top of page

Върши ли изобщо нещо моята Боуен терапия?


Клиенти често коментират, че движенията в Боуен са толкова нежни, че се чудят дали наистина терапевтите правят нещо? Уверявам ги, че всъщност под кожата, по време на сесия, се случват много неща. Това дължим на фасцията и нервните рецептори.

По време на сесия някои клиенти получават много усещания по цялото тяло. Често те са не на местата, където се работи. Други не забелязват нищо или мислят, че странното потрепване или затопляне, което усещат не се дължат на терапията.

Изглежда, че движениата се извършват директно върху мускулите, но фасцията също се повлиява. Фасцията е фината съединителна тъкан, която обгръща мускулите и органите и така изгражда мрежа в цялото тяло.

Фасцията не е инертното нещо, което някога смятаха, че е. В нея са разположени много видове сензорни нерви. Те комуникират с мозъка, информират го как се чувства тялото и му подсказват да каже какво действие да предприеме организма..

"Важно е да се разбере, че фасцията е тази, която придава на меките ни тъкани структурна опора. Днес знаем, че съществува състояние на структурна и функционална обвързаност между всички твърди и меки тъкани в тялото, като фасцията е повсевместният, еластично-пластичен, лепилообразен компонент, който обвива, поддържа и отделя, свързва и разделя, обвива и придава цялостност на останалите части на тялото – мрежата на фасциалната, свързваща тъкан. Без фасцията мускулите ни биха били като желеобразна безформена субстанция. Тя съдържа сензорни нерви, които пренасят проприоцепцията (усет за позицията на ставите) и нервни влакна за болка. Когато е здрава, фасцията представлява повърхност за приплъзване с подлежащ мускул и позволява свободното му движение по сравнително неподвижната кожа. Когато фасцията е механично натоварена, може да се получи травмиране, което да доведе до фиброза и срастване. Това възпрепятства естественото плъзгане и придвижване на тъканите. С уплътняването на фасцията се нарушава баланса и проприоцепцията. Това води до прилепването на тъкани, които иначе трябва да се плъзгат и/или разтягат, а това нарушава моделите на моторика. Това може да доведе до хронично натоварване на тъкан, по-нататъшно увреждане и общо обездвижване на меката тъкан."

Допир по кожата

Движенията в Боуен първо включват поставяне на ръцете върху тялото и леко

изтегляне на кожата.

Дори това лесно действие активира нервните окончания в повърхностните слоеве на кожата.

  • Телцата на Мейснер са изключително чувствителни на лек допир. Това са нервите, които създават усета, че нещо леко ни докосва кожата, включително усета ни за дрехите.

  • Дисковете на Меркел отговарят на трайно леко докосване и подават информация към мозъка за силата на натиск и структурата.

  • Свободните нервни окончания в кожата усещат много неща, включително температура, механични стимули (допир, натиск, опъване) и болка.

Още преди да бъде направено Боуен движение, нервните окончания и мозъка вече комуникират.

Повечето движения в Боуен са бавни, нежни претъркалящи движения.

Кожата леко се изтегля, за да се позволи достатъчно свободна кожа да извърши движението. Прилага се натиск или леко притискане по ръба на мускула. След това следва бавно, непрекъснато претъркалящо движение.

По време на тези движения се задействат определен брой други рецептори.

Нервни окончания Руфини

Рецепторните нервни окончания на Руфини са разположени в дермалния слой на кожата, а и в много други дълбоко разположени тъкани като сухожилия и ставни капсули. Тези рецептори отговарят за усещането за опъване на кожата, продължителен натиск върху нея и чувството за топлина.

Тези нервни рецептори реагират само на спокоен, устойчив натиск. Не реагират на бързо движение. Реагират особено добре на странично разтягане, напречно на посоката на мускулните влакна. Движения, които включват бавно разпределящ се натиск и прехвърляне над мускула, каквито са движенията в Боуен по продължение на гръбнака, стимулират окончанията на Руфини.

Предполага се, стимулирането на тези нервни окончания води до понижаване на дейността на симпатиковия дял на нервната с-ма, а това подпомага преминаването към парасимпатиков режим. Много от нас са видели, че тези движения помагат не само на локалните мускули/тъкани, където се извършват, но и цялото тяло изпада в състояние на дълбока релаксация. Наблюдавам как много клиенти са готови да заспят по време на сесия.

Том Боуен казва, че от първите движения в лумбалната област на гръбнака „тялото знае, че извънредната ситуация е приключила”.

Интерстициални рецептори

Това са тип свободни нервни окончания, които са пръснати почти навсякъде в тялото. По-голямата част от нервите се състоят от тези рецептори. Те служат и като механорецептори (сетивност на допир) и като рецептори за болка.

Съществуват 2 основни типа интерстициални рецептори, които ни интересуват:

  • Ноцицептори „висок праг” (тип IV) които имат роля при болка и хронични състояния.

  • Рецептори „нисък праг” (тип III), които са изключително чувствителни и реагират и на много лек допир.

Смята се, че при клиенти с възпаление или хронична болка, тези тип IV ноцицептори стават свръх чувствителни. Това означава, че рецепторите хронично излъчват силни импулси, а това води до постоянно активиране на симпатиковата нервна система и болка. Този тип механизъм се наблюдава при състояния, завършващи на “-itis” (възпаление) или “-osis” (увреждане на тъкан), а така също и при състояния от рода на фибромиалгия. Най-добрият подход към тези нерви е нежен и внимателен. Така помагаме на ноцицепторите отново да заработят нормално и да облекчим болката.

Стимулирането на интерстициалните нервни окончания подпомага достигането на дълбокия релаксиращ ефект на Боуен като сваля напрежението в симпатиковата нервна система. Сърдечният ритъм и дишането също се повлияват от тези нервни рецептори и на клиента му се доспива.

Интерстициалните нервни окончания могат да влияят и на кръвното налягане, помагат за регулирането на кръвообращението, според съответните за зоната нужди. Стимулирането на рецептори тип IV повишава кръвното налягане, а рецептори тип III могат и да го повишат, и да го свалят. Клиентът може да почувства кожата си по-влажна и студена или пък температурата ѝ да се повиши. Някои от тях споделят, че по време на сесия или след нейното приключване, усещат силна промяна в степента на кръвооросяване.

Рецептори на Голджи

Рецепторите на Голджи (или органи на Голджи в сухожилията) са чувствителни на промени в мускулното напрежение. Те са пръснати във всички плътни съединителни тъкани – където мускулите се прикрепят към костите със сухожилия, връзки и ставни капсули.

Тъй като са разположени в мускулните връзки, стимулирането на рецепторите на Голджи и работата с тях може да има изключителен ефект върху позицията на тялото. Разположението им в плътните сухожилия означава, че им е необходимо повече време, за да реагират в сравнение с тези, намиращи се по-близо до повърхността на кожата.

Боуен движения, които имат действие върху рецепторите на Голджи са тези, които се извършват по близки до костта сухожилия. Те се правят напречно на влакната, в близост до началото/свързването на мускула и често се усещат твърди/стегнати или „като струна”.

Тези движения са с по-голям натиск и много по-силни. Обикновено, след такова движение, се позволява по-дълга пауза, защото им е необходимо повече време за реакция.

Голджи рецептори има и в плантарната фасция на стъпалата и затова ставането от масата с двата крака едновременно стъпващи на земята, също стимулира Голджи реакция. Опитвайте да ставате от леглото всяка сутрин по този начин. Стимулирайте тези Голджи рецептори и помогнете на вашата стойка!

Рецептори Пачини

Рецепторите на Пачини са разположени дълбоко в кожата и в близост до местата на свързване към костите. Затова се налага по-дълбок натиск. Реагират най-добре, когато движенията включват бързо освобождаване на натиска, манипулации с висока скорост на превъртане и ритмични движения. Рецепторите Пачини имат основна роля обратната информация от проприоцепторите. Това помага на координацията на движенията и равновесието.

Някои движения в Боуен наистина въздействат на тези рецептори. Някои, прилагани в областта на колената имат полза за възвръщане на равновесието и стабилността.

Чувствате се отпуснат, но нервните окончания са активни

Движенията по гърба, с които започваме, с лек, фин натиск срещу и над мускулите на гръбнака притежават способността да активират нервните рецептори на Руфини. Интерстициалните нервни окончания също реагират на много нежни движения.

Заради тези рецептори, които задействат парасимпатиковата нервна система започва да ви се доспива. Позволете на тези вълни да се оттеглят, а не се опитвайте да се борите с тях и да останете будни. Оставете нервните окончания да си „поговорят” с мозъка, а не ги ограничавайте с опити да се преборите със сънливостта или изготвянето на списък със задачи, които да свършите след сесията.

Може да забележите промени в кръвното ви налягане, тъй като усещате успокоение. Някои чувстват кожата хладна и лепнеща, на други им е топло. Така интерстициалните рецептори демонстрират своето присъствие.

Тъй като интерстициалните ноцицептори се повлияват, чувството за болка започва да се усеща много по-слабо.

Моля, не искайте от терапевта да прилага „по-силова” терапия, за да я „усещате”. Окончанията на Руфини няма изобщо да реагират под силен натиск, а и интерстициалните рецептори не биха се нормализирали. Ако движенията са прекалено силови или пък мускулите „се изтръгват” се въздейства на други рецептори. Освен това мускулите е по-вероятно да контрахират, а не да се отпуснат, защото реагират обратно на ненужно приложената сила.

Ако проблемът ви е с позицията, тогава твърдите движения могат да се извършват върху сухожилия, близко разположени до костите. Насладете се на по-дългата пауза след движението със съзнанието, че рецепторите на Голджи се нуждаят бавно и дълго да си общуват с мозъка.

В края на сесията, ще се изправите от масата с двата крака стъпили на земята едновременно. Голджи рецепторите ще продължат да излъчват импулси и да помагат на позицията ви и след като си тръгнете.

Различни движения, различни нервни рецептори, различен натиск, различно въздействие....

. Не усещате нищо? Нервните окончания си вършат работата, а вашето тяло го усеща, дори когато главата ви не го осъзнава...


bottom of page