top of page

Тревожността е повече от това да се чувстваш под стрес


Тревожността е нормална реакция на реална или въображаема заплаха. Повечето хора изпитват стрес или притеснение, когато в дадена ситуация са под напрежение. Добре би било да помогнем на хората да реагират бързо в трудни ситуации. Тези чувства на стрес и тревожност обикновено отшумяват щом ситуацията отмине или причината изчезне.


Но какво се случва ако те не отшумяват? Ако продължават, въпреки че няма определена причина или чувството не е пропорционално на ситуацията? Някой, който се безпокои не може лесно да контролира чувствата си и справянето с ежедневието става много трудно.

Тревожността е най-честото състояние на нарушение на психичното здраве . Средно един от четирима (1 от 3 жени и 1 от 5 мъже) изпадат в чувство на тревожност в определен етап от живота им.

Тревожността е често срещана, но колкото по-скоро се помогне на човек, толкова по-голяма е вероятността той да се възстанови бързо.


Симптоми на тревожност​​


Симптомите често се развиват с времето. Понякога те не са толкова очевидни в начален етап, особено, когато не се свързват с явен причинител.

Има няколко идентифицирани състояния на тревожност, всяко, от които със собствени специфични симптоми. Все пак има и определени общи симптоми, които се наблюдават в много видове състояния на тревожност.

Най-явните могат да са от физиологично естество. Панически атаки, учестен сърдечен ритъм, стягане в гърдите, насечено, ускорено дишане.


По-малко забележими са нервност (поведение и движения), напрегнатост, пренатегнатост и раздразнителност. С времето, особено, ако не се обърне внимание, постоянният стрес може да причини още физиологични прояви.

Физиологичните симптоми могат да включват силен страх, тревожност или натрапчиви мисли. Някои хора са обхванати от чувство на обреченост и се страхуват, че винаги ще се случи най-лошото.

Избягването на ситуации, които водят до тревожност е чест поведенчески симптом, който може да повлияе на обучението, работата или социалния живот.

Във всички тези случаи, нервната система е пренатоварена. Тялото също е стресирано, постоянно нащрек, то е непрестанно в симпатиков режим на действие.


​​Причината за тревожността не е една


Всеки е различен.

Често, за да развие човек симптоми на тревожност, влияят комплексни фактори. Тук причисляваме семейни предразположения, личностни характеристики, текущи стресови ситуации, физическо здраве и употреба/злоупотреба на наркотични вещества.

Семейната история при тревожност или други проблеми с психичното здраве може да доведе до наследствено предразположение. Това не означава, че ако в семейството има случай на психичен проблем, вие ще развиете тревожност. Просто може да сте по-податливи.

Хора с някои определени личностни характеристики е по-вероятно да изпитват тревожност. Например ако са перфекционисти, имат ниско самочувствие, смущават се лесно или искат винаги да контролират ситуацията са по-податливи.

Стресови житейски събития или текущи стресови ситуации могат да отключат тревожността. Смяната на работа или работният стрес за възрастните, учебния стрес за по-младите са типични отключващи причини. Проблеми в семейството или с приятели, емоционални шокове и скръб могат да повлияят на много от нас. Бременността и раждането може да са прекрасни за някои, но да са повод за тревожност за други. В риск са и тези, които са били подложени на физическо, вербално или сексуално насилие и травми.

Основа могат да бъдат и здравословни проблеми. Хронични състояния в основата на тревожността включват астма, диабет, сърдечносъдови заболявания и високото кръвно налягане. Понякога симптомите на тревожност са първите сигнали за други здравословни проблеми. Състояния като хиперфункция на щитовидната жлеза могат да наподобяват тревожност. От друга страна, хора с болки в гърдите могат да страдат от паническо разстройство, а не от сърдечен проблем. Изключително важно е да се направи консултация с лекар, за да се определи дали симптомите са от медицински характер.

Употребата на наркотични вещества – алкохол, сънотворни или други наркотици – могат да отключат тревожност. Някои хора може да употребяват тези вещества, за да се справят с това състояние. В някои случаи се развива тревожност, свързана със зависимостта и/или проблема с прекратяване на употребата.


Типове тревожност​​


Има редица специфични тревожни разстройства, най-честите от които са генерализираното тревожно разстройство (ГТР), социална фобия, специфични фобии, обсесивно-компулсивно разстройство, посттравматичен стрес и паническо разстройство.

Хора с ГТР не само се чувстват тревожни в стресови ситуации, а са тревожни в по-голямата част от времето. Притесненията могат да са силни и постоянни и могат да пречат на нормалния им живот. Незначителни притеснения в ежедневието могат да се превърнат в силен фокус, водещ до неконтролируемо притеснение и чувство, че ще се случи нещо ужасно.

За тези, които страдат от социална фобия, ситуации, свързани с поява в обществото могат да доведат до силни чувства на тревожност. Дори в ежедневни ситуации те могат да чувстват силен страх, че ще бъдат критикувани, ще попаднат в неудобна ситуация или че ще бъдат унизени. Говорене пред публика, хранене на обществено място, изява на служебно място или провеждането на обикновен разговор могат да провокират необичаен стрес при тях.


Други страдат от някаква специфична фобия и се страхуват от определено нещо или ситуация. Съществуват много фобии – страх от височини, инжекция, пътуване със самолет, др. Те могат да доведат човек далеч в опитите му да избегне ситуацията. Някои успяват да ги избегнат без да се отрази на живота им, но други получават панически атаки дори от дребни поводи и това прави ежедневието им много тежко.

Човек с обсесивно-компулсивно разстройство изпитва постоянни страхове, което води до тревожност. Постоянно се опитват да намалят тревожността с възприемането на определен тип поведение или изпълняването на някакви ритуали. Самият човек може да признава, че те изглеждат смешни или глупави. Страхът от микроби и заразяване провокира постоянно миене на ръцете и пране. Страхът от нещо, застрашаващо безопасността може да доведе до постоянно проверяване дали вратите са заключени или пък фурната изключена.

Посттравматичното стресово разстройство се появява след като човек преживее травматично събитие. Това може да е застрашавало живота или безопасността им или на хората с тях. Комплексното посттравматично стресово разстройство може да е резултат от натрупването на текущи или повтарящи се травми, а не от еднократно преживяване. Симптомите могат да включват преживяване на миналото отново и отново (тревожни сънища или спомени), повишена раздразнителност и избягване на всичко, свързано със събитието.

Паническите атаки могат да бъдат силни и непреодолими, с неконтролируемо чувство на тревожност, комбинирано с редица физиологични симптоми. Те са типични за хора с каквато и да била форма на тревожност. Те може да изпитат недостиг на въздух, болка в гърдите, световъртеж и обилно потене. Някои ситуации могат да бъдат плашещи, съпроводени с внезапно чувство на силен ужас, а може дори да не е налице очевидна причина.


​​С правилно лечение и помощ възстановяването e възможно.


Ключът е психологическа помощ и когнитивно-поведенческа терапия. Този подход цели промяна на моделите на мислене, вярвания и поведение, отключващи тревожност.

Техниките за дишане и релаксация са особено полезни, включително при овладяване на физическите симптоми. Всякакви видове медитация могат да допринесат за успокоение. Това може да се постигне с групова работа или с даунлоуд на аудио файлове

Здравословният начин на живот също помага за доброто настроение. Умерени тренировки (като 10-минутна разходка) повишават нивото на серитонин – хормонът на щастието! Помага и намаляването на кофеина – той повишава сърдечния ритъм и тревожността. Някои хора при усещане за тревожност увеличават количеството на алкохола, но това влошава положението.

В някои случаи могат да помагнат лекарства – антидепресанти и транквиланти.


Боуен може да подпомага процеса…


Боуен терапията е друг инструмент, който помага на много хора да се справят с тревожността. Техниката Боуен е нежна, релаксираща и високо ефективна терапия, която може да бъде много полезно в борбата със стреса и тревожността. Боуен помага да се намери нов баланс в тялото, чрез намаляване нивата на стрес, облекчаване на напрежението в мускулите и възстановяване на енергията,

Движенията в Боуен работят с нервните рецептори на тялото за успокояване на нервната система. С това лечение тялото започва да се променя от режим „бий се/бягай/замръзни” към по-спокойния парасимпатиков режим. Всъщност много хора заспиват по време на терапия!

Специфични движения могат да помогнат на индивидуални симптоми на пациента. Тези с панически атаки реагират добре на движения, насочени към дишането. Работата по фасцията помага на позицията – започва процес на изправяне на позата, а не прегърбване, а това помага човек да се чувства по-добре. Уникалните Боуен движиния задействат мозъка, да изключи стрес отговора” борба или бягство" и да се върне към естественото си състояние на изцеление . Това състояние позволява кръвното налягане, скоростта на дишане и други жизнено важни процеси, да се нормализират и регенерират. Това терапевтично индуцира "алфа състояние" което не само насърчава чувство на спокойствие и релакс, но също така е от решаващо значение за създаването на ново поведение.


Техниката Боуен намаля субективните нива на безпокойство, както и засилва личните позитивни емоции, като намаля усещанията за напрежение, гняв, депресия, умора и объркване. ​​

Още няколко неща от боуен са полезни за хора с тревожност. Терапията може да се извършва през леко облекло, без нужда от събличане. Ръцете на терапевта не са в постоянен контакт с тялото – няколко кратки движения и след това тялото се оставя да свърши своята работа. Движенията са леки, при манипулацията не се прилага сила, която да те накара да се чувстваш некомфорто. За някои хора тези дребни детайли могат да намалят притеснението от мануалната терапия и това да позволи включването й в тяхното лечение.

Нито едно лечение не може самостоятелно да разреши проблема с тревожността. Подходът трябва да бъде многостранен и да подпомага и ума и тялото. Боуен е чудесен елемент, който може да бъде включен в процеса на преодоляване на проблема.



bottom of page