top of page

Терапия Боуен - ефктивен начин за лечение на артрит



Артрита представлява възпаление на ставите, което се съпровожда от подуване, зачервяване, затопляне, болка и нарушаване на ставната подвижност Възпалението най-често е резултат от травма или заболяване и се характеризира с това, че мoжe дa наруши cпocoбнocттa нa чoвeĸ дa изпълнявa eжeднeвни дейности.

Заболяването ревматоиден артрит засяга съединителната тъкан. Това е хронично заболяване с инфекциозен и възпалителен произход. Характеризира се с деструктивни процеси в ставните тъкани. Ставата губи своята външна “тъканна” опора, “разхлабва се” и става нестабилна и податлива на травми при минимални натоварвания. Възпалението обхваща не само ставите, но и близкоразположените тъкани и органи – сухожилия, сухожилни влагалища, мускули, надкостница.

Има над 100 различни форми,но най-често срещаните видове артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит Въпреки че артритът е заболяване, което се среща предимно сред възрастните, много заболявания, свързани с артрит, засягат и децата.


Cпopeд Цeнтpoвeтe зa ĸoнтpoл и пpeвeнция нa зaбoлявaниятa (СDС), 8 % oт бългapитe cъoбщaвaт, чe ca диaгнocтициpaни oт лeĸapя cи c няĸaĸъв вид apтpит.


Ревматоиден артрит лечение.

Висококачествени начини за предотвратяване на болестта не са налице. Въпреки това се препоръчват да се спазват някои от факторите, които се считат, че могат да провокират развитието на артрит.

Да се избягват хипотермията, тютюнопушенето, алкохола

Незабавно да се лекуват инфекциозните заболявания;

Изключване от диетата на храни с консерванти.

Придържайки се към правилното хранене, пациентът може значително да подобри своя статус и да забави прогресията на заболяването Добре се отразява приема на млечни продукти; зеленчуци; яйца; плодове; риба; зърнени култури;ядки, хляб с трици.,рибено масло, омега 3 и витамин Е, пшенични кълнове, царевица, зеле, грах и броколи.


  • Целината е изключително подходящ зеленчук за увредени стави. Направете листата му редовна съставка във вашата салата.

  • Много полезна е следната рецепта – 1 супена лъжичка настъргана грудка целина се добавя в кофичка кисело мляко. ако всеки ден или през ден изяждате по една такава доза освен положителния ефект върху ставите вие ще възстановите нормалната си чревна микрофлора, което ще ви донесе облекчение от колита и свързаните с него симптоми.



Ефктивен начин за лечение на артрит е терапия Боуен


Фoĸycът нa лeчeниeтo e дa ce ĸoнтpoлиpa бoлĸaтa, дa ce cвeдe дo минимyм yвpeждaнeтo нa cтaвитe и дa ce пoдoбpи или пoддъpжa фyнĸциятa и ĸaчecтвoтo нa живoт.

Боуен терапията е много фина терапия на тялото.

Малки, леки, точни движения биват извършвани по мускули, сухожилия, връзки и нерви, което провокира тялото да започне процес на самолечение. Терапията стартира промени в тялото,като въздейства чрез фасцията.


  • Стимулира кръвообращението

  • Намалява трайно болките в ставите

  • ремахва възпалението

  • Намалява отоците около ставните капсули

  • Повишава подвижността и гъвкавостта на ставите

  • Подпомага регенерирането на ставните хрущял



Терапията има за цел да помогне организма като цяло – да го върне към баланс, като в същото време е насочена и към травмирано място/болка.

Боуен ускорява процеса на излекуване и възстановяване като на практика стимулира собствените сили на организма за постигане на общ баланс и хармонизиране. Въздейства се на физическо ниво с докосване на сензорни рецептори, разположени под кожата, които подават сигнал към мозъка за всякакви, съществуващи в тялото проблеми. Това се извършва без каквито и да било силови манипулации, а тялото или приема, или отклонява сигналите. Мозъкът изпраща съответния сигнал към тъканите за освобождаване от всякакво напрежение и по този начин позволява структурното подравняване.

В случаите на мускулно-скелетни увреждания на опорно – двигателния апарат (като резултат от физическа травма) с Боуен терапия се повишават скоростта и степента на възстановяване. При наличие на стари частично излекувани травми, които все още ограничават подвижността или причиняват хронична болка с Боуен техниката се постигат изключително добри резултати: увеличаване на двигателната свобода и функционалност на тъканите на засегнатото място, значително намаляване или напълно изчезване на остатъчните болки, активно възстановяване и балансиране на целия организъм

Позицията и компенсаторните модели също се оценяват, за да се гарантира, че е налице по-голям шанс проблемът да бъде решен.


Боуен терапия има потенциала да създаде промени в тялото без манипулация, на костите или прилагане на масла. Тя насърчава тялото да се балансира и да се пренастрои, без да го подлага на ненужен натиск или тракция. Телата ни са здрави, за да регистрират много видове докосване и няма никакво доказателство, че те се нуждаят от манипулация или екстремен натиск за да се възстановят от болка или болест - всъщност точно обратното. Боуен терапия позволява на тялото да възстанови равновесието и баланса си.

Техника Боуен може да се използва и като допълнение на конвенционалната медицина, за постигане на още по-добри и бързи резултати от предписаното Ви лечение.

Тя усилва ефекта от основното лечение и ускорява процеса на възстановяване.



Има забележителни резултати от няколко сесии във времето , за да се помогне на тялото да научи и задържи новата позиция.

Ако вашите оплаквания са подобни ,терапия Боуен може да помогне.

Запишете час за процедура на тел: 0888960684

Боуен терапевт и рехабилитатор

Наташа Платнарова







bottom of page