top of page

Кога трябва да отидете на Боуен терапия?


Това е често срещан въпрос, който хората си задават.

При нараняване възниква някакъв дисбаланс и често хората мислят, че ако просто изчакат,това състояние ще изчезне. Това обикновено не е така. Ако изчакате, може да се случат няколко неща.

Първо при нараняване или дисбаланс тялото крещи: „Имам нужда от внимание... Помощ! ”Ако не дойде помощ, тялото ви започва да компенсира дисбаланса или болката, като ангажира други мускули, за да свършат работата на травмирания мускул. След това се появява още по-голям дисбаланс или други области започват да са болезнени поради непрекъснато свиване на някои мускули и непрекъснато разтягане на други. Налице е този цикъл на болка / спазъм / болка, за който терапия Боуен е напълно подходяща за прекъсване.

Ако болката или дисбалансът е в долните крайници и има шиниране и накуцване понякога,това създава дисбаланс в мускулите на гърба и позата. И накрая, или се обръщате за помощ, или вашето тяло решава, че това е новата норма и запазва този дисбаланс, като болката спада и остава на заден план. В този момент вие вероятно ще се нуждаете от поредица от сесии, за да пренастроите тялото си и да се върнете в първоначалното си състояние на равновесие.

Последствията от травмите могат да бъдат доста тежки, най-често - травми на коляното, бедрото, лакътя, раменните стави. С течение на времето тези травми се развиват в остеоартрити или остеоартрози.

Ако прецените, че има проблем от самото начало и веднага включите лечение с Боуен терапия през първата седмица, една сесия с терапията обикновено е всичко, което е необходимо, за да се върнете към пълно равновесие и хармония.

Към острите травми се отнасят:

 • Рани

 • Натъртване (контузия)

 • Разтежение

 • Скъсване, разкъсване (руптура)

 • Навяхване на става (дисторзио)

 • Изкълчване (луксация)

 • Счупване (фрактура)

 • Сътресение (комоцио)

Хроничните травми (микротравми) се получават постепенно във времето, вследствие на системно пренатоварване, еднообразни повтарящи се движения или неправилно лечение на остри травми.

Причината за тях е, че при всяко физическо натоварване в тъканите се получават микротравми и увреждания, които водят до локално възпаление. Ако това възпаление не се излекува, а се задържи във времето, то се задълбочава и се стига до хроничен дегенеративен процес в тъканите.

Най-честите хронични травми са:

 • Тендинити

 • Тендовагинити

 • Бурсити

 • Миозити

 • Инсерционити – тенис лакът

 • Периартрити

 • Периостити

 • Хондрози

Представянето на симптомите от страна на пациента, не дава точна индикация за източника на дисфункция. Дисфункцията в една област на тялото може да доведе до симптоми в друга област. Тези принципи са добре разбрани от Боуен терапевтите. За да разреши дадена ситуация, Боуен терапевта обхваща методи за цялостна оценка. Това включва просто добавяне към съществуващата база от знания, допълнение, което позволява на терапевта да персонализира всяко лечение според индивидуалното представяне. По този начин всяко лечение варира, тъй като е насочено към нуждите на всеки пациент. Разбира се, този подход води до по-добри клинични резултати.

Други бързо повлияващи се състояния са:


Мускулно-скелетни и ставни проблеми, замръзнало рамо, травми от пренапрежение, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените, болки в гърба, ишиас, гръбначни изкривявания,всякакви спортни травми.


Проблеми с вътрешните органи (бели дробове, бъбреци, черен дроб, жлъчен мехур, стомах,черва…),стомашно-чревни разстройства.

Емоционален дисбаланс, напрежение, стрес, депресия, синдроми на остра или хронична умора; Дихателни проблеми – бронхиални и астматични симптоми, стрес и синдром на хроничната умора, алергии и сенна хрема; Емоционален и хормонален дисбаланс, Мигрена и други видове главоболие;

Неврологични проблеми, инсулт, шокови състояния и много други.


Боуен терапия е толкова удивително проста за дълбоките резултати, които носи.

Затова резервирайте своята Боуен сесия , след като разберете, че сте наранени или имате дисбаланс. Ще спестите време, разочарование и средства в дългосрочен план.

Боуен терапевт - Наташа Платнарова

Тел. 0888960684

bottom of page