top of page

Боуен терапия за балансиране на Блуждаещият нервБлуждаещият нерв (nervus vagus, CN X) е десетият черепномозъчен нерв, който се характеризира с най-голяма дължина и обхват на инервираните от него структури, спрямо останалите черепномозъчни нерви.

По-известен е като блуждаещ нерв, събира импулси от вътрешните органи с помощта на окончания и рецептори. Той е основната връзка между мозъка, сърцето и храносмилателната система. Поддържайки тонуса му, можете да контролирате физическото и емоционалното си състояние.

Нарича се „блуждаещ“, тъй като има огромен брой разклонения, които „бродят“ из цялото тяло като невидими нишки. Той концентрира много биохимични процеси в тъканите на сърцето, мозъка, белите дробове, червата, регулира имунната и парасимпатиковата нервна система.


Основни функции на блуждаещия нерв


Работата на блуждаещия нерв се влияе от хормона кортизол, който провокира възбуждане и инхибиране на нервните импулси, реагира на всякакви промени в тялото, като непрекъснато предава информация на мозъка за работата на всички системи и органи.

Частта от нервната система, която не може да бъде контролирана от нашата воля, се нарича автономна нервна система. Състои се от симпатикови и парасимпатикови пътища, които регулират жизнените функции на тялото. Те могат да бъдат повлияни от вътрешни и външни фактори както от физически, така и от психически произход. И двете части на нервната система работят непрекъснато и го правят по антагонистичен начин, за да поддържат здравословен баланс.

Основната функция на блуждаещия нерв е да контролира работата на парасимпатиковата нервна система. В човешкото тяло той е отговорен за отпускане на мускулите и премахване на последиците от стреса. Действието му е насочено към поддържане на спокойствие и емоционален баланс, без които е невъзможно да се поддържа добро здраве и дълголетие.

Симпатиковата нервна система се активира главно от стрес и подготвя тялото за битка. С други думи, това е механизъм за оцеляване, който увеличава сърдечната честота, кръвното налягане, кръвната захар и разширява зениците.

Парасимпатиковата нервна система обаче има успокояващо влияние. Тя намалява сърдечната честота и кръвното налягане и едновременно с това насърчава храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Следователно, по време на почивка, хранене и сън парасимпатиковата нервна система доминира и координира почивката и регенерацията на тялото.


Най-дългият черепномозъчен нерв инервира респираторния тракт (ларинкс, трахея, бронхи), гастроинтестиналния тракт, сърцето, черния дроб, слезката, панкреаса, бъбреците, щитовидната и паращитовидните жлези и др.

Блуждаещият нерв инхибира много химически и метаболитни процеси, за да се избегнат последиците от стреса. Намалява сърдечната честота и кръвното налягане, нормализира метаболизма и производството на кортизол. Нервът ни помага да запазим спокойствие и яснота на ума при стресови ситуации и поддържа функцията на мозъка ни да помни информация.

Нервът още потиска възпалението и помага на имунната система да се справи с патогени и дразнители.


Боуен терапия- възстановява функцията на блуждаещия нерв


Боуен терапевтите смятат десетия черепномозъчен нерв за важен асистент в борбата с много заболявания и патологии. Когато се стимулира с помощта на терапията, той засилва функцията на имунната система, спира пристъпите на мигрена или бронхиална астма, възстановява функцията на червата. С негова помощ се лекуват депресивни състояния и нервни разстройства.

Стимулирането на блуждаещия нерв , значително намалява възпалението и подобрява резултатите при пациенти с ревматоиден артрит , чрез потискане на продукцията на цитокини.

Когато блуждаещият нерв бива стимулиран, тялото произвежда големи количества от невротрансмитера ацетилхолин. Веществото действа върху нервните окончания като естествено успокоително, нежно потиска импулсите на тревожност и вълнение. Това въздейства добре на тонуса на червата, стомаха, сърдечния мускул, кръвоносните съдове.

Балансирането на стомашно-чревния микробиом – е отличен сигнал за парасимпатиковата система, който я възстановява по правилния начин.

Стимулирането на блуждаещия нерв може да замести болкоуспокояващи, антидепресанти, да лекува мигрена и невроза. Поддържайте тонуса му с помощта на Боуен терапия, за да забравите за тревожността и безсънието.


Стимулирането на блуждаещия нерв може да помогне при:


Стомашни спазми

Дискомфорт в областта на стомаха

Затруднения при дишане

Хронична болка в гръдния кош

Болка в областта на диафрагмата,особено отляво

Проблеми с панкреаса,жлъчен мехур,черен дроб

Учестен сърдечен ритъм /тахикардия/

Изтръпване в среден пръст,показалеца и палеца

Безпокойство

Неповлияла се сколиоза

мигрени,тревожни разстройства

значително намалява артритни възпаления

лошо кръвообращение

пропускливи черва и др.


Как Боуен терапия може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техника е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания?

попитайте на тел.0888960684

*

bottom of page