top of page

Боуен при болестта на Осгуд-Шлатер

Болестта на Осгут-Шлатер е свързана с възпалителен процес в залавното място на пателарното сухожилие за туберозата на голямопищялната кост (tuberositas tibiae) точно под колянното капаче.


В етиологичен аспект се счита травмената болест във вътреутробното развитие на плода или последващата травма в следродилния период.

В началото се е смятало, че в основата на заболяването стоят генетичните фактори и боледуват само момчета, но вече е доказано, че се среща и при спортуващите момичета. Болестта на Осгут-Шлатер се развива постепенно във времето и понякога може да се провокира от травматични причини като падания, седеж на колене и удари под колянното капаче. Засягат се най-често млади спортисти в спортовете свързани с често скачане, бягане или клякания, при които се натоварва значително пателарното сухожилие.


Каква е причината за заболяването?


При бързо израстване на детето, костите понякога растат по-бързо от мускулите. Така квадрицепсите се напрягат и оказват по-голямо напрежение във връзките си към костта. По повърхността на големия пищял могат да се появят микрофрактури, там където квадрицепса се залавя за тибията. В отговор на това тялото увеличава костната маса и плътност в областта на свързване и изпъкналостта на големия пищял се увеличава. Наличието на минали травми на коляното правят детето по-податливо на заболяването.

13% от болките в коляното при тинейджърите се отдават на болестта на Осгуд-Шлатер, а най-честата възраст, при която тя се проявява е между 11 и 14 години.


Кога да потърсим лечение за болестта?


Болестта започва внезапно с болка в областта под колянното капаче, усилваща се при скачане, бягане, клякане, каране на колело и движения ангажиращи четириглавия бедрен мускул. В последствие в зоната на tuberositas tibiae се появява болезнена подутина. Клиничните прояви на заболяването могат да продължат с месеци, понякога година, като при физическото натоварване обикновено се обострят.


Ако болестта на Осгуд-Шлатер не позволява на детето ви да спортува, може би си струва да потърсите решение. Това не е изключително сериозно заболяване, но болката и подуването на коляното може да стане хронично в случай ,че не се лекува пищяла и не му се позволява да почива, след като е бил натоварван интензивно. Без лечение и почивка, тъй като тялото подсилва тибията с допълнителна костна маса, детето може да развие износване на костта от триенето на изпъкването в колянната капачка. Това обикновено остава за цял живот.

Какво лечение се прилага при тази болест?

Лечението е бавно и продължително.. Препоръчва се пълен покой на крайника през този период. При някои по-тежки случаи на появилите се микрофрактури може да се наложи трайна имобилизация на пострадалия крайник в периода на лечението. В следлечебния период се забраняват всякакви силови игри - вдигане на тежести, спорт, скачане, прекомерно изкачване на стълби, футбол и всички спортове, които включват крайниците с активно движение. Имобилизацията трае, докато настъпи пълно срастване на получилите се дефекти в костта вследствие на фрактурите.

Боуен помага при Осгут –Шлатер


Боуен терапията е много фина терапия на тялото.

Малки, леки, точни движения биват извършвани по мускули, сухожилия, връзки и нерви което провокира тялото да започне процес на самолечение. Терапията стартира промени в тялото,като въздейства чрез фасцията.

Боуен има важна роля в координацията на мускулите, позиционирането на тялото и за общия структурен и функционален интегритет на тялото.

Терапията има за цел да помогне организма като цяло – да го върне към баланс, като в същото време е насочена и към травмирано място/болка . Позицията и компенсаторните модели също се оценяват, за да се гарантира, че е налице по-голям шанс проблемът да бъде решен.

Боуен помага цялото тяло да бъде балансирано отново. Има забележителни резултати от няколко сесии във времето , за да се помогне на тялото да научи и задържи новата позиция. Походката, която се усеща като „различна” заради промяната в подреждането и натоварването, трябва да започне да се приема като „нормална”, за да не изпитва детето болка в краката.

Боуен терапия има ключова роля в лечението на Осгут -Шлатер тъй като се съобразява със спецификата на растежа, подрежда правилно таза, краката и ходилата, подобрява и осигурява необходимата поддръжка на походката и подпомага възстановяването на биомеханиката на крайника.

Сесиите на Боуен терапия отпускат и удължават мускулната група на квадрицепса и така той оказва по-малко напрежение в точката на свързване.

Без лечение Осгут –Шлатер може да се превърне в хроничен проблем, свързан с продължителни болки. Ранното диагностициране и лечение подобрява вероятността от благоприятен изход.



Боуен терапевт

Наташа Платнарова

0888960684

bottom of page