top of page

Техниката Боуен помага на забременяването, бременността и след това


Нежна и мощна, Боуен е естествена и холистична методика, която е полезна по време на всичките етапи от процеса на създаване на един нов живот. Боуен е техника, релаксираща меките тъкани чрез серия от леки претъркалващи движения в специфична последователност. Между тях има важни паузи, по време на които тялото разпознава и отговаря на сигнала, изпратен чрез движенията. Докато терапията протича се постига състояние на релаксация и самовъзстановяване.


Как Боуен подготвя тялото за зачеването

Първият етап, в който Техниката Боуен е приложима е подготовката за забременяването. Джон Уилкс, един от водещите Боуен практикуващи и автор на книгата “Bowen Тechnique”, споделя: „Боуен е идеална терапия, възстановяваща тялото на клетъчно и тъканно ниво, което от своя страна го прави по – приемствено.”. Няколко процедури детоксикират, следователно тялото е в отлично състояние за зачеване, а също и е предразположено към лека бременност. Ефективна е и за регулиране на нередовен цикъл и подобряване на фертилността и при двата пола.


По време на бременността

През 9-те месеца на бременността Техниката Боуен ефективно подпомага тялото леко да премине през така бързите промени, които се случват. Хормоналните изменения, промяната центъра на тежестта, промяната в позицията на таза, увеличаването на лумбалната лордоза (извивката в долната част на гръбнака), увеличаването размерите на корема с развитието на бебчето – всичко това се отразява на състоянието на жената.


Първи триместър

През първия триместър Техниката Боуен е подходяща за справянето със сутрешното гадене, умората и лесната промяна на настроението. Подпомага адаптирането на тялото към новото състояние – бременността. С прогресирането на бременността облекчава болките в долната част на гръбнака, респираторни проблеми и стомашен дискомфорт.


Трети триместър

През този период Техниката Боуен е незаменим начин да се подпомогне разширяването на таза и свързания с това дискомфорт от по-голямото напрежение, което той понася, както и да се преодолеят крампи, болки в краката, ходилата или хълбоците, варикозни вени и хемороиди, отоци. По време на терапията жената е седнала или легнала на една страна. Терапията може да се прилага толкова често , колкото е необходимо, за да усети облекчение. Клиентка споделя: „Крампите и болките в краката ми просто изчезнаха през нощта и не се появиха повече, а само след няколко Боуен процедури аз се чувствах прекрасно!”


Tехниката Боуен подпомага обръщането на бебета, които са в седалищно предлежание.

Техниката Боуен е прилагана по цял свят по време на раждането както в болницата, така и в домашни условия с цел да улесни преминаването на плода през родовия канал.

След раждане и при новородени

В периода след раждането Боуен помага на тялото да се възстанови и върне към нормалното си състояние. Добре се преодоляват мастит и проблеми с лактацията. Боуен се прилага и на бебета – възстановява ги след родилни травми, облекчава рефлукса и коликите, адресира проблеми с храненето и им помага да се адаптират към новия им живот извън утробата.

Като цяло Техниката Боуен е незаменима терапия за майката и бебето по времето от забременяването до раждането, а и след това. Тя е ценна алтернатива на медикаментите и чрез нея жената лесно преминава през периодите на бързо променящото се тяло.


Автор: Elinor Bester

Източник: Г. Илчев

bottom of page