top of page
Какво представлява

Техниката Боуен е холистична мануална терапия, това означава, че въздейства на всички функции в тялото едновременно като ползва вродената му способност да се самолекува.

Терапевтът подава сигнал към нервната система, чрез серия от нежни, прехвърлящи мускулните влакна, движения в точно определени точки. Между всяка серия движения се спазва пауза от няколко минути, по време на която тялото реагира на стимулацията

Тази техника въздейства върху Вегетативната нервна система, контролираща голяма част от функциите на тялото. Целта е тялото да се приведе от симпатикова (напрегната) в парасимпатикова (отпуснатост и възстановяване) доминанта, като по този начин се активират лековитите функции и се постига окончателен оздравителен ефект върху последиците от травматичния дисбаланс и/или нараняванията.

За разлика от други мануални терапии, при които се правят коригиращи интервенции, Боуен терапията деликатно привежда тялото в режим на самовъзстановяване и саморегулиране, чрез действията на практикуващия. Терапията всъщност представлява лековито съобщение до организма, което активира възстановителния му капацитет. Тя няма никакви противопоказания и е напълно безвредна за приложение при всеки случай. Това е така, защото организмът е интелигентен „механизъм”, който никога не би си причинил увреждане.

Научно обяснение

Когато Том Боуен открива и развива метода, прилагайки го върху хора с различни здравословни проблеми, все още твърде малко се знае за принципите на действието му. В момента методиката се проучва от седем различни института в цял свят. С изучаването и първи се захващат американците, следват ги англичаните. Днес вече принципите на действието и до голяма степен са разгадани. Това е една от малкото терапевтични модалности, които влияят пряко на вегетативната нервна система, а тя регулира повечето от функциите на тялото ни, ръководи работата на черния дроб и стомаха, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция и т.н. Вегетативната нервна система има два дяла - симпатикус и парасимпатикус, действието им е антагонистично.

Парасимпатикусът разпуска тялото и пести енергия, а симпатикусът има възбуждаща функция - ускорява обмяната на веществата, усилва ритъма на сърцето, увеличава кръвообращението на мозъка. Двете системи трябва да са в баланс, но покрай забързания начин на живот почти при всеки от нас доминира симпатикуса. Методиката връща баланса в организма, активирайки парасимпатикуса. Така се подобрява регулацията и около 80% от оплакванията на пациента изчезват.

Боуен терапевтът работи върху фасциите, пространствата между отделните мускули и мускулни групи, които позволяват движението на течностите към всички тъкани. Фасциите са най-разпространените структури в тялото ни, по-богати са на неврорецептори, отколкото кожата. Те запаметяват всичко, което се случва в организма ни. Отношението към фасциите през последните години се промени, доскоро дори медиците смятаха, че тези структури са просто ципа. Почти всяко движение Боуен се прави на нивото на повърхностната фасция.

Всяка клетка си има своя вибрация, която се нарушава при възникнал проблем. А той може да се отстрани с помощта на солитон вълни. През 2001 г. американецът Дан Амато, старши инструктор по Боуен в САЩ и председател на Американската асоциация за Боуен терапия, след редица изследвания в института в Лос Анджелис създава научната обосновка на методиката, в която цитира солитон вълните. Те действат навсякъде, но само движението Боуен ги генерира. Това е по-скоро тип вибрация, която наподобява вълна. Клетъчната мембрана на всяка клетка в тялото ни трепти с определена честота. Още през XIX в. става известно, че ако се пусне звук с честота, с която трепти клетъчната мембрана, тя се пука и клетката умира. На този принцип са направени апаратите с нискочестотни токове за борба с паразити и вируси. Когато в една клетка възникне патологичен процес, честотата на трептене на клетъчната мембрана се променя. Счита се, че тази солитон вълна, след като мине през тялото, изчиства патологичния резонанс в клетките и връща нормалната честота на трептене на клетъчната мембрана. Така се активират всички механизми за саморегулация, които тялото има, и то се пречиства от натрупаните токсини, травми, отрицателни емоции. Техниката може да третира всеки проблем на тялото, защото не терапевтът провежда лечението, а Боуен движенията активират ресурса на тялото.  Дори пациентът да е скептик, терапията пак действа, но при едно условие - движенията да са изпълнени правилно, от квалифициран терапевт. Няма плацебо ефект, иначе не би могла да се прилага с ефект не само върху бебетата, но и върху животните.

Как протича боуен сесията

Боуен сесията протича на тихо място, при наличието на минимални външни смущения и продължава обикновено 45-60 мин.

Директно върху кожата или през тънки дрехи терапевтът прави серия от нежни, прехвърлящи мускулните влакна, движения в точно определени точки.

Между всяка серия движения се спазва пауза от няколко минути, по време на която протичат оздравителните процеси.

По време на процедурата тялото се освобождава от натрупания стрес и навлиза в дълбоко ниво на релаксация, не е изключено дори пациентите да се унесат.

Този процес подпомага да се активира парасимпатиковата доминанта и да се стимулира имунната система: тялото започва оздравителното лечение.

Кой може да се възползва от техниката Боуен?

Всеки човек може да получава Боуен процедури: деца и възрастни, бебета от първия ден на раждането и бременни жени по всяко време. Терапията е абсолютно безвредна за всеки, тъй като организмът сам лекува себе си и никога не би си навредил сам. 

Ако провеждате медикаментозно лечение в момента, това не пречи успоредно да прилагате и Боуен терапия. В много случаи тя дори ще отстрани причината за проблема и ще отпадне необходимостта от приемането на лекарствени средства, но тази корекция трябва да бъде направена от Вашия лекар.

В случаите на планирана операция, Боуен терапията ще въздейства благотворно като намали шока от опрецията в организма и ускори процеса на възстановяване след това.

Състояния които се повлияват много добре от боуен терапия са

• емоционален и хормонален дисбаланс;

• вегетативни смущения;

• депресия;

• синдром на остра или хронична умора;

• напрежение, стрес, безсъние, фобии;

• фибромиалгия;

• бронхиални или асматични проблеми;

• автоимунни заболявания;

• алергии, сенна хрема;

• мигрена и други видове главоболие;

• напикаване при деца и възрастни, нощно напикаване;

• менструални проблеми от всякакъв характер, ПМС;

неврологични заболявания: 

болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, инсулт, множествена склероза, полиомиелит, полиневрит и полиневропатия, дископатия (дискова херния), епилепсия, ишиас, комоцио, невралгии;

• колики при бебета, проблеми в детската възраст;

• мускулно-скелетни и ставни проблеми:

болки в кръста, гърба и крайниците, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените и китките, гръбначни изкривявания;

• всякакви спортни и битови травми;

• проблеми с вътрешните органи:

бял дроб, сърце, бъбреци, черен дроб, жлъчен мехур, стомах, черва;

• заболявания на жлезите с вътрешна секреция;

• проблеми при и след забременяване, безплодие;

• репродуктивни проблеми;

• всякакви проблеми с половата система;

• висок холестерол;

• високо кръвно налягане;

• ниско кръвно налягане;

• онкологични заболявания;

• ... и много други.

След задълбочени научни изследвания и в самата практика се доказа, че няма състояние, при което Боуен да не може да помогне. Не случайно в повечето държави от ЕС, разходите за процедурите Боуен се поемат от здравните каси, защото Техниката Боуен е официално призната за съпътстваща медицина.

Защо се предпочита техниката Боуен?

Когато се нараните или травмирате тялото, най-често усещате болка или дисбаланс в жизнените функции на организма.

В някои случаи травмата частично остава като създава последващи болки, дискомфорт, ограничения.

В случаите на мускулно-скелетни увреждания на опорно – двигателния апарат (като резултат от физическа травма) с терапията се повишават скоростта и степента на възстановяване. При наличие на стари частично излекувани травми, които все още ограничават подвижността или причиняват хронична болка с Боуен техниката се постигат изключително добри резултати: увеличаване на двигателната свобода и функционалност на тъканите на засегнатото място, значително намаляване или напълно изчезване на остатъчните болки, активно възстановяване и балансиране на целия организъм...

На второ място техниката се ползва за регулиране на всички вътрешноорганни процеси и за лекуване на широк кръг заболявания. Тя стимулира имунната система, регулира жизнените функции и хомеостазата (физиологичното равновесие), балансира всички вътрешни процеси, което лекува нововъзникнали остри здравословни проблеми или води до изчезването на стари хронични заболявания на физическо, психическо, ментално и емоционално ниво. С техниката Боуен се освобождава натрупания в организма стрес, тя е прекрасно средство и за профилактика.

Тъй като всичко в тялото е свързано, дисбалансът в която и да е от системите (породен от каквито и да е причини), води до нарушаване или промяна във функциите и в други системи или органи. Лечението на вътрешноорганните проблеми и възстановяването на нарушената функционалност естествено ще доведе до подобряване на психо-емоционалня статус и ще подобри стандарта на живот.

Техниката може да се използва и като допълнение на конвенционалната медицина, за постигане на още по-добри и бързи резултати от предписаното Ви лечение. Тя усилва ефекта от основното лечение и ускорява процеса на възстановяване. Добре се комбинира с хомеопатия.

Препоръчваме единствено да се избягва едновременното прилагане на Боуен техниката с други мануални терапии и въздействия (като акупунктура, акупресура, физиотерапия, масажи и т.н.).

Запомнете, че практически за тялото няма ограничение в степента на подобрение, дори когато традиционната медицина не предлага адекватно лечение.

bottom of page