top of page

История



Том Амброуз Боуен e роден на 18 април 1916 г. и е живял до 1982г. Той е трето дете и единствен син в семейството на Уилям и Нора Боуен. Имал две по-големи от него сестри.

Около 1910 г. родителите му се преселили от Англия в Австралия, като се установили в Брънзуик, предградие на Мелбърн, където е роден Том.

Когато Том бил малък мечтаел да стане лекар. Започнал да развива техниката си през 1950г. в Geelong, Австралия. Той се интересувал от начини за облекчаване на човешкото страдание и започнал да забелязва, че някои движения върху тялото имат особени ефекти.

Том Боуен развил техниката си, без да е имал предишно обучение в каквато и да е друга техника или дисциплина, но той със сигурност е познавал много добре анатомията и физиологията на човешкото тяло. Всъщност той е съвсем обикновен австралиец, син на дърводелец. Том Боуен поел по бащиния си път. Как точно е създал уникалната си практика, не е ясно. В действителност, той често отбелязвал, че работата му е ''Дар от Бога''.

Със сигурност обаче астмата на съпругата му Джеси и честите и пристъпи са провокирали желанието му да и помага да преодолява страданието. Заради проблема със задуха той периодично прилагал върху нея своите уникални процедури, благодарение на които здравето на Джеси непрекъснато се подобрявало докато дошъл момент, когато тя вече не се нуждаела нито от медикаменти, нито от болнично лечение.

Том обичал страстно спорта. Занимавал се с плуване, колоездене, крикет и съдийство. Успешно ръководел Клуба на Момчетата към Армията на Спасението. Тренирал ги в различни видове спорт, гимнастика и физически упражнения.

Той имал незабавни резултати, когато разработил и приложил няколко процедури за спортни травми върху „клубните” момчета и бил в състояние да облекчи всички болки, от които се оплаквали колегите му. Скоро всички се убедили, че Том си има свой собствен метод за лечение на болезнени състояния. Денем работел като дърводелец, а вечер лекувал все повече и повече хора, потърсили помощта му за най-различни здравни проблеми.

Том Боуен продължил да развива и подобрява техниката си. В началото на 60-те се наложило да вземе важно решение: дали да продължи да работи в циментовия завод като дърводелец или да поеме риска на самостоятелната работа.

И така, той се заел успешно да лекува хора с болки в гърба, спортни травми, астма, оплаквания на вътрешните органи, умствени и емоционални проблеми, дори предлагал облекчение за недъзите на инвалидите.

Скоро търсещите помощта му били толкова много, че станало ясно – жилището е недостатъчно за разрастващата се практика и следващата стъпка била да се премести в по-обширно помещение на “Латроуб Терас” № 90, което също бързо “отесняло” и се наложило пак да се мести. Този път на № 283 от същата улица в Джийлонг.

Всяка сутрин точно в 9.00 часа Том започвал работа в клиниката, почивал два часа на обяд в дома си и продължавал да лекува целия следобед. Той лекувал безплатно астматици и бременни жени, но те не били голям процент от всички посещаващи го. Често ходел нощем при получили пристъп астматици. Нужни са му били две три процедури за да “поправи” клиентите си.

Според дъщеря му Пам, баща и бил най-благородният човек на света и никога не подминавал хора в окаяно положение или деца инвалиди, нуждаещи се от специална помощ. Всяка събота клиниката му е била отворена за инвалиди, които Том лекувал безплатно.

Най-голямата награда за Том била възможността да помага на хората!

Отнасял се с голяма обич към животните. Лекувал домашни любимци, като кучета и котки, но също и коне.

Том станал всепризнат терапевт, лекуващ ежегодно повече от 13000 души. Тези цифри са потвърдени от едно проучване, направено от правителството на щата Виктория през 1975г. относно броя на професионално занимаващите се с алтернативни методи за лечение.

Способността му да облекчава различни болезнени състояния го направила много търсен терапевт, но семейството му страдало от неговата известност, особено в дни като Коледа, когато посещавал “особените” деца.

Много хора през годините са желаели Том да ги обучи в своята лечебна техника, но той е направил това само за шестима: Кейт Дейвис, Найджъл Лав (напуснал ни вече), Кевин Нийв, Осуалд Ренч, Кевин Райън и Ромни Смийтън.

Тях ги наричали “момчетата на Том”. Всички те му задавали един и същи въпрос: къде е открил и как е разработил своята удивителна техника. На всички тях, той отговарял по един и съши начин: "Тя е Дар от Бога".

В 1974 г, по време на Националната Здравна Конференция в Аделаиде – Южна Австралия, той се запознал с остеопата Осуалд Ренч и го поканил в Джийлонг, за да го обучи.

Тъй като Том Боуен нямал наръчници и схеми, помолил Ози да документира всичко и му дал правата за обучение в техниката, но след като си отиде от този свят.

Илейн, съпругата на Ози, също е обучавана от Боуен и след две и половина години, през 1976, Ози и Илейн отварят натуропатична клиника в Хамилтон – Западна Виктория, където използват като мануална модалност само техниката Боуен.

След кончината на Том Боуен през 1982 г, Ози и Илейн Ренч отвсякъде чуват настоятелни молби да започнат да обучават в неговата лечебна техника, но едва през 1986 г, т.е. четири години по-късно, те започват да организират курсове, първо в Австралия, а по-късно и на почти всички континенти.

От 1992 г. насам те са представили Техниката Боуен на 29000 души от 30 различни страни с помощта на 98 инструктори и 18 Асоциации Боуен, филиали на Австралийската Академия по Боуен Терапия.

Хиляди хора по света изричат благодарствена молитва за Ози и Илейн Ренч за техните усилия да направят делото на Том Боуен всеобщо достояние!


Тъй като техниката е изключително резултатна, тя бързо завладява огромно количество професионалисти. Лекари и терапевти са дълбоко впечатлени от възможностите, които терапията предлага и от обхвата проблеми, които лекува. През 2008г. се създава Колеж по Боуен Терапия в Канада. Днес все повече хора откриват явните ползи от тази система за освобождаване от болката, наречена Боуен Терапия.




www.bowen-center.com


тел.0888960684


























bottom of page