top of page

Боуен терапия в подкрепа на имунитета


Имунната система има ролята на защитник на организма от заболявания.

Основната и функция е да разпознае и да неутрализира проникналите от външната среда чужди за организма

и представляващи заплаха вещества(антигени),както и да реагира на промените на организма.Имунната система осъществява динамично равновесие в самата себе си и потиска и регулира имунния отговор до оптимално за организма ниво.Накратко казано имунната система ни защитава от всичко ,което не е добро за тялото .

ИМУННА СИСТЕМА

Не можем да предотвратим нарушенията в имунната си система. ,но ако те се появят, все пак могат да бъдат лекувани .

Ако имате проблем с имунната си система, вашият терапевт може да ви помогне със съвети за това как да я излекувате и да се грижите по-добре за нея.. Най-простите съвети, които можете да спазвате за отлична имунна система са: Мийте ръцете си редовно, за да бъдат избегнати евентуални инфекции. Яжте питателна храна, най-вече плодове, зеленчуци и месо. Правете упражнения, или по-точно прекарвайте много време навън Спете достатъчно.

Защитните сили на организма отслабват при:

  • Процесът на стареене

  • Замърсяването на околната среда

  • Нездравословното хранене

  • Консервантите в храните

  • Различните видове лъчения

  • Алергиите

  • Антибиотиците

  • Прекомерната физическа активност

  • Стрес

Боуен терапия въздействие на лимфната система, осигуряваща подкрепа на имунната система на организма

Лимфната система е дренажната система на тялото. Мрежа от тъкани и органи, тя постоянно работи, за да поддържа тялото балансирано. Лимфната система помага за освобождаването на токсини и примеси, поддържа равновесието на течностите в организма и улеснява тялото да се предпазва от инфекции. Ключът към нейната ефективна функция е водата - лимфата е 96% вода. Хроничната дехидратация може да забави лимфата.

Прилагането на терапия Боуен активира лимфната система като задейства тялото да се освободи от токсините, и по този начин спомага за връщането на баланса на течностите

Имунната система се укрепва с повишаването на лимфния поток, в следствие на това се повлияват симптоми като: бронхит, синузит, тонзилит, ларингит, акне, екзема, хронична умора, треска, фибромиалгия и др.

Кои заболявания зависят пряко или косвено от нарушения (слабия) имунитет?

Много от заболяванията в днешно време, които се срещат в различните системи на човешкия организъм са свързани пряко или косвенно с индивидуалния имунитет на всеки организъм.

Заболявания, при които имунитетът има пряко въздействие върху изхода и времето, необходимо за възстановяването на организма са:

Бактериални и вирусни инфекции, специфични за есенно-зимния сезон

Резултатът от прилагане на терапия Боуен е, развитието на ефективен имунен отговор ,което скъсява периода на боледуване, намалява опасността от последващи усложнения и улеснява възстановяването след боледуване.

Белодробни заболявания - пневмонии, хронични бронхити и бронхеолити

Заболяванията на дол­ните дихателни пътища - бронхите и белите дробо­ве, най-често възникват като следствие от недоизлекувани вирусни инфек­ции или след отслабване на имунитета. Пневмонията - възпале­ние на белите дробове, е едно от най-опасните ус­ложнения на простудните заболявания. Възниква най-често при хора с отслаб­нал имунитет .Боуен нормализира функционирането на дихателната система, благоприятства дейността на диафрагмата, с което се повишава виталния капацитет и се подпомага храносмилането.

Алергии

Тъй като алергиите отключват свръхреакция на имунната система, както и възпаление, терапия Боуен подобрява имунната система и успокоява възпалението , като помага за облекчаване на алергията.

Πpи acтмa и зaбoлявaния нa бeлитe дpoбовe , тя е пpeпopъчитeлнa ,с цел намаляване на астматичните пристъпи и екзацербации.

Много пациенти с астма имат значително подобрение, дори и пълно възстановяване, след няколко сесии Боуен терапия. Препоръчителни са профилактичните сесии, които поддържат тялото.

Туморни заболявания

Благодарение на Боуен терапия пациентите със злокачествени заболявания по-леко преминават през страничните ефекти и действия на химио- и лъчетерапия и качеството им на живот се повишава значително.Те пoĸaзвaт зaбeлeжитeлнa cпocoбнocт дa ycĸopявaт възcтaнoвителните процеси, предизвиквайки активна промяна в състоянието си.

Постоперативни състояния на организма

Инфекцията след операция и травма е основна причина за повишена заболеваемост и смъртност при пациентите. Ефективната функция на имунната система е от съществено значение за организма, който се сблъсква с патогени. Промяната на имунната система на организма след оперативни инервенции се смята, че е отговорна за повишения риск от инфекция.

Терапия Боуен ускорява възстановяването след операции, травми от емоционален и физически характер, умствени заболявания, наранявания, хормонални проблеми, мускулни увреди, съединително–тъканни сраствания на фасцията и т.н.

Антибиотици и продължителната им употреба

Антибиотиците са предназначени за засилване на имунния отговор, като убиват бактериите, но те могат да имат потискащ ефект върху имунната система, особено след многократна употреба. Лечението с антибиотици често може да увеличи вероятността от повторна инфекция. В допълнение, антибиотиците могат да допринесат за загубата на жизненоважни хранителни вещества необходими на имунната система да се бори с инфекцията. Загубата може да се характеризира с храносмилателно дразнене, диария или проблемна чревна флора.

Алергичните реакции, причинени от неправилната или прекомерна употреба на антибиотици варират: от обрив по кожата до отоци (натрупване на течност в междуклетъчните пространства на тъканите, причиняващи подуване и отичане на тъканите) . Поради това, паралелното прилагане на терапия Боуен позволява на тялото да се пребори с инфекцията, тъй като това ще му позволи да развие естествена защита срещу съществуващата причина.Храносмилателната система се обновява влияейки на нервните разклонения, отговарящи за дейността на червата. Това води до усъвършенстване на храносмилането на непреработените в стомаха вещества и адсорбцията им до по- нискомолекулни вещества и минерални соли.

Подсилва се работата на черния дроб и детоксикиращата му функция, стимулира се хормоналния метаболизъм и се намалява окисляването на холестерола и на други липиди ,като се редуцират възпалителните процеси.

Боуен терапия балансира автономната нервна система и детоксикира тялото .

Нервните рецептори активирани по време на лечението действат, за да успокоят тялото и ума и да улеснят способността му да се самолекува.

Терапия Боуен, може да помогне за ускоряване на възстановяването,като стимулира естествените защитни сили на организма и цялостно го укрепва.

И помнете ,ако се чувствате прекрасно днес,това е благодарение на вашата имунна система.

Вашето тяло може да бъде лекувано, ако причините за хроничното възпалително заболяване и други дисбаланси са идентифицирани.

Като проучим конкретната ситуация, можем да работим с вас, за да подобрим здравето ви ,а вие да се насладите на живота си.

Боуен терапевт -Наташа Платнарова

тел. 0888960684

Боуен терапевт - Наташа Платнарова

bottom of page