top of page

Бременност и Боуен: естествен подход за облекчаване на болката през годината на износване и раждане


Техниката Боуен е естествена и холистична мануална терапия, която е от особена полза за жени преди, по време на и след бременността. Няма друг период в живота на една жена, когато да настъпват толкова бързи промени в тялото й. Теглото, хормоналните промени и промяната в центъра на тежестта са проблемни за гръбнака и причиняват силни болки през тeзи 12 месеца. Ценното в тази терапия е нейната простота и разбирането на вродената способност на тялото да се самолекува. В период, когато болкоуспокояващите не са препоръчителни, този подход предлага на бременната естествено облекчаване на болките.



Техниката Боуен започва през 50-те в късния период от живота на Том Боуен, Австралия. Наблюдавайки фини отклонения в анатомичната структура, той открива връзки в тялото. Разбирайки това, той разработва много движения и процедури, които помагат в голям спектър заболявания и мускулно-скелетни оплаквания. Той е бил скромен човек, твърдейки, че това е "дар от Бога". Tехниката представлява поредица от движения, извършвани върху меките тъкани и структури в точно определени места и разделяни с паузи, подобрява се притокът на кръв, отпускат се блокажите във фасцията и автономната нервна система се настройва за почивка, релаксиране и режим на самолечение. Преди бременността Боуен помага да се подготвят на клетъчно ниво здравитe тъкани. Том Боуен е лекувал често двойки, за да повиши техния фертилитет. Има разработен протокол за фертилитет и много двойки се радват на резултатите от него. Много пъти деца са наричани "едно от децата на Том Боуен" поради факта ,че докато не са били лекувани от него родителите,не са можели да заченат.

По време на бременността центърът на тежестта постепенно се измества все по-напред, тъй като бебето расте. Тазът се наклонява все повече и извивката в долната част на гръбнака става все по-изразена. Тези промени добавят още повече напрежение на тазобедрените стави и могат да доведат до болки в кръста или ишиас. Боуен може да се прилага в седнало положение или легнала настрани, за да може с бременната да се работи през цялата бременност, толкова пъти, колкото е необходимо. При един от случаите ми, в клиниката дойде бременна с болки в предната част на таза и кръста. Това затрудняваше ходенето и спането нощем. След 2 сесии тя чувстваше подобрение, с намаляване на болките.Често срамната кост може да бъде източник на дискомфорт заради отпускането на сухожилията. Хормонът релаксин подпомага еластичността на сухожилията и така тялото отговаря на постоянно нарастващия размер на бебето. Нежните Боуен движения провокираха лечебен отговор от тялото на пациентката в период, когато тя трябваше да се чувства добре за износването на плода и раждането.

Седалищното разположение на плода също се коригира с Боуен. Наскоро имах такъв случай на пациентка в 36-тата седмица от бременността. Направихме само една сесия с комбинация от движения в областта на кръста и пелвиса. За седмица, при контролния преглед с ултразвук се потвърди, че бебето се е обърнало в позиция с глава надолу.

След раждането майката може да чувства болки в кръста, таза или перинеума (зоната между вулвата и ректума) поради продължително или трудно раждане. Проучванията показват, че болката в перинеума може да продължи през следродовия период (особено ако това е било първо раждане), при епизиотомия или вагинални разкъсвания по време на раждането, или когато е използвана епидурална упойка, използвана през втория стадий на раждането.

Поради новата поза при продължително кърмене,жената може да усеща болки и дискомфорт в горната част на гърба или врата. Тя може да бъде толкова отдадена на опитите си да помогне на бебето да засуче, че да не обръща внимание на приведените си рамена и позицията на врата й. Мастит, проблеми с лактацията или кръвонасядания могат да бъдат повллияни благотворно от Боуен. Самите пациенти могат да бъдат инструктирани и да могат да се самолекуват в къщи. Процедурите Боуен се подбират по въздействие в определена зона, за да подпомагат лечението.



Боуен е ценна възможност за женското здраве през детеродната година. Предлага облекчаване на болките, когато болкоуспокоителните трябва да се избягват и традиционните методи не дават адекватен резултат. Боуен терапията е помогнала на много жени за зачеване, по време на бременност, раждане и след това. Във време, когато тялото се променя по чудодеен начин, за да осигури оптимални условия за растежа на бебето, е окуражаващо жената да знае, че съществува естествен и холистичен подход за облекчаване на болката, когато промяната на центъра на

тежестта уврежда (опостушава) гръбнака и таза.





Боуен терапевт-Наташа Платнарова

тел. 0888960684
























тежестта уврежда (опостушава) гръбнака и таза.

bottom of page