top of page

Как един мускул може да причини безпокойство и страх

Псоас – „мускулът на душата“.


Псоас е основен мускул, често наричан мускулът на душата. Разположен в таза, той играе ролята на стабилизатор и влияе на мобилността, структурния баланс, функционирането на ставите. Този мускул е причината да стоим прави. Според изследвания псоас е важен и за психологическото здраве.

Псоас е единственият мускул, който свързва краката с гръбначния стълб. Също така е свързан и с диафрагмата и често е мястото, където се проявяват физическите симптоми на страх и безпокойство. Според Лиз Кох /Liz Koch/, автор на книга, посветена на псоас, този мускул е и директно свързан с най-древната част от мозъка, наречена рептилоиден мозък, отговорна за инстинктите за оцеляване.


Начинът, по който хората живеят днес, в постоянно съревнование, бързане и преследване на постижения, държи псоаса в постоянно напрежение, което активира състоянието на „битка или бягство“. Така този мускул е подложен на напрежение, почти от самото раждане.


Ситуацията се обостря от много неща в съвременния свят – от седалки до облекло, също от обувки, които променят позата ни. Този постоянен стрес за псоаса може да доведе до много проблеми, като болки в гърба, таза и колената, и дори храносмилателни проблеми и нарушено дишане.“ – обяснява Кох.

Псоаса не само ни поддържа изправени, според независими проучвания, различни други проблеми са свързани със състоянието на мускула – може да влоши емоционалното състояние, взаимоотношения и влияе на задоволството като цяло.


Тъй като мускула е свързан с механизма за „битка или бягство“, при хора с напрегнат псоас може да се наблюдава и чувство за страх. Страхът като емоция може да се прояви и чрез физическо напрежение. Същото важи и за безпокойството, и по обратния ред физическото напрежение може да доведе до възникването на чувства на страх и безпокойство.

Според древни и съвременни йога учения е важно да се отпуска и разтяга този мускул, например с упражнения, за да се възстанови баланса в цялото тяло.

Напрегнатите мускули много често водят до емоционални и психически проблеми, стрес и главоболие.

Един ефикасен и нестандартен начин на въздействие върху м. Псоас е терапия Боуен.


Тя е холистична методика, която използва леки неивазивни движения върху тялото. Наподобява като вид на остеопатията, но самото движение е съвсем различно. Тези движения се правят на определени места на тялото, които активират определени неврорефлекторни механизми, даващи възможност на тялото да функционира и да се възстановява по-добре.

Боуен терапията се основава на теорията, че щом веднъж се постигне цялостна релаксация на тялото, започва процес на възстановяване на неговото равновесие и хармония, посредством присъщата му вътрешна способност да се справя с всеки проблем, било той на физическо или психическо ниво.

По правило нежните Боуен движения се редуват с паузи, които различават Боуен терапията, от която и да е физиотерапевтична модалност. Паузите са времето, необходимо на мозъка да преработи „получените съобщения" и да върне „възстановителния отговор".

Съвременното общество е в симпатикувата доминанта. Храната, която ядем, стимулиращите напитки, обездвижването, стресът и всичко останало ни държи под нейната власт. Симпатикусът е този, който учестявя пулса, повишава кръвното налягане, напряга мускулите и резултатите от това са ни добре познати: превъзуденост, нервност, дори агресивност.

Парасимпатикусът, който отговаря за храносмилането и за процесите на възстановяването като цяло се оказва подтиснат при много хора. Боуен терапията активира парасимпатикуса и дава възможност да се балансират двата дяла на вегетативната нервна система и да заработи тя по-добре.

Вегетативната нервна система контролира около 70% от функциите на нашето тяло, което представлява над 1400 функции.Тя е автономна и не може да бъде командвана волево.

Характерното за терапията Боуен, че има възможност пряко да влияе на парасимпатикусовата система и да я активира. Много малко неща в света могат да въздействат на вегетативна нервна система. Това обяснява високата ефективност на Боуен терапията при редица проблеми на тялото и то не само на физическо ниво.


С въздействие върху мускул псоас се повлияват прекрасно състояния като:

  • проблеми в долна част на гърба

  • затруднения при свиване на бедрото

  • увеличена лумбална лордоза

  • дискова херния

  • болки в слабините

  • дискомфорт при опит за стоеж

  • бременност

  • възпалени яйчници

  • кисти на яйчниците

  • бебета с дисторзия на таза при раждане/луксации/

  • проблеми с червата –спазъм или др.проблеми

  • сколиози,лордози

  • хиперлордоза на лумбален дял и антеверзия на таза/завъртян таз напред/

  • чудесна процедура за хора бягащи назад-съдии,футболисти,баскетболисти.

Терапия Боуен ускорява възстановяването след операции, травми от емоционален и физически характер, умствени заболявания, наранявания, хормонални проблеми, мускулни увреди, сраствания на фасцията (съединително – тъканни), профилактика и превенция на болести и т.н.





Боуен терапевт-Наташа Платнарова

тел.0888960684



















За повече информация : на тел. 0888960684 или тел. 0885421842

bottom of page