top of page

Боуен терапия реактивира процеса на възстановяване


Терапия Боуен е динамична система за лечение на мускулна и съединителна тъкан, разработена от покойния Том Боуен в Джилонг, Австралия. Понякога наричана хомеопатия на тялото, тя използва леки докосвания (известни като „движения“), за да стимулира тялото да се лекува, често дълбоко.


Терапия Боуен може да осигури облекчение за много видове наранявания и други здравословни проблеми, както остри, така и хронични, и прави това холистично чрез вродените механизми на тялото. Движенията на практикуващия доставят сигнали към нервната система на определени места (на мускулите, сухожилията или нервите) и тялото реагира .Макар да има няколко, много специфични ситуации, в които дадена „процедура“ (набор от движения) е противопоказана, техниката на Боуен е подходяща за хора от всички възрасти, във всички степени на здраве.

Когато се сблъскате с остро нараняване, практикуващият Боуен терапевт може ефективно да приложи процедура, за да се справи само с травмираните зони, тъй като клиентът е имал малко време да компенсира вредата. Въпреки това, повечето практикуващи работят с клиенти, чиито оплаквания са се развивали постепенно в продължение на много години, и моделите на натрупване и дисфункция в мускулите и позата са били утвърдени с течение на времето. В тези случаи практикуващите често трябва да приемат по-цялостен подход, за да улеснят оптималното изравняване и възстановяване.


Подходът на цялото тяло

Вместо да се фокусира върху едно-единствено оплакване, техника Боуен има за цел да адресира цялото тяло чрез автономната нервна система /AНС/. Тя контролира над 80% от телесните функции и е много податлива на външни стресори. Повечето хора днес живеят в постоянно състояние на висок стрес и симпатикова свръхстимулация –" бий се или бягай". Лечението може да се случи само след като AНС премине от симпатикова към парасимпатикова доминантност - режим на почивка, релакс и ремонт.


Техниката на Боуен улеснява тази промяна. Типичната сесия обикновено продължава от 45 минути до един час. Клиентите обикновено лежат или могат да седнат на стол, ако това е необходимо за комфорт. Сесията включва една или повече процедури, всяка от които се състои от няколко групи движения. Движенията са леки, но целенасочени и могат да бъдат направени през облекло. Между всеки набор от движения практикуващият спира за толкова минути, колкото е необходимо, за да може тялото на клиента да започне да реагира. По време на сесията клиентът често изпада в дълбока релаксация или заспива. И двете промени са индикации за дълбоко освобождаване от стреса. Един от най-интригуващите и ангажиращи аспекти на терапия Боуен е, че ни помага да се свържем отново с нашето място вътре, където обитава изцелението. Често срещано е, че Боуен терапия може да реактивира процеса на възстановяване в ситуации, в които лечението от травма, болест или операция е спряло или е достигнало плато. За разлика от други практически начини, където практикуващият налага корекция на клиента чрез манипулация, Боуен терапия улеснява тялото да се излекува с минимална намеса. Поради деликатният характер на терапията и продължаващия отговор на тялото в продължение на няколко дни след това, други форми на манипулативна терапия се обезсърчават до пет дни след сесията, тъй като те могат да попречат на ефикасността на работата.


Вашата физическа, емоционална или психическа болка е спряла усещанията в тялото ви и причинява повече болка? Ако сте готови да се свържете отново с тялото си, защото сте болни и уморени от болката и страданието, обадете се на тел.0888960684, за да да резервирате сесия .

bottom of page