top of page

Терапия Боуен и оптималното разположение на плода Джон Уилкс


Една от важните причини да се поддържа добрата стойка и да се правят подходящи упражнения по време на бременността е, за да се създадат условия за т.нар. „оптимална фетална позиция”. Това е разположението на бебето в утробата така, че да се гарантира по време на раждането най-лекото и без стрес разположение и за майката, и за бебето. Има много начини, с които да се постигне това – подходящи упражнения, здравословна позиция и терапии от рода на Боуен. Повечето майки знаят, че прекалено дългото седене или излежаване на дивана не помагат на бебето да се разположи правилно в утробата. В този конкретен случай, освен че има релаксиращ ефект и допринася за доброто общо състояние, Боуен помага по време на бременността като подобрява позицията на майката и повишава доброто кръвоснабдяване и инервиране на матката. По-доброто хидратиране и течливост на съединителна тъкан повишава снабдяването с кръв и нервни импулси. Това е особено важно в структури като вътрешната илиачна артерия, която снабдява плацентата и мускулите в долната част на гърба (psoas major и quadratus lumborum). Позицията по време на бременност е тясно свързана с ергономични фактори (как седим до бюрото, шофираме) и с други по-неосъзнати въздействия (стрес, влошено зрение), при които може да се развие склонност жената да се накланя напред, за да чете по-добре. Терапевтите имат огромна роля при научаването на майките какво представлява добрата позиция, по-точно кои са позите за релаксация, позволяващи оптималното разположение на плода. С напредване на бременността и растежа на бебето се променя центърът на тежестта за майката, а това може да допринесе излишно напрежение в зони като долната част на гърба и сакрума. Много Боуен терапевти имат отлични резултати от работата си в такива случаи.

Седене и позиция

За съжаление на много жени им се налага да работят почти до термина, а това може да означава дълго време в седяща поза зад бюро или компютър. Важно е, когато са на бюро, бедрата да са по-нависоко от коленете, тъй като това увеличава ъгъла между краката и торса. В идеалния случай, колената трябва да бъдат с 15 см. по-ниско. Това може да се постигне с поставяне на възглавничка върху стола. Друга добра идея е телефонните разговори да се провеждат в изправено положение, а не седнали, или поне да се става и ходи редовно за кратки раздвижвания. В къщи е добре всеки ден за известно време да се ходи на „четири крака”, да се изкачват стълби и да се плува редовно (с корема надолу) и така да се помогне на бебето да заеме по-добра позиция. В миналото майките са били съветвани да търкат пода леко приведени напред. Когато раменете са по-ниско разположени от таза, се позволява на бебето да се оттегли от пелвиса и да се придвижи в по-лека позиция.

Инструкторката по раждане Лина Клърк пише:

Предпочитаното разположение на бебето при раждане в идеалния случай е с главата
надолу, добре прибрана брадичка, а гръбнакът напред.

Оптималната позиция е с гръбнак към лявата предна част на корема на майката. Най-вероятно гръбнакът на бебето може да бъде напипан по лявата или дясна предна част на корема на майката с движения, усещащи се от противоположната страна на корема ѝ. Постериорна позиция означава, че гръбнакът на бебето е обърнат към гърба на майката. Когато майката лежи по гръб, коремът ѝ би изглеждал леко вдлъбнат, а тя ще усеща повечето движения на бебето отпред по корема. Постериорната позиция може да доведе до некоординирани контракции и да удължи времето, за което бебето ще си проправи път през пелвиса. Може също да причини много болки в гърба, които да бъдат много изтощителни и да доведат до приема на болкоуспокояващи и до удължаване продължителността на раждането. Ако бебето не може да се обърне или не може да се роди в постериорната поза се прибягва до използването на инструменти или, при необходимост, цезарово сечение.

С всичко казано до тук, целта ни е не да плашим жените с възможността от „постериорно” раждане, тъй като някои пелвиси се нагаждат към така разположеното бебе и то се ражда по съвсем нормален начин. Все пак, заради вероятността от продължително и трудно раждане в случай на постериорно разположение на плода, е препоръчително жените да направят всичко възможно, за да помогнат на бебето да се завърти в антериорна позиция.. ето няколко препоръки:

Поне от шестия месец на бременността, а за предпочитане и по-рано:

  • Избягвайте да се облягате назад, когато седите – дълбок стол, диван/кресло. Избягвайте особено седенето облегнати назад с колене по-високо от бедрата. Вместо това, сядайте облегнати напред, например приведени към облегалката на стола и за удобство поставете възглавнички под ръцете си, върху ръба на облегалката. Така коленете ви би трябвало да са по-ниско от бедрата.

  • Ако седите на диван, използвайте допълнителна възглавница, така че колената ви да са леко по-ниско от бедрата. Добавете още една зад гърба ви, така че той да е в по-изправено положение.

  • Сядайте на физиотерапевтична топка – уверете се, че коленете са леко по-ниско от бедрата. Топката трябва да бъде надута добре и да бъде с подходящия за вас размер. Топките за раждане могат да станат чудесен стол, позволяват леки движения за стабилизиране на тялото и подпомагат фино работата на абдоминалните мускули. Това не само тонизира корема, а и осигурява подкрепа за гърба. След раждането, топките могат да се използват за люшкане на бебето и правенето на упражнения за стягане на корема.

  • Пълзете всеки ден по няколко минути – това позволява на най-тежката част от бебето, гръбнакът, да падне напред и да е по-вероятно то да заеме антериорна поза. Това също позволява на майката да свикне с позицията „на 4 крака”, която най-вероятно ще предпочете инстинктивно да заеме по време на раждането. Това е отлична поза за люлеене/накланяне на таза напред-назад, която освобождава гърба и дъното на таза. Кръгообразните движения с опашката в двете посоки са чудесни за поддържането на цялата област гъвкава и подвижна. Ако не е възможно да пълзите, подпрете се напред на стол или диван и извивайте напред опашката с гръбнака, извършвайки успоредни на пода движения.

  • През последните 3 месеца от бременността избягвайте клякането. Ако бебето е разположено постериорно, клякането може да го накара да потъне още по-дълбоко в таза в тази поза и то да я запази постоянно.

  • Ако бебето се задържи в постериорна позиция през последния месец от бременността, пълзете често, правете на пода позата „на 4 крака” и движете опашката. Това може да осигури на бебето повече пространство, за да се движи, ако е навлязло дълбоко в таза в постериорна позиция.

  • С наклони/поклащания напред също може да окуражите бебето да заеме оптимално разположение. Много е важно да ги правите правилно и да знаете кога да ги избягвате. За подробности посетете http://spinningbabies.com/techniques/the-inversion

  • Ребозо (шал) също има добър ефект за обръщането на бебето.

  • Избягвайте обувки на токове

  • При слизане от кола, дръжте коленете заедно като се завъртате на седалката (поставете найлонова торбичка на седалката за по-лесно извъртане)

  • Правете редовни разходки (поне 30 минути на ден; ако работите на бюро – ставайте и се раздвижвайте на всеки 20 мин)

  • Плувайте редовно (особено кроул)

През 9-те месеца на бременността Техниката Боуен ефективно подпомага тялото леко да премине през така бързите промени, които се случват- хормоналните изменения, промяната центъра на тежестта, промяната в позицията на таза, увеличаването на лумбалната лордоза (извивката в долната част на гръбнака), увеличаването размерите на корема с развитието на бебчето .

Като цяло Техниката Боуен е незаменима терапия за майката и бебето по времето от забременяването до раждането, а и след това. Тя е ценна алтернатива на медикаментите и чрез нея жената лесно преминава през периодите на бързо променящото се тяло.


bottom of page