top of page

Може ли терапия Боуен да бъде в помощ при отслабване

Затлъстяването е хронично заболяване, определено от СЗО като "ненормално или прекомерно натрупване на мазнини, което представлява риск за здравето"..

Отслабването, когато е необходимо, е решение, при което Боуен терапия може да играе роля.

Освен загубата на мазнини, какъв е смисълът от загуба на тегло?

Когато отслабнете, вие също подобрявате функционирането на тялото и неговото благосъстояние. Затлъстяването е полисистемно заболяване, то това засяга тялото като цяло, което обяснява например, че намаляването на теглото може да намали или дори да реши:

депресия и тревожност

болки в ставите и остеоартрит

храносмилателни нарушения (транзит, гастро-езофагеален рефлукс, подуване на корема ...)

респираторни заболявания като астма, но и сънна апнея

възпалителни хепатопатии, включително неалкохолен стеатозен хепатит

нарушения, свързани с метаболитния синдром:

- Генерализирано възпаление

- диабет тип 2 (инсулинова резистентност),

- Сърдечно-съдови нарушения и хипертония,

- Дислипидемия (по-специално хиперхолестеролемия)

Какви са причините за затлъстяването?

Затлъстяването може да е свързано с метаболитно нарушение (напр. Хормонално) или да е свързано с хранително разстройство (като преяждане) и регулиране на храните, което може да доведе до начин на живот в полза на превишаване на приема и дефицит на разходите. Освен това съществува генетична предразположеност, но нейното значение е променливо според всеки индивид.

Има, разбира се, сложни случаи, които съчетават много от тези фактори. Това са случаите, където е трудно да се лекува затлъстяването и наднорменото тегло.

Преди всичко трябва да си зададем въпроса защо това наднормено тегло се е установило и защо продължава, което ще позволи да се адаптира лечението.

Как да се справим със затлъстяването?

Как да се справим с напълняването?

Трябва да се извърши мултидисциплинарно дългосрочно проследяване.

Действието на диетолог е ключова стъпка, с възможно психологическо управление през цялата загуба на тегло. Освен това, в някои случаи действието на специалист по отношение на физическата активност е много полезно, за да се увеличат разходите на енергия и да се води борба срещу заседналостта.

Трябва обаче да обърнем внимание на факта,че не лекуваме затлъстял пациент, а го придружаваме. Нека не забравяме, че това е хронично заболяване, където могат да се случат рецидиви, а рецидивите са неразделна част от лечението.

Управлението на затлъстяването, е фокусирано върху няколко области:

регулиране на хранителното поведение, без да се налага някакво когнитивно ограничение (намерение да се контролира теглото с това, което яде ), регулирането на емоциите и телесното приемане.

Концепцията за хранителна благосклонност е от съществено значение.Да не забравяме, че яденето е запълване на енергийни нужди (калории), необходимост от хранителни вещества (макро и микро хранителни вещества), но също така и емоционална нужда.

Каква е ролята на Боуен терапевта в това лечение?

Ролите на Боуен терапевта в случай на затлъстяване са много:

Да се възстанови мобилността на ставите и органите, които се нуждаят от нея, като по този начин да се намали болката, особено по време на ходене или физическа активност (индиректно борба със заседналия начин на живот);

Да се позволи възстановяване на връзката между мозъка и червата (считани за нашия "2-ри мозък"), чрез балансиране на комуникацията и обмена между тях. Блуждаещия нерв, който прави връзката между централната нервна система и храносмилателната система, е отговорен за иннервацията на голяма част от висцералните храносмилателни органи и следователно на храносмилателната и хормоналната функция (чрез действието си върху надбъбречните жлези, панкреаса, щитовидната жлеза и черния дроб). Вагусният нерв също помага да се информира мозъка за чувствата на глад и ситост.

С баланса на автономната нервна система, включително парасимпатиковия / симпатиковия баланс, косвено се влияе на умората, съня, дишането, стреса, цялостното възпаление на тялото и други вредни фактори върху качеството на живот.

Чрез Боуен терапия и обясненията на терапевта, пациентът може след това да открие и да научи отново своето тяло, като му позволи да развие съзнание и автономия. Подобряването на връзката с тялото, осъзнаването и приемането на тялото е също един от ефектите на терапията.

Чрез извеждане на течностите и отпадните продукти от метаболизма се снижава телесното тегло, тъй като често излишните килограми се дължат не само на натрупаните мазнини, а и на застой на течности в тъканите. Правилно проведените процедури помагат за кратко време да се свалят 1-2 кг., като се премахнат вътрешните отоци.

Тогава Боуен може да има индиректно действие върху отслабването и да оптимизира загубата на тегло.

Терапия Боуен обаче не е самоцел, не трябва да бъде заместител на традиционните грижи, а остава начин за оптимизиране на резултатите, постигнати чрез мултидисциплинарни грижи и подобряване на качеството на живот.

Нашият успех е висок и искаме да ви помогнем.

Боуен терапевт-Наташа Платнарова

Тел. 0888960684

.

bottom of page