top of page

5 вида главоболие, при които Боуен терапията помага

В течение на една календарна година 90% от хората страдат от главоболие.


За много от тях, лекарствата бързо решават проблема, особено ако тези главоболия са редки. При други главоболията са чести и хронични и привикването към медикаменти не би било добър вариант за в бъдеще.

Но главоболията не са еднакви. Появата им се дължи на различни причини и се нуждаят от различно лечение.


Главоболие при напрежение


Събуждате се и онова главоболие отново е с вас? А може би никога не ви напуска напълно? Като че ли нещо стяга главата ви. Изглежда, че вратът, гърбът и раменете също искат да се присъединят към този хор? Като че ли животът ви не е достатъчно напрегнат и без това, а това главоболие само прави нещата още по-трудни. Чувствате се така, че ви идва да се тръшнете върху бюрото, да нагълтате още няколко хапчета, още кафе, още от всичко, което би ви помогнало да изкарате този ден...

Това е най-често срещаното главоболие. Двама от трима страдат от него в някакъв момент от живота си. Средностатистически, данните сочат 36% при мъжете и 42% при жените.

Усещането е или като постоянна болка, или като напрежение, обвиващо и притискащо цялата глава, особено при слепоочията или областта на тила и врата.

Често причината е физически или емоционален стрес. Физическият често се дължи на неправилно подравняване на гръбнака и врата, лоша стойка и мускулно напрежение. Емоционалният стрес отключва реакцията бий се/бягай на организма, повишавайки нивото на адреналин и понижавайки това на ендорфин. Това води до контракции на мускулите във врата и скалпа.

Продаваните медикаменти могат да се справят с инцидентното главоболие, но ако проблемът е хроничен (присъстващ повече от 15 дни/1 месец), тогава определено се налага да се потърси помощ.

Боуен терапия е прекрасен вариант в такива случаи. Тя помага да се свали напрежението в нервната система и да се излезе от режима „бий се/бягай”, в който живеят толкова много хора. Оценката на позицията и подравняването може да помогне да се определи, дали са налице някакви физически стресори и да се помогне на организма да се пренастрои.

Клиентка, която лекувах преди няколко седмици имаше проблем с постановката на тялото, болки във врата, постоянно главоболие. Цялата сияеше, когато дойде за втора сесия – без болка през изминалата седмица – нещо, което не е мислила, че е възможно!


Мигрена


Може да я усетите още преди да се е появила и просто знаете, че ще се случи. Зрението ви се променя, тъмни петна или замъгляване на погледа, т.н. аура около предметите. Понякога иглички или изтръпване по кожата. И после идва тази пулсираща болка, обикновено от едната страна. При някои става още по-зле от гаденето, а онази свръхчувствителност към светлината, която те кара да се свиеш в някой тих, тъмен ъгъл, където да изчакаш всичко да премине. Понякога продължава няколко часа, понякога няколко дни. Щом главоболието си отиде се чувстваш като парцал.

Около 15% от хората страдат от мигрена в определен момент. При някои те не са чести, веднъж или два пъти в годината, но при други може да се появяват 2 или 3 пъти седмично.

Спрямо мъжете, жените страдат от мигрена три пъти по-често. Вярва се, че за това важна роля играят хормоните. Много жени свързват мигренозните си състояния със своя менструален цикъл. Наблюдават се промени през юношеството, бременност и менопауза, като честотата е по-висока през репродуктивните години.

Не е известна причината, няма конкретно лечение и начин за превенция на мигрената. Обикновено се отключва от комбинация от фактори като менструален цикъл, начин на хранене и определени храни, сън, физиохимични процеси или емоционален стрес.

Много от хората, страдащи от мигрена, знаят какво я отключва за тях и активно избягват тези фактори, за да намалят вероятността за поява. По време на пристъп могат да помогнат медикаменти, а някои ги приемат и превантивно. На много са помогнали и немедикаментозни терапии- акупунктура, релаксация/медитация, билкови или хомеопатични средства и разбира се, Боуен терапия.

Движенията, които помагат за разреждането и степента на пристъпите, въздействат на дълбоко разположените пластове фасция. Обикновено се прилага работа в областта на опашната кост, особено ако се касае за мигрени от хормонално естество.

Проведено във Великобритания проучване с 39 участници, подложени на 3 Боуен сесии в рамките на 2 седмици, следвани от 4 седмичен период на наблюдение, показва, че в 80% от тях се наблюдава намаляване на честотата на поява, силата на проява или и двете.


Главоболие при свръхупотреба на лекарствени средства


Неотдавна си имал главоболие от време на време, пристъп на мигрена, главоболие при напрежение. Няколко хапчета и проблемът е бил решен. После тези главоболия зачестяват и започваш да пиеш все повече лекарства срещу болката. Сега главоболието е постоянно, там е още от самото събуждане и цяла шепа с хапчета не успява да го прогони!

Главоболието при прекаляване с употребата на аналгетици е често срещащ се проблем, който се появява, когато хора с мигренозни главоболия или такива при напрежение, използват силни лекарствени средства прекалено често. Те са предназначени за прием в случай на пристъп, а не за предотвратяването му.

Тези главоболия могат да се повлияят добре от лекарства, но се появяват отново, щом действието им отмине. Често в тези случаи страдащият приема нова доза и така влиза в цикъл на облекчаващо се и възобновяващо се главоболие. Причината за главоболието остава.

Обикновено, вместо да се предприемат мерки срещу причината за главоболие, е по-лесно просто да се приемат аналгетици. Повечето от хората осъзнават, че приемат прекалено много лекарства. Това, което не осъзнават е, че нерегламентираният им прием всъщност води до влошаване на състоянието им. Центрове в Австралия съобщават за 50-80% от техните пациенти са с този тип главоболие.


Много от хората забелязват значително намаляване на честотата и остротата на главоболието, след прекратяване приема на медикаменти. Все пак, за да се облекчи създадената зависимост към лекарствени средства, може да е необходима и такава медикаментозна помощ.

Терапията Боуен помага в тези случаи като се третира същинския източник, независимо от вида на главоболието. Фокусирането на причината и разреждането на приема на аналгетици намаляват честотата и силата на главоболието.


TMJ главоболия


Не сте сигурни дали е мигрена, напрежение или нещо друго? Болката е странична, областта на челюстната става е особено чувствителна. Понякога се разпространява към ухото, зад очите, в тилната област и врата. Ако дъвчете, прозявате се или дори проговаряте, болката се влошава. Челюстта ви прещраква, когато отваряте или затваряте уста и я усещате толкова схваната.

Проблемите с темпоромандибуларната става, челюстта, могат да отключат силно главоболие. Те често наподобяват главоболие при напрежение или мигрена и предизвикват мигренозни пристъпи при хора, предразположени към тях.

Няколко симптома ги различават от другите типове- болка, разпростираща се от TMJ, схващане на челюстта, прищракване при раздвижване на челюстта. Може да се касае за стоматологичен проблем, изместване на челюстта, които водят до мускулно напрежение в тази област.

Ключово за оказване на помощ в тези случаи е разрешаването на проблемите с челюстта, като се работи за нейното правилно положение. Това може да се постигне с обикновено стоматологично лечение или внимателно с Боуен терапия.

Показателен е един случай с моя клиентка. Откакто изваждат мъдреците й, тя страда от изключително силни мигренозни главоболия. Често мъдреци се вадят при обща анастезия, челюстта се измества (и евентуално успешно намества) в процеса на работа. Клиентката ми разговаряла с нейния стоматолог за главоболията и той я насочват за терапия Боуен . С няколко Боуен сесии, насочени към мускулите в областта на челюстта и ставата , тези главоболия отшумяха значително.


Главоболие при синузити


Изпитвате силна, постоянна болка в челото и/или бузите. Усещате, че главата ви ще експлодира при движение. Очите са раздразнени и сълзят, лицето е като подуто и чувствително. Може да имате и треска, причинена от възпалението в синусите. Усещате ги толкова задръстени и ако само можехте да се освободите от част от тази слуз, щяхте да се почувствате по-добре...

Когато синусите се възпалят, могат да провокират болка. Обикновено се съпровожда с треска и може да се диагностицира със симптоми на синузит. Смята се, че истинските синусни главоболия са редки и повечето хора всъщност страдат от мигренозни или провокирани от напрежение главоболия. Така или иначе, тези, които имат проблем със запушени синуси, често получават този вид главоболие.

Често тази инфекция се лекува с антибиотици, но Боуен също може да помогне. Определени движения за горната част на дихателната система и синусите облекчава състоянието и подпомага изчистването на синусите – често доста бързо.

Моя клиентка ми изпрати съобщение след сесия. –„ За първи път от петък насам спах през нощта без това мъчително главоболие! Благодаря от все сърце!”


Типовете главоболие тук са само малка част от всички.


Различните главоболия имат различни симптоми, причини и изискват различен подход за лечение.

Подходът в Боуен се различава според вида главоболие и други съпровождащи проблеми, изпитвани от клиента. Някои се повлияват най-добре, когато се насочи работата към подобряване на общата стойка, а други изискват по-конкретни движения, щом тялото е балансирано. Някои хора чувстват облекчение само след няколко сесии. При други може да е необходимо по-продължителен курс на лечение, за да се повлияе на същинската причина за проблема и на по-дълбоко разположените тъкани в организма.


Боуен терапия може да осигури облекчение за много видове наранявания и други здравословни проблеми, остри и хронични, дългогодишни и нови, както и да създава прекрасно чувство за релаксация.

Боуен Терапия се отразява на тялото по начин, който насърчава изцелението, облекчава болката и възстановява енергията.


Боуен терапевт -Наташа Платнарова

Тел:0888960684

bottom of page