top of page

Боуен терапия и нощното напикаване



Енуреза, позната още като нощно напикаване, представлява неосъзнато и неволно изпускане на урина след като вече е достигната възрастта, при която съществува контрол върху пикочния мехур . Тази възраст е четири години за момичетата и пет за момчетата.

Нощното напикаване е комплексен проблем, който може да произтича от проблеми, свързани с растежа, физическото и емоционалното състояние. В допълнение, около 25% от децата със синдром на Аспенгер и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност подмокрят леглото нощем.

Проблемите, водещи до нощно напикаване, свързани с израстването може да включват закъсняла интеграция на неонатални рефлекси, които са изпълнили своята функция преди и по време на раждането и вече не са необходими на подрастващото дете.

Вродените рефлекси са наследство, достигнало до нас от далечните предци по пътя на еволюцията. Те са заложени от първите седмици на бременността в периода на вътреутробното развитие и се проявяват в първите часове, дни или седмици след раждането. Всичките вродени рефлекси се считат за безусловни, т. е. възникват извън нашата воля и не се поддават на осъзнат контрол. По същество те се явяват неволна реакция на нервната система като отговор на стимул, който възниква в организма или извън него. Регулират се преди всичко от средния мозък, който се развива първи. Когато започне да се развива кората на главния мозък, тя взема под свой контрол основната част на нервната система. След като това се случи, вродените рефлекси отстъпват място на условните.Ето защо „угасването“ на повечето непроизволни реакции става още през първата година.

Въпреки това, поради родова травма или ограничения в развитието тези рефлекси могат да останат доминиращи. Това означава, че нервната ви система автоматично ще реагира по неподходящ начин и нежелателно в някои ситуации. Това ще се отрази неблагоприятно на развитието , животa и поведение ви.


Чували ли сте за гръбначния рефлекс на Галант?


Рефлексът на Галант обикновено се интегрира до 6-ти – 12-ти месец. Задържан (т.е. неинтегриран) рефлекс се наблюдава при висок процент от случаите на нощно напикаване при деца на възраст над 5 години. Обикновено тези деца не харесват оказване на натиск в лумбалната област (като колани, еластични пояси, разтривки по гърба и дори облегалки на столове). Хиперактивността, слаба концентрация, лоши умения за слушане и други проблеми, съпровождащи Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност могат също да бъдат и симптоми на неинтегриран рефлекс на Галант.

Проверете вашето дете за рефлекс на Галант при вашият Боуен терапевт.

Родителите могат в домашни условия да проверят детето си за задържан рефлекс на Галант.

Нека детето да застане на четири опорни точки (опора на длани и колене).

Прокарайте леко пръсти от едната страна на гръбнака, започвайки от средата към основата.

Ако детето се опитва да избегне допира като измества гърба или го извива, за да избегне притискането, най-вероятно рефлексът е налице.

Боуен интегрира гръбначния рефлекс на Галант.


Ако задържаният рефлекс е причината за нощното напикаване, Боуен процедурата за нощно напикаване ще подпомогне интегрирането. По време на сесията присъства и родител. Детето е облечено. След 4 сесии през 1 седмица ако няма промяна, трябва да се потърси медицински или емоционален проблем и да се потърси помощ от съответен специалист. Ако има подобрение, боуен сесиите продължават, докато не се достигне до 7 поредни сухи нощи.


Боуен при други случаи на нощно напикаване.


Все повече се приема обяснението, което и ние подкрепяме, че това заболяване има функционален характер, но при 1-3% от случаите се наблюдава органична патология (ектопия на уретера, малък пикочен мехур, патологични състояния на нервната система, епилепсия) и това незадържане на урината по време на сън трябва да се разглежда, като симптом на основното заболяване-състояния, които могат да се коригират с Боуен терапия съвместно с медицинска намеса.

За да се работи по физиологичните причини и да се ръководи процесът, е необходимо педиатър да извършва контролни прегледи.

Емоционалните причини за нощно напикаване може да включват безпокойство или стресови житейски ситуации (смърт на любим човек, развод, семейни конфликти, преместване, тормоз и др.) и травматични преживявания. Боуен терапията е уникална в сравнение с другите методи за работа с това, че е насочена към автономната нервна система, карайки тялото да промени състоянието си от стресовия режим „бори се или бягай” към режим „отпусни и се поправи”. Сесиите ще успокоят детето и така ще улеснят терапията с детски психолог или други квалифицирани специалисти.


Майки, ако подозирате, че причината за нощното напикаване е в израстването на детето, опитайте да решите проблема с Боуен терапия.


bottom of page