top of page

Лечение с Боуен терапия от гледна точка на енергиите


Да се доверим на интелигентността и Боуен


Вродената интелигентност


Телата ни са динамични системи в непрекъснато състояние на промяна. Управляването на организма е вродена интелигентност или с други думи, механизъм за самолечение, който използва сигнали и симптоми, за да осъществи тази комуникация. Важно е да разберем, че тази вътрешна интелигентност има свои собствени начини на функциониране в зависимост от нейните параметри и от нас самите. За установяването на диалог първо трябва да се научим да „слушаме”. Чувствителността е езикът на нашето тяло.



„Разумът на тялото” се формира от сложната връзка на наследствеността с още много съображения, свързани с индивидуалното физическо, емоционално, „психическо”, духовно и свързаното с обкръжението състояния и натрупвания. Тази изключително лична и уникална история или биография се пази в паметта ни. Ако някой е бил изложен продължително на стрес или е преживял травма, тези спомени се запазват в зони на тялото, които буквално се „изключват”. Те може да се усещат като изтръпнали, което да доведе до липса на чувствителност или тяхната ответна реакция да е повишена или изострена.

Напрежението в тялото маскира чувствителността, каналът на комуникация. По подобен начин, когато се привикне към определени стимули, осъзнаването на усещанията намалява. Болката също предизвиква контракции в мускулите и така блокира способността на тъканите да реагират. Все пак това провокира „вик” и предизвиква осъзнаване на зоните, нуждаещи се от внимание. Емоциите също служат за мотивирането и интегрирането на тялото. Те не са за пренебрегване и ако се отхвърлят заедно със съответната им проява на физическо ниво, довеждат до състояние на тревожност, в което човек става лишен от чувствителност и носещ неизказаната емоция, хваната в капан някъде в тялото. Тогава тя се проявява вече като физическо усещане.

Компонентът на фината анатомия

През годините учените търсят „паметта” във физическа форма. Съвременните изследователи приемат, че е възможно паметта да съществува отвъд клетките. Това означава, че тя оцелява, докато клетките умират. Смята се, че мозъкът на тялото е физическият субстрат на ума, който си има свой „нематериален субстрат”. Когато изучаваме някои древни традиционни философски идеи, отнасящи се към ума на тялото, започваме да разбираме, че физическата форма представлява отражение на всички нива на фините енергийни полета на човека. Това стоящо в основата „енергийно тяло” включва меридианите, чакрите и нивата на човешката аура.

Меридианите, по които се движи енергията „чи” в тялото, макар и невидима за невъоръжено око, може да бъде почувствана от опитната ръка на Боуен терапевт. Всъщност клиенти често имат усещания по продължението на меридиана след боуен движение. Всеки меридиан и чакра са свързани с определени психически и емоционални компоненти и затова изучаването на фината анатомия може да насочва терапевта към лежащите в основата фактори, свързани със заболяването на пациента. По същия начин, познаването на връзките на мускулите към определени меридиани подобрява познанието ни за езика на усещанията.


Лечебният компонент


Един от аспектите на лечението е да се осигури на клиента среда, в която той се чувства сигурен и подкрепян, без натиска на чувството, че се налага да оцелява. Така се постига благоприятна среда за отпускане на тялото, в която то открива своя собствен ритъм, позволявайки му време за почивка и възприемане на нова информация.

Най-често след боуен движение клиентите имат усещания някъде в тялото. Когато някой е в състояние да наблюдава тези усещания безпристрастно (да сканира усещанията в тялото и да ги наблюдава и приема, такива, каквито са), започва изчистването на ума на тялото от всякакви настоящи или потенциални заболявания. Хипер или хипочувствителните зони могат да се хармонизират чрез допир и преглед на тялото. И двете отпускат мускулатурата, подобряват кръвообращението и като цяло уравновесяват вниманието така, че да включват всички усещания.

Докато човек наблюдава безпристрастно усещанията, пластовете памет могат да изплуват в съзнанието. Въпреки, че много често хората съзнателно извикват ситуации от тяхното минало, тук не е необходимо да е налице съзнателно връщане на определеното съдържание, съхранявано в паметта, което се чисти. Не се налага и човек да е наясно с връзката му с физическото тяло. Простото осъзнаване и безпристрастно наблюдаване на усещанията поставя началото на лечебния процес. За да са налице промяна и освобождаване, това става възможно чрез инициирането му в точното време и на точното място от вродената интелигентност. Това не може да стане насилствено. Много е важно да насърчаваме клиента да осъзнае собственото си тяло и необходимостта да се „вслушва” в него.

На дълбоко духовно ниво с тези складирани като натрупвания в клетъчната памет спомени, ние буквално се отдалечаваме от истинската ни същност. Едно истински спокойно тяло позволява дълбоката връзка с нашата същност и чрез физическата форма осигурява истинско присъствие и жизненост.

Като признаваме съществуването на вътрешния механизъм за лечение, можем да проучваме вродената интелигентност на човек, тъй като тя е свързана със системите на фината човешка анатомия и намира връзка между усещанията в тялото по време на Боуен терапия, пряк начин за подпомагане на тази интелигентност.

Връзките между всички тези аспекти на усещания, разстройства в разума на тялото, физическа и фина анатомии на тялото, включително мускули и меридиани, чакри и рефлексни зони ще бъдат изучавани защото ролята на осъзнаването и наблюдаването на усещанията и тяхната връзка с „паметта” и лечението също ще се развиват.



bottom of page