top of page

Aз вече съм без колики благодарение на терапия Боуен


​​Бебешките колики са един често срещан проблем, с който се сблъскват родителите на малките кърмачета. Всеки един родител може да се почувства безсилен и да се обезкуражи, заради това, че не може да успокои плачещото бебе с колики.


Особености на бебешката храносмилателна система


Малкото дете не е просто умален възрастен. Неговият организъм има редица особености, с които трябва да се съобразяваме.

Затова храненето е не само любов и грижа към детето, но и наука, съобразена с храносмилателната му система.



Устата на новороденото е малка, но разполага с голям и силен език, устните са с добре развита мускулатура. И това не е случайно. Тези „екстри” са необходими на бебето да суче. Лигавицата на устната кухина е нежна, ранима, често хваща гъбички, ако не се спазва необходимата хигиена.

В началото слюнката на бебето е малко, но към четвъртия месец количеството се увеличава.Така бебето се подготвя не само за никненето на зъбите, но и за предстоящото захранване. И тъй като нямат изграден навик да поглъщат слюнката, чувството е, че извира водопад от устата им.


Хранопроводът също притежава някои особености.

Мястото, където влиза в стомаха представлява мускулен пръстен, който до третия месец е функционално незрял и стомашното съдържимо лесно се връща през хранопровода и оттам в устата. Затова малките бебета често повръщат. Това не е безобидно състояние,стомашния сок дразни хранопровода и може да го възпали, при обилни повръщания бебетата спират да наддават. За тези деца има специални храни и те трябва да се поставят да спят под 30 градуса наклон.


Стомахчето на новороденото е съвсем малко, събира едва 10-15 милилитра, което е около една супена лъжица.

Постепенно се уголемява и към десетия ден достига около 90 мл. В кърмаческа възраст активността на стомашния сок и ензимната активност са три пъти по-ниски от тези на възрастния, затова храненето се съобразява с това. Морфологичния строеж на стомаха и секреторната му активност се изравняват с тази на възрастния чак към седмата година. В кърмаческа възраст стомахчето се изпразва за 2-3 часа при кърмените и малко по-бавно при изкуствено хранените деца.

Червата на новороденото са сравнително дълги, но със слабо развита мускулатура и недоразвити жлези.

Слабо развити са и коремните мускули, затова изхождането на бебетата е трудна работа. Те пъшкат, гърчат се макар да нямат запек, защото коремната преса на възрастните, която улеснява този акт при тях липсва.

Чревната лигавица има повишена пропускливост за неразградени частици на белтъчни молекули, лекарства, отрови, бактерии и създава условия за развитие на алергии.

Затова ранното захранване и неподходящата храна могат да създадат проблем както в момента, така и в дългосрочен план.

Инфекциите също бързо се разпространяват през пропускливата лигавица и чрез богатата мрежа от кръвоносни съдове, лесно проникват и токсините. Друга особеност на червата е голямата им подвижност. Това е предпоставка за инвагинация (вмъкване на черво в черво, преплитане на червата).

Инвагинация може да се получи и без видима причина, но неподходящата храна може да засили перисталтиката и да създаде сериозен проблем. Признаци на инвагинация са неистов плач на бебето, спира да се изхожда, но може да се появят и редки изпражнения с кървави следи. Коремчето става твърдо, болезнено, често има повръщане.

Нормално кърмачето се изхожда по голяма нужда от един до седем пъти в денонощие, на практика може да цапа всяка пелена.

Изкуствено хранените често получават запек, но адаптираните млека доста се усъвършенстваха и този проблем се среща все по-рядко.

Някои кърмени деца се изхождат веднъж на няколко дни без да имат запек. Причината е, че толкова добре усвояват кърмата, че няма какво да изхвърлят.

Има различни схващания за причините за колики при бебетата. Най–разпространената теория за коликите е, че те са резултат от отделяните от храносмилателната система газове. водещи до спазматична болка. Когато мехурчетата с газове са много на брой, се образува пяна, която „засяда“ в червата и не може нито да се изходи, нито газът в нея да се отдели или абсорбира. Чревната стена се раздува, което причинява болка. Когато процесът е уравновесен и газовете наистина се отделят от обработваната течност, тогава те се изкарват навън, като част от тях преди това се абсорбира от стените на червата.

Но каква е причината за появата на тези газове в бебешкото коремче? Несъвършенство на храносмилателната система на бебето и по-точно на неговата микро флора.


Някои храни, които кърмещите майки консумират, могат да причинят образуване на газове, подуване и коремен дискомфорт. Психо-емоционалното състояние на майката също оказва съществено влияние, особено при бебетата на кърма. Напрежение, безпокойство и други сходни негативни емоции могат лесно да се предадат на бебето и да причинят колики.

Бебетата, родени секцио, са предразположени към по-продължителни и по-трудни за преодоляване

колики. Различни фактори допринасят за поддържането на симптомите им. Поради начина им на раждане, тези бебета не преминават през родовия канал и нямат възможност да придобият полезните за бебето вагинални и ректални бактерии, които впоследствие да им помагат да формират по-здравословна и по-разнообразна собствена гастро-интестинална бактериална флора. Пълната миелинизация на вагусния нерв завършва едва през последните две до три седмици преди раждането. Бебетата, родени секцио и особено тези, родени преди датата на термина, често страдат от липса на пълна миелинизация на вагусния нерв, водеща до по-слаба от оптималното инервация на храносмилателната система.

Показваме ви нова идея за смяна на пелени, която чувствително ще намали коликите:

Повечето от нас практикуват вдигане на двата крака. Вдигат крачетата, разлепят пелената, вдигат бебето за краката, за да го почистят и изхвърлят мръсната пелена, поставят новата. Няколко отлепвания и залепвания на лентите и сме готови. Така сме го виждали във филмите, ТВ и в нашите собствени стаи от поколения. Дори изглежда разумно - веднъж открили крачетата си, бебетата не ги вадят от устата си. Но ще ви кажа - този интуитивен начин за смяна не е добър за биомеханиката на гръбнака и е много вероятно да е причина за колики.


Ние разбираме ,че червата получават голяма част от нервната информация от областта на гръбначния стълб в долната част на гръдния кош и гърба. Това е една от областите ,които проверяваме, когато родител дойде с бебе с колики, защото затруднение в този поток информация пречи на доброто функциониране на червата. Ако зоната е притисната, или има сублуксация, са необходими корекции за възстановяване на нормалната функция ,която да позволи на тялото да се излекува. Причината е, че се работи директно с нервната система, а тя управлява всичко.


При раждането имаме една извивка на гръбнака. Това е феталната поза, форма на "с", която средната част на гръбнака ни запазва. Тази първична извивка е единствената, докато не се развият другите две. Първата промяна във формата на гръбнака се случва в областта на врата, когато се учим да повдигаме и задържаме глава. Втората, лумбалната извивка, се оформя, когато се учим да пълзим. Тези извивки са ни необходими, за да може тежестта на тялото да се поддържа, когато стоим, навеждаме се и повдигаме нещо.При раждането имаме една извивка на гръбнака. Това е феталната поза, форма на "с", която средната част на гръбнака ни запазва. Тази първична извивка е единствената, докато не се развият другите две. Първата промяна във формата на гръбнака се случва в областта на врата, когато се учим да повдигаме и задържаме глава. Втората, лумбалната извивка, се оформя, когато се учим да пълзим. Тези извивки са ни необходими, за да може тежестта на тялото да се поддържа, когато стоим, навеждаме се и повдигаме нещо.

Но докато се развият те, механиката на гръбнака е много различна. Ако си представим гръбнака на бебе като мост, без други извивки, върхът на моста е между 9ти и 11ти вертебрални прешлени в торакалния дял. За да разберете къде е това, ребрата, които образуват гръдната клетка излизат от 8ми торакален прешлен, а плаващите ребра от 9ти до 12ти.Сравнете с върха на възрастен - точно между лопатките.



Ако сте много превит, както когато работите на лаптоп или шофирате дълго, повечето хора усещат стягане в средната част на гръбнака, защото прешлените започват да се изместват назад. Колкото повече го правите, толкова по-издуто става. На практика това се случва с бебетата, когато им вдигаме краката отново и отново, за да сменим пелената - родителите без да го осъзнават предизвикват сублуксации и смущения в нервите, които водят до колики.


Бебетата са свити вътреутробно и след като открият краката си е невъзможно да ги спреш да ги лапат. Но разликата в извиването е в тазобедрените стави. Главите на тазобедрените кости при бебетата са недоразвити, защото не се нуждаят от костната структура за стоене или мускулната сила и напрежение за ходене.


Това им позволява да вдигат крака над главата и да се смеят без дори да се замислят. Когато използваме краката като дръжки при бебетата без тази вторична лумбална извивка, сгъваме гръбнака в най-високата част, избутвайки прешлена извън линията на подравняване, където излиза нервния сноп към червата. Колко пъти го правим? 3,5,7 на ден/ нищо чудно, че терапията има такъв висок процент на успех при коликите - ние просто връщаме на място това, което родителите избутват навън.




Трябва да разбием този цикъл! За смяната на пелени препоръчвам техниката с претъркаляне при бебета, които още не са започнали да пълзят. Налага се малко упражнения, но след няколко дни се свиква. Хванете бебето през гърдите и с превъртане от една на друга страна запазете подреждането на гръбнака и наместването ще бъде много по-лесно и добро.




Техниката Боуен може успешно да се прилага за лечение на бебешки колики. Няма нежелани странични реакции или противопоказания. Пълно възстановяване и значително подобрение се наблюдава при голям брой от бебетата. Обикновено една до три сесии са достатъчни.

Бебето става по-спокойно, спи по-дълбоко и по-продължително, храни се по-добре, подобрява се честотата на дефекация.


Боуен терапия ще помогне на вашето бебе да бъде щастливо и усмихнато !



Боуен терапевт-Наташа Платнарова


тел. 0888960684



bottom of page