Водещи публикации

Боуен помогна за раждането на бебе!

April 29, 2020

1/4
Please reload

Скорошни публикации
Please reload

Етикети
Последвайте ни
 • Facebook Reflection

Терапия Боуен и оптималното разположение на плода Джон Уилкс

December 14, 2017

 

Една от важните причини да се поддържа добрата стойка и да се правят подходящи упражнения по време на бременността е, за да се създадат условия за т.нар. „оптимална фетална позиция”. Това е разположението на бебето в утробата така, че да се гарантира по време на раждането най-лекото и без стрес разположение и за майката, и за бебето. Има много начини, с които да се постигне това – подходящи упражнения, здравословна позиция и терапии от рода на Боуен. Повечето майки знаят, че прекалено дългото седене или излежаване на дивана не помагат на бебето да се разположи правилно в утробата. В този конкретен случай, освен че има релаксиращ ефект и допринася за доброто общо състояние, Боуен помага по време на бременността като подобрява позицията на майката и повишава доброто кръвоснабдяване и инервиране на матката. По-доброто хидратиране и течливост на съединителна тъкан повишава снабдяването с кръв и нервни импулси. Това е особено важно в структури като вътрешната илиачна артерия, която снабдява плацентата и мускулите в долната част на гърба (psoas major и quadratus lumborum). Позицията по време на бременност е тясно свързана с ергономични фактори (как седим до бюрото, шофираме) и с други по-неосъзнати въздействия (стрес, влошено зрение), при които може да се развие склонност жената да се накланя напред, за да чете по-добре. Терапевтите имат огромна роля при научаването на майките какво представлява добрата позиция, по-точно кои са позите за релаксация, позволяващи оптималното разположение на плода. С напредване на бременността и растежа на бебето се променя центърът на тежестта за майката, а това може да допринесе излишно напрежение в зони като долната част на гърба и сакрума. Много Боуен терапевти  имат  отлични резултати от работата си в такива случаи.

 

Седене и позиция

 

 

 

За съжаление на много жени им се налага да работят почти до термина, а това може да означава дълго време в седяща поза зад бюро или компютър. Важно е, когато са на бюро, бедрата да са по-нависоко от коленете, тъй като това увеличава ъгъла между краката  и торса. В идеалния случай, колената трябва да бъдат с 15 см. по-ниско. Това може да се постигне с поставяне на възглавничка върху стола. Друга добра идея е телефонните разговори да се провеждат в изправено положение, а не седнали, или поне да се става и ходи редовно за кратки раздвижвания. В къщи е добре всеки ден за известно време да се ходи на „четири крака”, да се изкачват стълби и да се плува редовно (с корема надолу) и така да се помогне на бебето да заеме по-добра позиция. В миналото майките са били съветвани да търкат пода леко приведени напред. Когато раменете са по-ниско разположени от таза, се позволява на бебето да се оттегли от пелвиса и да се придвижи в по-лека позиция.

 

Инструкторката по раждане Лина Клърк пише:

 

Предпочитаното разположение на бебето при раждане в идеалния случай е с главата
надолу, добре прибрана брадичка, а гръбнакът напред.
 
 

Оптималната позиция е с гръбнак към лявата предна част на корема на майката. Най-вероятно гръбнакът на бебето може да бъде напипан по лявата или дясна предна част на корема на майката с движения, усещащи се от противоположната страна на корема ѝ. Постериорна позиция означава, че гръбнакът на бебето е обърнат към гърба на майката. Когато майката лежи по гръб, коремът ѝ би изглеждал леко вдлъбнат, а тя ще усеща повечето движения на бебето отпред по корема. Постериорната позиция може да доведе до некоординирани контракции и да удължи времето, за което бебето ще си проправи път през пелвиса. Може също да причини много болки в гърба, които да бъдат много изтощителни и да доведат до приема на болкоуспокояващи и до удължаване продължителността на раждането. Ако бебето не може да се обърне или не може да се роди в постериорната поза се прибягва до използването на инструменти или, при необходимост, цезарово сечение.

С всичко казано до тук, целта ни е не да плашим жените с възможността от „постериорно” раждане, тъй като някои пелвиси се нагаждат към така разположеното бебе и то се ражда по съвсем нормален начин. Все пак, заради вероятността от продължително и трудно раждане в случай на постериорно разположение на плода, е препоръчително жените да направят всичко възможно, за да помогнат на бебето да се завърти в антериорна позиция.. ето няколко препоръки:

 

Поне от шестия месец на бременността, а за предпочитане и по-рано:

 

 • Избягвайте да се облягате назад, когато седите – дълбок стол, диван/кресло. Избягвайте особено седенето облегнати назад с колене по-високо от бедрата. Вместо това, сядайте облегнати напред, например приведени към облегалката на стола и за удобство поставете възглавнички под ръцете си, върху ръба на облегалката. Така коленете ви би трябвало да са по-ниско от бедрата.

 • Ако седите на диван, използвайте допълнителна възглавница, така че колената ви да са леко по-ниско от бедрата. Добавете още една зад гърба ви, така че той да е в по-изправено положение.

 • Сядайте на физиотерапевтична топка – уверете се, че коленете са леко по-ниско от бедрата. Топката трябва да бъде надута добре и да бъде с подходящия за вас размер. Топките за раждане могат да станат чудесен стол, позволяват леки движения за стабилизиране на тялото и подпомагат фино работата на абдоминалните мускули. Това не само тонизира корема, а и осигурява подкрепа за гърба. След раждането, топките могат да се използват за люшкане на бебето и правенето на упражнения за стягане на корема.

 • Пълзете всеки ден по няколко минути – това позволява на най-тежката част от бебето, гръбнакът, да падне напред и да е по-вероятно то да заеме антериорна поза. Това също позволява на майката да свикне с позицията „на 4 крака”, която най-вероятно ще предпочете инстинктивно да заеме по време на раждането. Това е отлична поза за люлеене/накланяне на таза напред-назад, която освобождава гърба и дъното на таза. Кръгообразните движения с опашката в двете посоки са чудесни за поддържането на цялата област гъвкава и подвижна. Ако не е възможно да пълзите, подпрете се напред на стол или диван и извивайте напред опашката с гръбнака, извършвайки успоредни на пода движения.

 • През последните 3 месеца от бременността избягвайте клякането. Ако бебето е разположено постериорно, клякането може да го накара да потъне още по-дълбоко в таза в тази поза и то да я запази постоянно.

 • Ако бебето се задържи в постериорна позиция през последния месец от бременността, пълзете често, правете на пода позата „на 4 крака” и движете опашката. Това може да осигури на бебето повече пространство, за да се движи, ако е навлязло дълбоко в таза в постериорна позиция.

 • С наклони/поклащания напред също може да окуражите бебето да заеме оптимално разположение. Много е важно да ги правите правилно и да знаете кога да ги избягвате. За подробности посетете http://spinningbabies.com/techniques/the-inversion

 • Ребозо (шал) също има добър ефект за обръщането на бебето.

 • Избягвайте обувки на токове

 • При слизане от кола, дръжте коленете заедно като се завъртате на седалката (поставете найлонова торбичка на седалката за по-лесно извъртане)

 • Правете редовни разходки (поне 30 минути на ден; ако работите на бюро – ставайте и се раздвижвайте на всеки 20 мин)

 • Плувайте редовно (особено кроул)

 

През 9-те месеца на бременността Техниката Боуен ефективно подпомага тялото леко да премине през така бързите промени, които се случват- хормоналните изменения, промяната центъра на тежестта, промяната в позицията на таза, увеличаването на лумбалната лордоза (извивката в долната част на гръбнака), увеличаването размерите на корема с развитието на бебчето .

Като цяло Техниката Боуен е незаменима терапия за майката и бебето по времето от забременяването до раждането, а и след това. Тя е ценна алтернатива на медикаментите и чрез нея жената лесно преминава през периодите на бързо променящото се тяло.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Харесайте ни във Фейсбук!
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now