top of page

Боуен терапия за хора, живеещи с диагноза рак


Публикувано в броя на Bowen Hands от юни 2015, журнал на австралийската академия за боуен терапия.


Ракът е заболяване, което засяга всички общества в целия свят. Въпреки финансирането, медицинските и научни проучвания, насочени към „откриване на лечение”, които не дават забележителни резултати, всеки би се запитал дали медицината се е насочила към тази цел под най-добрия ъгъл. Хиляди научни работници по цял свят са наети от медицинската и фармацевтична индустрии, за да намерят и създадат успешни начини за лечение и медикаменти. Около 32 нобелови лауреати са удостоени с Нобелова награда за проучвания в областта на онкологичните заболявания. Ежегодно се отпускат милиарди долари и все още тази болест не е заличена. Защо? Една от причините е редукционизмът – биомедицинският подход да се изолират и насочат конкретно специфични молекулярни пътеки за разработване на лечебни терапии без да се постига пълно разбиране са същността на рака и неговото лечение. Това изисква холистичен биологичен подход, а не единствено и унифицирано за всички лечение.


Холистичният модел е насочен към взаимовръзките болен-заболяване-лекарство и предлага индивидуални терапии, които подсилват способностите на имунната система да се активира и защити от размножаването на раковите клетки. Най-после факторите, отразяващи се на микросредата на заболелия и туморните образувания стават фокус на проучванията. Изключително важно е здравните специалисти да създадат сериозни индивидуализирани, интегрирани и конкретни за пациента интервенции, целящи подпомагане на присъщите за организма на пациента способности, за да въоръжат собствената си система за защита срещу разпространението на раковите клетки, да преодолеят леченията срещу рак и да се върнат към живот в здраве.

Боуен е холистична техника, която подпомага вродената способност на тялото да се самолекува. Често ме питат дали съществува риск от „разпространяване” на рака чрез стимулиране на кръвообращението и лимфния поток.


Няма доказателства, че боуен разнася рака!


Напротив, терапията помага на хора с увредена лимфна и кръвоносна системи и ги подкрепя в справянето със и възстановяването им от преживените лечения. Няма доказателства, че боуен, друг масаж или нежни методи за работа върху тялото, прилагани правилно, допринасят за разпространението на раковите клетки. Циркулацията на лимфата се подобрява като реакция на неволево съкращение на гладки и скелетни мускули.

Ако подобрената циркулация беше значим фактор за разпространение на метастази, то това би се отнасяло и за физическите упражнения, изкачването и слизането по стълби или горещите душове и вани.

Състрадателното докосване е съществено за емоционалното, физическо и ментално оцеляване на хората, особено в периоди на заболяване и нещастие. То намалява болката, напрежението, прилошаването, тревожността и физическия дискомфорт и подобрява самочувствието и усещането за благополучие и спокойствие. Боуен се препоръчва за хора с диагноза рак като „нежно докосване, което може да успокои човека и намали болката. С нежното докосване и движението на меките тъкани и мускули, тялото чувства дълбоко успокоение”.

Боуен може да подобри качеството на живот на хората с рак като взима предвид техните специални нужди и уязвимости. Отдадените боуен терапевти, които подхождат с разбиране могат да помогнат на своите пациенти чрез терапията да преживяват случващото им се като по-малко изолиращо ги от другите, с леките процедури да подпомогнат възстановяването и създадат дълбоки оздравяващи връзки, които да им дадат чувство на удоволствие, надежда и пълноценност. Сведенията, че боуен е ефикасен метод за оптимизиране на здравето и благополучието са неопровержими и не е чудно, че терапевти и пациенти са въвлечени заедно в тази възможност да се помогне на всички, които живеят с това заболяване.


bottom of page