Водещи публикации

Боуен помогна за раждането на бебе!

April 29, 2020

1/4
Please reload

Скорошни публикации
Please reload

Етикети
Последвайте ни
  • Facebook Reflection

Боуен при болестта на Осгуд-Шлатер

July 11, 2018

Болестта на Осгут-Шлатер е свързана с възпалителен процес в залавното място на пателарното сухожилие за туберозата на голямопищялната кост (tuberositas tibiae) точно под колянното капаче.

 

 В етиологичен аспект се счита травмената болест във вътреутробното развитие на плода или последващата травма в следродилния период.

В началото се е  смятало, че в основата на заболяването стоят генетичните фактори и боледуват само момчета, но вече е доказано, че се среща и при спортуващите момичета. Болестта на Осгут-Шлатер се развива постепенно във времето и понякога може да се провокира от травматични причини като падания, седеж на колене и удари под колянното капаче. Засягат се най-често млади спортисти в спортовете свързани с често скачане, бягане или клякания, при които се натоварва значително пателарното сухожилие.

 

Каква е причината за заболяването?

 

При бързо израстване на детето, костите понякога растат по-бързо от мускулите. Така квадрицепсите се напрягат и оказват по-голямо напрежение във връзките си към костта. По повърхността на големия пищял могат да се появят микрофрактури, там където квадрицепса се залавя за тибията. В отговор на това тялото увеличава костната маса и плътност в областта на свързване и изпъкналостта на големия пищял се увеличава. Наличието на минали травми на коляното правят детето по-податливо на заболяването.

13% от болките в коляното при тинейджърите се отдават на болестта на Осгуд-Шлатер, а най-честата възраст, при която тя се проявява е между 11 и 14 години.

 

Кога да потърсим лечение за болестта?

 

Болестта започва внезапно с болка в областта под колянното капаче, усилваща се при скачане, бягане, клякане, каране на колело и движения ангажиращи четириглавия бедрен мускул. В последствие в зоната на tuberositas tibiae се появява болезнена подутина. Клиничните прояви на заболяването могат да продължат с месеци, понякога година, като при физическото натоварване обикновено се обострят.

 

 Ако болестта на Осгуд-Шлатер не позволява на детето ви да спортува, може би си струва да потърсите решение. Това не е изключително сериозно заболяване, но болката и подуването на коляното може да стане хронично в случай ,че не се лекува пищяла и не му се позволява да почива, след като е бил натоварван интензивно. Без  лечение и почивка, тъй като тялото подсилва  тибията  с допълнителна костна маса, детето може да развие износване на костта от триенето на изпъкването в колянната капачка. Това обикновено остава за цял живот.

Какво лечение се прилага при тази болест?

Лечението е бавно и продължително.. Препоръчва се пълен покой на крайника през този период. При някои по-тежки случаи на появилите се микрофрактури може да се наложи трайна имобилизация на пострадалия крайник в периода на лечението. В следлечебния период се забраняват всякакви силови игри - вдигане на тежести, спорт, скачане, прекомерно изкачване на стълби, футбол и всички спортове, които включват крайниците с активно движение. Имобилизацията трае, докато настъпи пълно срастване на получилите се дефекти в костта вследствие на фрактурите.
 

Боуен  помага  при  Осгут –Шлатер

 

Боуен терапията е много фина терапия на тялото.

Малки, леки, точни движения биват извършвани по мускули, сухожилия, връзки и нерви което  провокира тялото да започне процес на самолечение. Терапията стартира промени в тялото,като въздейства чрез фасцията.

Боуен има важна роля в координацията на мускулите, позиционирането на тялото и за общия структурен и функционален интегритет на тялото.

Терапията има за цел да помогне организма като цяло – да го върне към баланс, като в същото време е насочена и към травмирано място/болка .  Позицията и компенсаторните модели също се оценяват, за да се гарантира, че е налице по-голям шанс проблемът да бъде решен.

Боуен помага цялото тяло да бъде балансирано отново. Има забележителни резултати от няколко сесии във времето , за да се помогне на тялото да научи и задържи новата позиция. Походката, която се усеща като „различна” заради промяната в подреждането и натоварването, трябва да започне да се приема като „нормална”, за да не изпитва детето болка в краката.

Боуен терапия има ключова роля в лечението  на  Осгут -Шлатер тъй като се съобразява със спецификата на растежа, подрежда правилно таза, краката и ходилата, подобрява и осигурява необходимата поддръжка на походката и подпомага възстановяването на биомеханиката на крайника.

 Сесиите на Боуен терапия отпускат и удължават мускулната група на квадрицепса и така той оказва по-малко напрежение в точката на свързване.

Без лечение  Осгут –Шлатер може да се превърне в хроничен проблем, свързан с продължителни болки. Ранното диагностициране и лечение подобрява вероятността от благоприятен изход.

 

 

Боуен терапевт

Наташа Платнарова

0888960684

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Харесайте ни във Фейсбук!
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now