top of page

Синдром на поликистозни яйчници


Синдрома на поликистозните яйчници е едно от най-често срещаните хормонални нарушения в гинекологичната практика.Смята се,че от него са засегнати до 8% от жените в полово зряла възраст. Още веднага трябва да уточним,че не става въпрос за туморно заболяване, а нарушение в произвежданите от яйчника хормони, което при прегледа с ехограф има характерен образ - множество малки кистички / фоликули /.

Диагнозата поликистозни яйчници се поставя на базата на три групи симптоми:

  • нарушения в менструацията оскъдна или отсъстваща до неправилни кръвотечения

  • белези на високо ниво на мъжките полови хормони - засилено окосмяване

  • ехографски - споменатите вече множество малки кистички на яйчниците.

Причините за поява на заболяването не са напълно изяснени. Явно е, че става въпрос за предразположение на самия организъм. Често има наследсвеност - майка,сестра,но досега не е изолиран определен ген,който да се посочи като причинител. Безспорна е връзката на синдрома с намалената чувствителност / резистентност / към инсулин / хормон регулиращ обмяната на захарите в организма /. Поради това не трябва да ни учудва ,че около 10% от жените с поликистозни яйчници се очаква да развият диабет.


Мнозинството от пациентките имат рядко настъпваща менструация , понякога до пълно спиране на мензиса.Това са външни признаци на липсваща овулация - причина за безплодие. Наистина често първата причина водеща жената в лекарския кабинет е невъзможността да забременее.

Освен безплодие, продължителните периоди без менструация увеличават риска от по-късно развитие на рак на маточното тяло,поради небалансираната и продължителна стимулация на маточната лигавица. В някои случаи липсата на цикъл се редува с продължителни неправилни кръвотечения.

Поликистозния яйчник отделя повишено количество мъжки полови хормони /андрогени/, които се проявяват със засилено окосмяване по горната устна, брадичката , гърдите и долната част на корема. Жените с по-тъмен цвят на кожата имат естествено по-засилено окосмяване. Акнето и омазняването на косата също могат да са причинени от високи нива на мъжките полови хормони.


Ехографската картина на поликистозания яйчник е типична – множество малки фоликули обикновено между 2 и 9 мм.

Наднорменото тегло се среща в 30 до 75% от жените с яйчникова поликистоза.

Повишеното количество мастна тъкан може да се дължи първично на заболяването, но от друга страна мастната тъкан променя обмяната на хормоните влошава състоянието. Така се получава затворен кръг, пресичането на който е необходимо условие за успех на лечението. Хормоналните изследвания са полезни за потвърждаване на диагнозата и имат особено място при неясни случаи - съмнения за други заболявания - например на надбъбречните жлези имитиращи яйчникова поликистоза.


След всичко казано до тук следва логичния въпрос - как се лекува?

Изборът на лечебен план зависи от това, дали жената иска да забременее или не.

И в двата случая при наличие на наднормено телесна маса пациентката трябва да положи усилия за намаляване на теглото - по – ниско калорична храна и физическа активност. Дори 5% намаление на теглото може да има блaгоприятен ефект.

При жени, където безплодието е водещ проблем, стимулирането на овулацията е основен подход. Използват се синтетични хормони, към които поликистозните яйчници се отличават с голяма чувствителност и е възможно понякога да реагират със свръхстимулация, която е потенциално опасна.

При изчерпване на всички други възможности остава оперативната фенестрация на яйчниците, но за съжаление никой не може да гарантира, че няма да доведе до сраствания пречещи самите те на забременяването.Затова мястото му е на последния ред от лечебните дейности.

Жените с яйчникова поликистоза освен на споменатите по-горе рискове от развитие на диабет и рак на маточното тяло са с повишен риск от развитие на сърдечно- съдови заболявания, което изисква да обръщат по- голямо внимание на профилактичните прегледи.

Динамичния начин на живот ни кара да се обръщаме към нещата, които ни помагат да хармонизираме ума и тялото си. Напоследък има голям интерес към алтернативните терапии.


За всички, които страдат от пликистоза, хормонален дисбаланс, безплодие, болезнен, нередовен, обилен или оскъден цикъл, миоми и т.н., това може да бъде повлияно с Боуен техниката , която дава отлични резултати и позволява тези здравословни проблеми да се разрешат.

Техниката Боуен е специфична, базирана изцяло нова концепция за лечение на тялото.

Тя се определя като холистична методика, която използва леки неинвазивни движения върху тялото. Наподобява като вид на остеопатията, но самото движение в естеството си е съвсем различно. Тези движения се правят на определени места на тялото, които активират определени неврорефлекторни механизми, давайки възможност на тялото да функционира и да се възстановява по-добре.

Боуен терапията се основава на теорията, че щом веднъж се постигне цялостна релаксация на тялото, започва процес на възстановяване на неговото равновесие и хармония, посредством присъщата му вътрешна способност да се справя с всеки проблем, било той на физическо или психическо ниво.

По правило леките Боуен движения се редуват с паузи, които различават Боуен терапията, от която и да е физиотерапевтична модалност. Паузите са времето, необходимо на мозъка да преработи "получените съобщения" и да върне възстановителния отговор.

Тайната е в това, че Боуен терапията балансира ВНС, подобрява регулацията на всички вътрешни органи и системи, постигайки по-добър баланс на тялото.

Боуен техниката въздейства и върху ендокринната система, така се осигурява оптимален хормонален баланс. Постига се също и силно детоксикиращ ефект. Всичко това привежда целия организъм в хармония, възвръща пълния му капацитет, осигуряваки необходимaтa енергия.

Характерното за терапията Боуен, че има възможност пряко да влияе на парасимпатикусовата система и да я активира. Много малко неща в света могат да въздействат на вегетативна нервна система. Това обяснява високата ефективност на Боуен терапията при редица проблеми на тялото и то не само на физическо ниво.

Боуен терапията помага по-лесно да се евакуират отпадните метаболитни продукти, защото стимулира миорелаксацията. Това води до по-добро хидратиране, съответно до по-добра детоксикация. Терапията работи върху цялото тяло на няколко нива като променя не само физическото състояние, но и психоемоционалният статус става съвсем различен.

Задействането на парасимпатиковата нервна система ( отпускане, възстановяване ) по време на Боуен терапия пренасочва кръвоснабдяването към жизненоважни органи и оптимизира функционирането им.

Терапията Боуен стимулира тялото да премине от състояние на стрес ( борба, страх, готовност или симпатикотония ) към състояние на отмора ( покой, добро храносмилане, възобновяване – парасимпатикотония ) – състояние, в което се стимулират оздравителните процеси. Преминаването към парасимпатикотония възстановява нормалната адаптивност на сърдечната честота ( адаптивността на сърдечната честота е индикатор за възможността на сърцето да отговаря както на състояние на стрес, така и на отпускане и почивка ), което е предпоставка за здрава сърдечно-съдова система.

Боуен подсилва работата на черния дроб, повишава детоксикиращата му функция, стимулира хормоналния метаболизъм и намалява окисляването на холестерола и на други липиди като редуцира възпалителните процеси.

Боуен укрепва бъбреците, чиято функция е свързана с регулация на киселинно-алкалния баланс, оптимизиране на кръвното налягане и повишаване възможността на организма за детоксикация.

Парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система регулира нивата на кортизол и епинефрин, с което намалява токсичния ефект на повишеното им отделяне по време на стрес..

Техниката Боуен благоприятства дейността на диафрагмата, с което се повишава виталния капацитет и се подпомага храносмилането.

Техниката Боуен подобравя съня, възстановявайки функцията на парасимпатикуса и циркадния ритъм („биологичния часовник”) чрез отделянето на мелатонин от епифизата.

Боуен обновява функцията на храносмилателната система влияейки на нервните разклонения, отговарящи за дейността на червата. Това води до усъвършенстване храносмилането на непреработените в стомаха вещества и абсорбцията им до по - нискомолекулни вещества и минерални соли.

Методиката е много удачна при проблеми с опорно-двигателния апарат, болки в кръста или мускулатурата, също при стомашно-чревни и респираторни заболявания, както и менструални проблеми. Много добри резултати се наблюдават при:

  • болезнен, нередовен, обилен или оскъден цикъл, ПМС и миоми

  • емоционален и хормонален дисбаланс

  • вегетативни смущения

  • заболявания на жлезите с вътрешна секреция

  • безплодие

  • репродуктивни проблеми

  • всякакви проблеми с половата система

Tехниката Боуен подпомага обръщането на бебета, които са в седалищно предлежание. Тя е прилагана по цял свят по време на раждането както в болницата, така и в домашни условия с цел да улесни преминаването на плода през родовия канал. В периода след раждането Боуен помага на тялото да се възстанови и върне към нормалното си състояние. Добре се преодоляват мастит и проблеми с лактацията.

Боуен се прилага и на бебета – възстановява ги след родилни травми, облекчава рефлукса и коликите, адресира проблеми с храненето и им помага да се адаптират към новия им живот извън утробата. Като цяло Техниката Боуен е незаменима терапия за майката и бебето по времето от забременяването до раждането, а и след това. Тя е ценна алтернатива на медикаментите и чрез нея жената лесно преминава през периодите на бързо променящото се тяло.

Все повече хора избират да се доверят на Боуен терапията, защото тя подпомага ефективното функциониране на органите и клетките като - храносмилане, усвояване на витамини, минерали и хранителни вещества и по-ефективното отстраняване на отпадните продукти на обмяната. Само при нормален метаболизъм тялото може да



www.bowen-center.com

Боуен терапевт-Наташа Платнарова

тел.0888960684





bottom of page