване е различна за всеки.

Спомням си в един от случаите как пациентът едва ли не се хвалеше колко удебелена и увредена била плантарната фасция според изследването му с ултразвук. „Най-лошата, която лекарите са виждали!” Само една терапия за баланс на таза, дори без да се третират ходилата му, значително успокои болката.

Да разрешиш проблем с една сесия не е често явление, особено когато плантарният фасциит е с история. Много хора се нуждаят от няколко сесии във времето и упражнения, за да помогнат на тялото да научи и задържи новата позиция. Походката, която се усеща като „различна” заради промяната в подреждането и натоварването, трябва да започне да се приема като „нормална”, за да не изпитват болка в краката.

Боуен терапия има ключова роля в превенцията и лечението на плантарен фасцит, тъй като се съобразява със спецификата на стъпалото, подрежда правилно таза, краката и ходилата, подобрява походката, осигурява необходимата поддръжка на свода, контролира свръх пронацията и подпомага възстановяването на биомеханиката на стъпалото.

Когато се подредят правилно пелвис, крака и ходила, се подобрява походката и плантарната фасция вече не се травмира.
Без лечение плантарният фасциит може да се превърне в хроничен проблем, свързан с продължителни болки. Ранното диагностициране и лечение подобрява вероятността от благоприятен изход.

Ако имате подобен дискомфорт ,за повече информация се обадете

на телефон -0888960684
























bottom of page