top of page

Боуен терапия и нарушения на темпоромандибуларната става

Може ли челюстта ви да е причината за вашата болка?


Долночелюстната или темпоромандибуларна става (накратко ТМС) е свързана с дъвкателните мускули и процеса на гълтане. Има значение за членоразделната реч. Оформя се през дванадесетата седмица от ембрионалното развитие .

ТМС е съставна става свързваща неподвижната черепна кост (слепоочната, os temporale) с подвижната кост (долна челюст, mandibula). В нормално развитото човешко тяло има две, движещи се в синхрон темпоромандибуларни стави.

Съединението има диск, разделящ двете кости, който се движи от мускулната и еластична съединителна тъкан, подобно на гумена лента. Дискът може да се измести, причинявайки проблеми с движението и болката.

TMС е ангажирана от поглъщането около 2500 пъти на ден, към тази цифра се добавя говорене, почистване на зъбите и т.н.. Тя е най-използваната става в тялото. 130 нервни окончания минават покрай ТМС. Разбалансирането на едната или и двете стави може да се прояви в мускулни болки и дори да повлияе на подравняването на тялото - около 75% от хората имат слаба ТМС.

Неравновесието на TMС обикновено засяга около 30% от населението, допринасящо за проблеми като болка в шията, болки в гърба, болка в рамото, главоболие, мигрена, загуба на слуха, тинитус, тригеминална невралгия и др. Проблемите с TMС се наричат ​​нарушение на Темпоро-Мандибуларната става (TMС) и обикновено са симптоми на:


„Заключена челюст“ - ограничение в движението на челюстта


Шум при отваряне на челюстта - пукане, щракване, хрускане


Болка - болка в предната част на ухото или отстрани на лицето


Главоболие


Замаяност и проблеми със зрението


Ако не се лекуват хроничните състояния на ТМС, това може да доведе до депресия, хронична умора, нарушения на съня, намалена продуктивност, оттегляне и понижено либидо.



Прекомерната употреба на TMС може да доведе до затягане на мускулите и да причини приплъзване на хрущялния диск напред.


Признаци и симптоми на нарушения на темпоромандибуларната става



Трите класически описани признаци и симптоми са:

1.Болка и палпаторна болезненост на дъвкателните мускули или на самата става, болка около ухото и в ухото. Болката се усилва при движение на ставата както е при дъвчене и прозяване. Болката най-често е едностранна и по-рядко двустранна.


2.Ограничени движения в долната челюст, което може да причини затруднено хранене и дори говорене. Може да има скованост на мускулите или напълно блокиране на ставата. Ставата може да бъде асиметрична, да липсва координация и да има отклонение от нормалните движения на мандибуларната става.


3.При движение на ставата се чува звук, който може да бъде щракане на ставата - "Щтракаща" челюст или крепитации.


Причините за прекомерната употреба включват:


Стрес или тревожност

Бруксизъм - скърцане на зъби

Загуба на голям брой задни зъби

Хапане на нокти

Неравна захапка

Използване на прекалено много дъвки

По-голямата част от хората не знаят, че скърцат със зъби в съня си, всъщност го правят 8-10% от населението. Вашият стоматолог ще ви каже дали има свръх износване на зъбите и може да препоръча да носите предпазител през нощта.


Възможни причини за изместване на TMС


Пътна катастрофа или друга авария

Удaр в челюстта

Трудно раждане

Лоша поза

Спане на ръката ви - задържането на челюстта от линията на изравняване за период до осем часа е като дълъг бавен удар!


С Боуен терапия, ние работим за пренареждане на TMС през фасциалната система, която минава през и около нашите мускули, връзки и сухожилия. Лечението е прецизно, ефективно и нежно, за справяне със симптомите на слабата или несъответстваща TMС.

Преди процедурата се оценява обема на движение и симетрията на ТМС.Има ли отклонение,това рефлектира върху целия опорно-двигателен апарат.

Проприорецепцията на ТМС включва активиране на четири вида рецептори: окончания на Ruffini – действат като статични механорецептори при движение и позициониране на mandibula; телца на Vater-Pacini – динамични механорецептори, които ускоряват движението в ставата; рецептори на Golgi-Mazzoni – статични механорецептори за предпазване на екстракапсуларните връзки на ТМС от механична повреда; свободни нервни окончания – рецептори за болка, предпазващи ТМС от нараняване.

Ние също можем да проверим TMС за състояния, включващи нервната система, хормоналната система и стабилността на таза, благодарение на балансиращия ефект върху гръбначния стълб и хипоталамуса. Можем също така да приложим процедурите на TMС за проблеми със синусите, проблеми с ушите, алергии, настинка,възпалено гърло,кашлица, проблеми с очите,болест на Мениер, камшичен удар , сенна хрема,застой на лимфата,замайване,дислексия,звуци в главата и ушите,аномалии в небцето,струпване на повече зъби на едно място,скърцане на челюстите, аутизъм,хиперактивни деца и др.

Нарушенията на темпоромандибуларната става не са за подценяване.За да разрешите този дискомфорт,запазете час за Боуен сесия.


Боуен терапевт-Наташа Платнарова

www.bowen-center.com

тел.0888960684

























bottom of page