top of page

Прекрасната фасция и защо Боуен терапевтите я обичат

Първият международен конгрес за проучване на фасцията се състоя през 2007 в Харвард. От тогава професионални медици и терапевти, включително Боуен терапевти, се опитват да научат все повече.

Можете да откриете повече информация, но Том Майерс е един от първите медици, работещ за нейното изучаване и разбиране. Той обяснява защо тя е жизненоважна за доброто физическо състояние:

“Анатомията изброява 600 отделни мускула, но е по-точно да кажем, че има 1 мускул, разделен в 600 джоба във фасциалната мрежа. "Илюзията" за отделни мускули е създадена от скалпела на анатомите, разделящ тъканите по пластовете на фасцията. Този процес не трябва да ни заслепява за истината. Всичко е едно общо цяло."


В продължение на повече от 400 години областта на анатомията е доминирана от Нютоновата биомеханика, която разглежда мускулното действие по отношение на лостове и макари. Динамиката на движението обаче е много по-сложна, казва Том Майърс автор на "Анатомични влакове".


"Вие сте около 70 трилиона клетки", обяснява Майърс. Фасцията е мрежата, която ги държи заедно в правилното им разположение. Разбирането на фасцията е от съществено значение за разбирането на танца между стабилността и движението..

Това, което сега знаем за фасцията, поставя изцяло нова светлина върху важността на движението в регулирането не само на дългосрочното здраве, но и на нашето психическо-емоционално благополучиe ,ново разбиране за анатомията на тялото в практически приложения.


Фасцията се разглежда все по-често като независима регулаторна система, чиято неизправност е основна причина за болка и инвалидност. Разбирането на фасцията и нейното влияние и въздействие върху нея е от съществено значение за улесняване на живота без болка и здравословно остаряване. Но дори и отвъд това, фасцията въздейства върху широк спектър от функции на тялото, както и върху психично-емоционалното ни благосъстояние.

Фасцията – нашата естествена комуникационна система. Разбирането за същността и функциите на фасцията е от изключителна важност за всеки, който желае да практикува добре терапията Боуен.

Фасцията притежава необикновени свойства. Тя се намира около органите и други телесни структури, като например мускулите и позволява свободното движение и „приплъзване” на тези структури, когато ние се движим.



"Все по-ясно е, че" мускулът "е остаряла и не-физиологична концепция", казва Майърс. "Разбирането на фасцията като цялостна регулаторна система ще даде следващото поколение ефективни терапевтични интервенции".


Всъщност някои изследователи сега вярват, че фасцията може да бъде независима регулаторна система, обхващаща цялото тяло. Това от своя страна би имало огромни последици за разбирането ни за ролята на движението.


Нервната система е една невероятна система за автоматично регулиране, както и кръвоносната система, но "колкото повече знаем, толкова повече фасциите се появяват като третата голяма авторегулираща система", отбелязва Майърс.


Работата с фасцията все още не представлява основно течение, но вече се налага. Тя спечели своята популярност сред дейностите в областта на здравето и доброто физическо състояние като начин да се обяснят и лекуват контузии, но ние, Боуен терапевтите винаги сме работили с нея. Може да се каже, че от години сме запленени от фасцията.

Контузии и голям брой здравословни проблеми могат да се лекуват с работа по фасцията като се започне от колики при бебета, възрастни с травми свързани с работата им, постоянна неправилна стойка, стари хора с типичните за възрастта им проблеми и се стигне до спортисти с остри или хронични травми.

Ако все още не знаете какво е фасция, това е съединителна тъкан, съставена от плътно сплетени колагенови нишки, която обгръща всяка друга тъкан в тялото, влючително нашите нерви, кости, артерии, вени и мускули.



Всеки елемент от нашата анатомия е обвит във и е сързан чрез фасция. Тя "опакова" вътрешните органи и така ги разделя като в същото време играе ролята на лубрикант и осигурява лесното им движение. Фасцията държи тялото в готовност, тя е на първа позиция на защита на тялото от травми и е първото нещо, от където да се започне лечение на здравословни проблеми и контузии.

Независимо от факта, че тя не е много проучена, защото светът на медицината отказва да разбере каква е същинската й функция и че тя е не само обвивка, обгръщаща кости и мускули под кожата, фасцията има огромна роля за всяко движение и всяка травма, която сме преживели, но допреди няколко години никой не й обръщаше голямо внимание.


Защо Боуен терапевтите обичат фасцията:


1. Държи тялото цяло


Организира мускулите във функционални групи. Всеки мускулен слой е обвит от фасциална тъкан. Най-външният слой фасция е епимизиумът, който организира мускулите и ги отделя от околните тъкани.


2. Ключова за общото физическо благосъстояние


Белезите от рани са натрупана, неориентирана и дехидратирана фасция, но тя е основна за възстановяването. Боуен подпомага преориентирането на тези нишки и подпомага процеса на рехабилитация.


3. Отразява се на начина на работа на мускулите


Макар че тъканта на белезите е полезна, ако мускулните групи не се използват достатъчно и не работят в синхрон, фасциалните слоеве могат да се слепят, образувайки сраствания, които от своя страна могат да попречат на мускула да се движи самостоятелно и да причинят болка. Липсата на подвижност също води до втвърдяване на нишките на фасцията и ограничаване още повече на движението.


4. Отразява се на начина на движение на тялото


Сраствания могат да се образуват и вътре в самите слоеве фасция и да образуват междинни връзки, които да придърпват костите извън правилна позиция и да водят до лоша стойка или ограничено движение. Лоша стойка, липса на гъвкавост и повторяеми движения могат да увредят фасцията и да доведат до сраствания, трудни за разбиване.


5. Повлиява се от и влияе на умственото и психическо здраве


Тя се отразява на физическите движения, но е и сетивен орган, който може да се съкращава индивидуално от мускулите, които обхваща и да реагира на стрес без съзнателна команда. Хроничният стрес кара нишките на фасцията да се уплътнят в опит да защитят подлежащия мускул.



Добрата новина е, че всяка травма на фасцията се решава най-често с 1 до 3 Боуен сесии.


Терминът фасция все още не е основен, но трябва да бъде, особено за тези, които работят в областта на здравеопазването и физическото благосъстояние, а не само за Боуен терапевтите. Нека всички прегърнем идеята за тази удивителна комуникационна мрежа и извисим грижата за здравето до едно ново ниво.

bottom of page