top of page

Боуен за тинейджъри



Всеки етап на юношеството има своите специфични предизвикателства и положителни страни, както за родителите, така и за децата.

Помня моите тинейджърски години. Желанието за независимост, в комбинация с блаженството да не се налага да плащаш сметки и да поемаш отговорност за каквото и да било. Това беше забавната страна. Но емоционалните трудности да не знаеш накъде да поемеш в живота, да чувстваш несигурност как точно да станеш независим ме караха да се боря да науча колкото се може повече, колкото е възможно по-бързо. Това темпо се е увеличило многократно за сегашните младежи.

Сегашните тинейджъри са подложени на много по-голямо напрежение заради затрудненото икономическо положение, нарастналата конкуренция при намиране на работа и постоянно поскъпващия живот. Не мога да не спомена социалните медии и настойчивото желание да си постоянно онлайн, свързан с другите и непрестанно да се сравняваш с тях.


Това е много тежък товар, с който трябва да се справят и ние като родители носим отговорността да ги напътстваме и подкрепяме, доколкото е възможно и в същото време също да учим кой е най-добрият подход за това и едновременно с това да следим непрестанно усъвършенстващи се технологии. Това може да ни се струва прекалено много и всички се нуждаем понякога от помощ.

Боуен се отразява чудесно на тинейджъри, чувстващи липса на енергия или имащи нужда от допълнителен заряд, който да им помогне да издържат на поредица от изпити. Работила съм с много деца през годините, често след като един от родителите се е убедил от личен опит в положителния ефект от терапията.

Ето някои от типичните за тинейджърите проблеми, при които Боуен може да помогне:

Напрежение от учене или явяване на изпити при отличници, които усещат това напрежение и деца, които все още не са достатъчно уверени в способностите си за успех.

Хормонален дисбаланс със симптоми като проблеми със съня, честа смяна на настроения и кожни проблеми;

Растежни болки – по-често при момчета в началото или средата на тинейджърството, които израстват бързо и чувстват болки в краката и ставите през нощта;

Спортни травми – прекаляване и пресилване с тренировки, очаквания за постижения, надхвърлящи капацитета на младия растящ организъм или обикновен нещастен случай. Боуен освобождава напрежението в тъканите и предотвратява срастванията и така подобрява състоянието.

Физическата болка от заседяване пред компютъра, дългото време приведен над смартфона или заради изтощителна физическа работа, извършваща се за първи път.

Лошата позиция също може да предизвика физически болки и се повлиява успешно с Боуен в комбинация с основни силови и разтягащи упражнения.


Ако има около вас тинейджър, на когото искате да помогнете, подарете му една сесия

Боуен и вижте разликата.

Боуен терапевт-Наташа Платнарова

Тел:0888 960 684




bottom of page